Keinoja yrityksen toiminnan turvaamiseen
Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, kuinka kauan poikkeustila kestää. Varmaa on kuitenkin, että tilanne vaikuttaa ikävästi myös yritysten talouteen. Suomen Pankki ilmoitti tiedotteessaan, että BKT supistuu kuluvana vuonna arviolta 1,5-4%. Jos yrityksesi tulevaisuus huolettaa muista, että monet tahot tarjoavat yrityksille taloudellista apua tässä haastavassa tilanteessa.
Valtio tukee yrityksiä
Suomen hallitus on koonnut mittavan, noin 15 miljardin euron tukipaketin yritysten tueksi koronavirusepidemian aiheuttamien ongelmien torjumiseksi. Tukirahat tullaan ohjaamaan yrityksille Finnveran, Business Finlandin, ELY-keskusten ja Teollisuussijoituksen kautta.
Työ- ja elinkeinoministeriö kuitenkin muistuttaa, että ensimmäiseksi kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin ja muihin yrityksen rahoittajiin. Pankit ovat jo kertoneet valmiudesta lyhennysvapaisiin ja maksuaikajoustoihin koronan vuoksi. Valtio tukee omilla toimillaan myös pankkien kykyä rahoittaa yrityksiä.
Lisätoimenpiteenä valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi käynnistää 14.4.2020 uuden rahoitusohjelman keskisuurille yrityksille. Valtio suuntaa ohjelmaan 150 miljoonaa euroa.
Ulosottovelallisen asemaan on tulossa helpotusta. Valmisteilla on hallituksen esitys, jolla varmistetaan, että ulosottolakia sovelletaan nykyistä joustavammin. Tavoitteena on, että tarpeettomat konkurssit vältetään ja kuluttajaluottojen korkoja kohtuullistetaan.
Työ- ja elinkeinoministeriön kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja yritysrahoituksesta.
Kunnilta tukea yksinyrittäjille
Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2000 euroa.
Useat kunnat ilmoittivat 15.4.2020 oman kuntakohtaisen yritystuen haun avaamisesta. Katso tarkemmat tiedot oman kuntasi kotisivuilta.
Pankeilta lyhennysvapaata
Nordea tarjoaa pienille ja keskisuurille yrityksille tarvittaessa kolmen kuukauden lyhennysvapaata sekä muita apukeinoja.
Danske Bank myöntää muutoksia yritysasiakkaiden maksuohjelmiin ja korotuksia yritysasiakkaiden luotollisten tilien limiitteihin tai muihin käyttöpääomalimiitteihin.
Osuuspankki myöntää koronakriisin aikana pk-yrityksille lyhennysvapaata aina kuuteen kuukauteen asti.
Säästöpankin asiakkailla on mahdollisuus saada 6 kuukautta lyhennysvapaata.
Aktian asiakkailla on mahdollisuus 8 kuukauden lyhennysvapaaseen.
Handelsbanken myöntää lyhennysvapaata 3-9 kk.
Oma Säästöpankki myöntää myös lyhennysvapaata lainoihin.
Myös muut pankit voivat myöntää taloudellista helpotusta yritysasiakkailleen. Tarkempaa tietoa saat omasta pankistasi.
Lisää lainaa pankista
Euroopan keskuspankki on myöntänyt sen valvonnassa oleville pankeille mahdollisuuden joustaa tietyistä pääoma- ja likviditeettivaatimuksista. Pankit pystyvät siis ottamaan entistä enemmän riskiä rahoituksessaan ja jatkaa yritysten rahoittamista.
Yrittäjän on kuitenkin hyvä olla itse aktiivinen ja varautua lisälainan hakemiseen mielellään ennakoivasti. Myös pankkien pidentyneet käsittelyajat täytyy ottaa huomioon.
Luottokortin käyttöön joustoa
Jotkut pankit tarjoavat luottokorttilyhennyksiinkin nyt aikaisempaa useampia maksuvapaita kuukausia.
Säätämällä luoton minimilyhennysprosentin pienimpään mahdolliseen voit lyhentää korttiluottoa maltillisesti. Useiden pankkien nettisivuilla muutoksen voi tehdä itse.
Eräpäivän siirtokin voi auttaa, jos laskujen eräpäivät jaksottaa paremmin tuloihin sopiviksi.
Luottorajan muuttaminen onnistuu kortin myöntäjästä riippuen pankin verkkopankissa, pankin konttorissa, pankin puhelinpalvelussa vai Visa-asiakaspalvelussa.
Mikäli tiedät, ettet pysty maksamaan laskun koko loppusummaa kerralla, ole yhteydessä luottokorttiyhtiösi asiakaspalveluun maksusopimuksen tekemiseksi. Maksusopimuksen aikana lyhennät laskua jollakin henkilökohtaisesti sovittavalla maksuerällä.
Lisätietoa mm. Netsin sivuilta.
Laskurahoituspalvelusta joustoa kassavirtaan
Mikäli et tarvitse ulkopuolista apua, mutta haluat lisää joustoa kassavirran hallintaan, laskurahoitus on sinulle hyvä vaihtoehto.
Laskurahoitus on palvelu, jolla kotiutat lähettämiäsi laskuja ennakkoon yrityksesi käyttöön. Se on erinomainen apuväline tilanteeseen, jossa myyntilaskuja on paljon odottamassa maksuajan umpeutumista ja omiakin menoja pitäisi saada maksettua.
Esimerkiksi Netvisor-taloushallinto-ohjelmassa laskurahoituspalvelu on nimeltään OP Laskulaina. Palvelun hinta on maksimissaan 2 %:n kuukausikorko kotiuttamallesi rahasummalle. Laina lyhenee automaattisesti aina, kun asiakkaasi maksaa laskunsa sinulle.
Finnvera takaa OP Laskulainaa ja muita poikkeustilaohjeita OP Laskulainan asiakkaille.
Verkkolaskutus käyttöön viimeistään nyt
1.4.2020 voimaan astuva verkkolaskulaki antaa laskuja vastaanottavalle yritykselle oikeuden kieltäytyä maksamasta paperilaskuja. Varmistaaksesi myyntilaskutuksen lainmukaisuuden ja siten mahdollisimman tasaisen tulovirran, täytyy sinulla olla mahdollisuus lähettää verkkolaskuja.
Ellei sinulla ole vielä verkkolaskutusmahdollisuutta, ole yhteydessä kirjanpitäjääsi ja tutustu Maventan verkkolaskupalveluun.
Business Finlandin rahoitus liiketoiminnan kehittämiseen
Business Finland on julkinen toimija, joka tarjoaa erilaisia palveluita yritysten tueksi kasvuun ja kansainvälistymiseen. Vallitsevassa poikkeustilanteessa Business Finland tarjoaa rahoitusta haettavaksi pk-yrityksille, joiden nykyinen liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta, mutta joiden toimintaa kehittämällä jatkuvuus voidaan turvata.
Mikäli arvioit, että esimerkiksi palveluita ja tuotteita, alihankintaketjuja ja organisoitumista kehittämällä yrityksesi selviäisi kriisin yli, kannattaa tätä vaihtoehtoa tutkia tarkemmin. Rahoitusta hakiessa tehdään esiselvitys toiminnan kehittämisestä, jonka jälkeen voidaan edetä suuremman kehittämisrahoituksen myöntämiseen.
Finnveran tukipaketti pk-yrityksille
Finnvera on Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö. Se tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Yhtenä poikkeustilanteen tukitoimena Finnveran rahoitusmahdollisuuksia nostettiin pienille ja keskisuurille yrityksille kahdesta miljardista neljään miljardiin euroon.
Jos yrityksesi tarvitsee käyttöpääomaa, apua lainojen maksuaikatauluissa tai lainatakausta, ota yhteys Finnveraan.
Teollisuussijoitus tarjoaa jatkorahoitusta
Teollisuussijoitus on varautunut jatkorahoittamaan pääomasijoitusrahastoja ja kohdeyhtiöitä koronaviruksen aiheuttamissa mahdollisissa rahoitustarpeissa.
Teollisuussijoitus on myös valmis ottamaan käyttöön yrityksille suunnatun vakautusrahoitusohjelman, jolla vahvistetaan yritysten rahoitusasemaa yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa.
Verottajan kevennykset
Maksujärjestelyssä olevien yritysverojen viivästyskorko alenee määräajaksi. Hallitus on esittänyt, että viivästyskorkoa alennetaan seitsemästä prosentista neljään.
Voit hakea myös veroilmoituksen jättämiselle lisäaikaa.
Yrittäjän sairaus- ja työttömyyspäivärahat
Jos viranomainen on määrännyt yrittäjän karanteeniin, on yrittäjällä oikeus tartuntatautipäivärahaan. Jos yrittäjä sairastuu, on hänellä oikeus sairauspäivärahaan. Molempien suuruus määräytyy YEL-työtulon mukaan.
Yrittäjän on mahdollista saada työeläkemaksuihin (YEL- ja TyEL-vakuutukset) viivästyskorotonta maksuaikaa jopa 3 kuukautta.
Myös Kela myöntää nyt yrittäjille väliaikaista työttömyysturvaa. Saadaksesi Kelan tukea sinun ei tarvitse lopettaa yritystoimintaa kokonaan, mutta sinun täytyy ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Ehtona Kelan työmarkkinatuen saamiseen on, että päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt koronan vuoksi tai yrittäjätulosi on laskenut alle 1089,67 euroon kuukaudessa.
Neuvontaa ja apua yrityksille
Suomen Yrittäjät on koonnut kattavan tietopaketin yrityksille. Tietopaketti kertoo tuoreimmat uutiset ja kattaa ohjeet työnantajille, talousasioihin ja veroasioihin liittyen.
Verohallinto kokoaa päivittyvää tietoa yrittäjille omille verkkosivuilleen. Tällä hetkellä on tiedossa, että yrityksen veroilmoitukselle on mahdollista hakea muun muassa lisäaikaa.
Alueellinen yritysneuvonta auttaa tarvittaessa omaan tilanteeseesi liittyvissä kysymyksissä. Uusyrityskeskusten ja kehittämisyhtiöiden neuvojat ovat kaikkien yrittäjien käytettävissä.
ELY-keskukset tarjoavat maksuvaikeuksiin talous- ja veroneuvontaa. Palvelussa asiantuntija kartoittaa yrityksen tilanteen ja antaa ohjeita jatkoa varten.
SYT eli Suomen yrittäjäin työttömyyskassa neuvoo sairastumis- ja karanteenitilanteissa ottamaan yhteyttä Kelaan. SYT:n sivulta löytyvät tarkemmat toimintaohjeet.