Yrittäjän Podcast

#bisnespoyta #vismasolutions

Bisnespöytä-podcast tarjoaa näkökulmia yrittäjälle tärkeisiin asioihin. Miten voit kehittää bisnestäsi? Mitkä ovat parhaat käytännöt esimerkiksi taloushallinnossa, laskutuksessa ja toiminnanohjauksessa? Miten selviät parhaiten yrittäjänä kohtaamistasi haasteista?

Aiheen mukaan vaihtuvien asiantuntijoiden keskustelua luotsaa Bisnespöydässä Ani Rumpu.
Julkaisemme uusia jaksoja noin joka toinen viikko. Kuuntele myös Spotifyssa ja Apple Podcast -palvelussa.

Bisnespöytä 94 -Asiantuntijatyön ohjaamisen murros

Asiantuntijatyön ohjaamisessa on tapahtunut murros, joka vaatii työnjohtajilta uudenlaista osaamista. Apuna ja tukena uudenlaisessa johtamisessa voi käyttää nykyaikaisia digitaalisia työkaluja, jotka helpottavat mm. tiedon jakamista ja työntekijöiden oman työnsä ohjaamista. Visma Solutionsin PSA tuotteiden tuotejohtajaa Teemu Heimalaa jututtaa Ani Rumpu.

Bisnespöytä 88 – Johannes Laine vastaa yrittäjien kysymyksiin

Sarjayrittäjä Johannes Laine on some-aktiivi, joka auttaa muita yrittäjiä ja vastaa jatkuvasti somessa yrittäjyyden alkutaipaleella olevien kollegoiden kysymyksiin. Tässä jaksossa Johannes kertoo vastauksensa yleisimpiin somessa tulleisiin kysymyksiin. Podcastin toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 87- Sarjayrittäjän vinkit uusille yrittäjille

Yrittäjyyden alkutaipaleella tulee vastaan haasteita, joiden parissa lähes kaikki yrittäjät ovat jossain vaiheessa painineet. Johannes Laine on sarjayrittäjä ja someaktiivi, joka auttaa ja neuvoo nuoria yrittäjiä mm. Instagramissa. Ani Rumpu kysyi häneltä neuvoa muutamiin yleisimpiin yrittäjyyden alkutaipaleen haasteisiin.

Bisnespöytä 86 – Kannattavuuden seuranta laskentakohteiden avulla

Kun yrityksessä tehdään kirjanpitoa joka tapauksessa, miksi siitä saatavia lukuja ei hyödynnettäisi toiminnan seurantaan ja kehittämiseen? Nykyaikaisilla taloushallinnon ohjelmistoilla yrityksen talouslukuja on helppo pilkkoa pienempiin, helpommin seurattaviin osiin. Laskentakohteiden käyttöönotossa tärkeintä on hyvä etukäteissuunnittelu, neuvoo taloushallinnon asiantuntija Jenni Saastamoinen. Ani Rumpu haastattelee.

Bisnespöytä 85 – Haasta myyjää hankintoja tehdessäsi

Varsinkin kalliimpia ja bisneskriittisiä hankintoja tehdessä on tärkeää selvittää pohjia myöten, mikä tarjolla olevista tuotteista on paras juuri sinun yrityksellesi. Myyntiedustajana työskentelevä Aleksander Elomaa toivoisi ostajien haastavan myyjiä enemmän, jotta tuotteista tulisi mahdollisimman hyvin kaikki olennaiset asiat esiin. Aleksanderia haastattelee Ani Rumpu.

Bisnespöytä 84 – Miten valita juuri oikea tilitoimisto yritykselle?

Tilitoimisto on yksi yrittäjän tärkeimmistä yhteistyökumppaneista. Mitä pitää ottaa huomioon, kun valitsee tilitoimistoa? Mitä on hyvä tilitoimistopalvelu tänä päivänä? Ja mitä tilitoimistolta voi vaatia? Mm. näihin kysymyksiin vastaa Bisnespöydässä Netvisorin tilitoimistokumppaneiden parissa työskentelevä Alex Karlsson. Ani Rumpu haastattelee.

Bisnespöytä 83 – Miksi kirjanpidon täytyy olla ajantasaista?

Ajantasainen kirjanpito kuulostaa itsestään selvyydeltä, mutta käytännössä se laahaa usein jopa viikkoja jäljessä. Hyvin yleistä on esimerkiksi, että ihan kaikkia kuitteja ei ole muistettu toimittaa kirjanpitäjälle. Taloushallinnon asiantuntija Essi Pekkala kertoo Ani Rummun haastattelussa, mitä ajantasainen kirjanpito konkreettisesti tarkoittaa, mitä hyötyä siitä on yrittäjälle ja vielä vinkit siihen, miten kirjanpidon saa pysymään ajantasaisena.

Bisnespöytä 81 – Asiakasdata kätevästi ja tietoturvallisesti haltuun

Asiakastiedon tallentaminen fiksusti, helposti saavutettavaan muotoon ja vielä tietoturvallisesti, on melko yleinen haaste yrityksille. Yrityksillä on monenlaisia tapoja tallettaa myynnillisesti tärkeää asiakasdataa. Usein se kuitenkin on myyjän omissa tiedostoissa, eikä muilla ole siihen pääsyä. Ratkaisu tiedon jakamiseen turvallisesti on CRM-järjestelmä. Jukka Markkanen kertoo useita syitä, miksi CRM:ää kannattaa käyttää, jopa melko pienessä yrityksessä. Ani Rumpu toimittaa.

Bisnespöytä 80 – Kuka pääsee käsiksi yrityksesi asiakirjoihin?

Yrityksen asiakirjojen tietoturva on kiristynyt mm GDPR:n myötä. Toki tietoturva on tärkeää myös yrityksen omien tietojen osalta. Aleksander Elomaa auttaa yrityksiä päivittämään dokumenttien hallintansa 2020-luvulle, mikä tarkoittaa mm, että yrityksessä tiedetään hyvin tarkkaan kenellä on pääsy mihinkin dokumentteihin. Ani Rumpu selvittää asiakirjojen tietoturva-asioita.

Bisnespöytä 79 – Järjestelmähankinnan mokat ja miten välttää ne

Järjestelmien hankinnassa isoin moka on pakko. Hankitaan järjestelmä vasta pakon edessä, jolloin on jo kiire ja monia tärkeitä järjestelmähankinnan vaihteita hypätään yli. Veli Hämäläinen auttaa työkseen yrityksiä löytämään itselleen sopivimman ohjelmiston ja törmää säännöllisesti samoihin virheisiin. Hän kertoo Ani Rummulle, miten järjestelmähankinnassa onnistuu varmimmin.

Bisnespöytä 78 – Näin työntekijät saadaan kirjaamaan tunnit ajantasaisesti

Asiantuntijayrityksissä tuntien kirjaaminen on erittäin tärkeää. Ilman ajantasaista tuntien kirjaamista ei saada tarkkaa raportointia, eikä voida seurata liiketoiminnan kehitystä. Ani Rummun vieraana on ratkaisukonsultti Suvi Viertola, joka työkseen auttaa yrityksiä toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönotoissa ja käytössä. Hänellä on muutama konkreettinen vinkki, miten henkilökunta saadaan mukaan uuteen toimintamalliin.

Bisnespöytä 77 – Hyödynnä asiakasdataa nykyasiakkaiden hoitoon

Yhtä tärkeää kuin uusasiakashankinta on myös nykyasiakkaista huolehtiminen. Tyytyväinen asiakas pysyy pidempään asiakkaana ja tuottaa yritykselle enemmän. Tino Virtanen tutkii työkseen VismaSignin asiakasdataa ja kontaktoi asiakkaita löydöstensä perusteella. Ani Rumpu selvittää nyt Tinolta, miten asiakasdatan avulla pidetään asiakkaat tyytyväisenä.

Bisnespöytä 76 -Raportoinnissa vähemmän on enemmän

On tärkeää mitata tekemistä. Miten muuten voi tietää tekeekö oikeita asioita? Raportoinnissa voi kuitenkin tulla vauhtisokeaksi ja mitata vähän kaikkea. Severan avainasiakasvastaava Kalle Rapi neuvoo valitsemaan vain muutamia avainlukuja. Raportoinnin saloista ottaa selvää Ani Rumpu.

Bisnespöytä 75 – Lomavinkki yrittäjille

Yrittäjän loma on usein sitä, että erinäisiä työasioita joutuu tarkistamaan ja hoitamaan, ellei nyt päivittäin niin ainakin kerran viikossa. Visma Solutionsin kumppanivastaavalla Sirpa Turusella on oiva vinkki siihen, miten lomalla voi ottaa edes vähän rennommin. Bisnespöydän ääressä myös Ani Rumpu.

Bisnespöytä 74 – Tarkistuslista taloushallinto-ohjelmiston hankintaan

Taloushallinto-ohjelmiston hankintaan kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa. Tässäkin asiassa hyvät pohjatyöt ja suunnittelu maksavat itsensä takaisin. Samu Lehtonen työskentelee Netvisor taloushallinto-ohjelmiston parissa ja hänellä on ohjelmistoa hankkiville selkeät vinkit, miten homma kannattaa hoitaa. Keskustelussa mukana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 73 – Kateseurantaa ei kannata unohtaa

Yrityksen menestyksen seuraaminen on tärkeää aina, mutta varsinkin tiukkoina aikoina. Reaaliaikainen kateseuranta pitää yrittäjän ajan tasalla yrityksen todellisesta tilanteesta; mikä asiakas tai projekti on kannattava, mikä taas syö kannattavuutta. Toiminnanohjausjärjestelmä Severan tuoteasiantuntija Jukka Markkanen opastaa asiakkaitaan lähes viikottain reaaliaikaiseen menestyksen seurantaan. Toimittajana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 71 – Data ja BI auttavat erityisesti tiukassa paikassa

Uusinta uutta yrityksen johtamisessa on yhdistellyn datan käyttäminen. Datan yhdistely eri lähteistä mahdollistaa täysin uuden tason bisneksen ja liiketoimintaympäristön ymmärtämisessä. Todella fiksuja ja kohtuu hintaisia järjestelmiä on nyt myös pk-yritysten saatavilla. Mitä kaikkea dataa nykyään onkaan saatavilla ja miten sitä kannattaa hyödyntää? Mm. näistä Ani Rumpu keskustelee Greenstepin head of analyticsin ja Renancen BIBookin perustajan Jonathan Teirin sekä Visma Solutionsin Bi-tuotteisiin keskittyneen tuotepäällikön Pekka Kotovaaran kanssa.

Bisnespöytä 70 – Digitaalinen työpäiväkokemus tärkeä osa työssä jaksamista

Yhä useampien työtehtävien tekemiseen käytetään nykyään digitaalisia työkaluja. Valtti Kumppanit Oy:n konsultin Jari Kopakkalan mukaan digitaalisilla työkaluilla on nykyään hyvin suuri merkitys työssä jaksamiselle ja työssä viihtymiselle. Jotta ne oikeasti palvelevat työntekijöitä ja auttavat työarjessa, täytyy niiden opettelua ja käyttöä suunnitella pitkäjänteisesti. Keskustelussa mukana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 69 – Vinkkejä yrityksen sopeutumiskyvyn parantamiseen

Kulunut vuosi on osoittanut, että varautuminen on liike-elämässä tärkeää. Yritykset, joilla oli edes jonkinlainen varasuunnitelma, ovat pärjänneet korona-kriisissä paremmin kuin ne, jotka eivät olleet varautuneet. Tähän jaksoon on koottu Bisnespöydän asiantuntijoiden parhaat vinkit yrityksen sopeutumiskyvyn parantamiseen. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 68 – Ennakointi voi pelastaa yrityksen tulevaisuuden

Korona osoitti, että varautumalla erilaisiin tulevaisuuden näkymiin, pärjää paremmin kaikissa haasteissa. Miten yrityksessä sitten voidaan ennakoida tulevaa ja varautua paremmin tuleviin “koroniin”? Turun Yliopiston Business Disruption Labin johtaja Thomas Westerholmin mielestä ennakointi kannattaa aloittaa pienin askelin. Ani Rumpu sukeltaa ennakoinnin maailmaan Westerholmin kanssa.

Bisnespöytä 67 – Asiantuntijayritykset nousemassa pandemia-ajan menestyjiksi

Visma Solutions selvitti Visma Severaa käyttävien asiantuntijayritysten projekti- ja laskutusdatan perusteella asiantutijayritysten selviytymistä pandemia-ajasta. Satojen yritysten data kertoo, että asiantuntijryitysten palveluille on riittänyt kysyntää myös korona-aikana. Tilastodataa analysoivat Bisnespöydässä Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen ja Visma Solutionsin PSA-tuotteiden tuotejohtaja Teemu Heimala. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 66 – Hyvä johtaja on muutosjohtaja

Useita kasvuyhtiöitä johtanut ja tällä hetkellä Visman 14 kansainvälisen yhtiön johtajana toimivan Ari-Pekka Salovaaran mukaan hyvä, nykyaikainen johtaja on muutosjohtaja. Hänelle termi kuitenkin tarkoittaa jotain aivan muuta kuin, miten se on totuttu ymmärtämään. Kuuntele podcastista Ari-Pekan vinkit hyvään esimiestyöhön. Johtajuudesta selvää ottaa Ani Rumpu.

Bisnespöytä 64 – Uuden yrityksen taloushallinto kannattaa automatisoida

Yritystä perustettaessa täytyy tehdä paljon päätöksiä, jotka vaikuttavat pitkälle yrityksen tulevaisuuteen. Taloushallinto on yksi, jossa ei kannata pihistellä. Investoimalla kunnon työkaluihin voi loppujen lopuksi säästää pitkän pennin lisäksi paljon aikaa ja omia hermojaan. Pien Brew Pubin ja Pien Shop and Barin perustaja ja omistaja Tuomas Kokkonen kertoo, miksi he valitsivat monipuolisen taloushallinto-ohjelmiston heti alussa. Netvisorin data-analyytikko Lasse Kosonen kertoo ohjelmiston tuomista hyödyistä. Keskustelua johtaa Ani Rumpu.

Bisnespöytä 63 – Kokonaisvaltainen johtamistapa nostaa yritystoiminnan uudelle tasolle

Kokonaisvaltainen johtamistapa on maatiloilla käytetty metodi, jossa tilan toimintaa kehitettäessä otetaan huomioon kokonaisuus. Kehittäminen lähtee kokonaisuuden kuvaamisesta ja kokonaistavoitteen asettamisesta. Sen jälkeen mietitään, miten tavoitteeseen päästään. Kuulostaa hyvin paljon yritysstrategian laatimiselta, mutta ottaa vielä laajemmin huomioon mm. kaikki, joita yritystoiminta koskettaa. Kokonaisvaltaisesta johtamistavasta Ani Rummulle Bisnespöydässä kertoo joutsenolainen maanviljelijä ja tutkija Juuso Joona.

Bisnespöytä 62 – Tilitoimiston toiminnan kehittäminen hyödyttää ennen kaikkea heidän asiakkaitaan

Netvisor Kasvuohjelmassa noin 50 tilitoimistoa on saanut avaimet toimintansa tehostamiseen ja kannattavuuden parantamiseen. Aboma Controlin toimitusjohtaja Ann Boman kertoo, miten heillä kehitystyö on aloitettu ja mitä sillä on saavutettu. Hänen “personal trainerina” toimineen Kasvuohjelman vetäjän Petteri Rantamäen mukaan tilitoimiston kehittämisestä hyötyvät tilitoimiston itsensä lisäksi myös ohjelmistotoimittaja ja ennen kaikkea asiakasyritykset. Keskustelussa mukana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 61 – Liike-elämän riidat voi välttää hyvillä sopimuksilla

Yritysten väliset riidat voivat tulla hyvin kalliiksi ja siksi on tärkeää pystyä välttämään niitä. Koska suurin osa liike-elämän riidoista johtuu epäselvistä sopimuksista tai sopimusten puutteesta, on erittäin tärkeää opetella laatimaan sopimukset oikein. Asianajaja Jussi Lehtinen on riitojen ratkaisun asiantuntija, mutta hän myös opettaa asiakkaitaan välttämään riitoja. Podcastissa hän tiivistää tärkeimmät opit hyvän sopimuksen tekemiseen. Riitelykoulun oppilaana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 60 – Smart Tampere edistää yritystoimintaa kehittämällä kaupunkilaisten palveluita

Smart Tampere tukee yritysten liiketoiminnan uudistumista ja kasvua edistämällä liiketoimintaekosysteemien kehittymistä. Tavoitteena on luoda yrityksille parhaat mahdolliset edellytykset verkottua ja luoda uusia ratkaisuja niin kaupungin kuin kuntalaistenkin tarpeisiin. Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen kertoo podcastissa, miksi yhteistyö on paras tapa kehittää yritystoimintaa ja mitä hankkeessa on saatu jo aikaan. Toimittajana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 59 – Verkkokauppa toisaalta vapauttaa, toisaalta työllistää jopa enemmän kuin kivijalka

Mikaela Tokola siirtyi viime talvena täysipäiväiseksi verkkokauppiaaksi aikaisemman kivijalka- ja verkkokauppayhdistelmän sijaan. Hänen mukaansa verkkokaupan pitäminen eroaa kivijalasta todella paljon. Osin sen työllistävyys jopa yllätti hieman. malouc.com verkkokaupan yrittäjä Mikaela Tokolan lisäksi keskustelussa on mukana Passeli Verkkokaupan tuotepäällikkö Markus Jokela. Hän kertoo mm. verkkokauppa-alustan valinnasta sekä opastaa, mistä verkkokaupan perustaminen kannattaa aloittaa. Keskustelua johtaa Ani Rumpu.

Bisnespöytä 58 – Ihmisaivot vaativat treeniä varsinkin sitten, kun tekoäly helpottaa elämää

Teknologia helpottaa elämäämme jo nyt monin tavoin. Mitä aivoillemme tapahtuu, kun tekoäly kehittyy ja tekee yhä enemmän töitä ihmisaivojen puolesta. Tyhmistymmekö ja tylsistymmekö me? Mihin ihmistä tarvitaan, kun tekoäly muistaa kaiken ja tekee myös monet työt puolestamme? Helsingin yliopiston aivotutkija Katri Saarikivi kertoo, miten aivot pidetään virkeinä. Aivojumpassa mukana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 57 – Kestävällä kehityksellä arvoa yritykselle, asiakkaille ja yhteiskunnalle

Kestävä kehitys ei ole vain luonnosuojelua, mutta taloudelliset näkökulmat ja tehokkuus edellä voi huomaamatta tehdä myös ympäristölle hyvää. Gaia Consultingin Ulla Heinonen opastaa yrityksiä kestävään kehitykseen ja kertoo podcastissa mm., mitä monia hyötyjä yritys saa kestävästä kehityksestä ja miten hyvin suomalaisyrityksissä on kestävä kehtiys hallussa. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 56 – Tuotteistamisesta hyötyy asiakas ja yrittäjä

Tuotteistamisessa konkretisoidaan asiakkaan tuotteesta saama hyöty ja tuodaan se selkeämmin nähtäville. Sillä voidaan myös vaikuttaa myytävän palvelun katteeseen. Ediste Oy:n omistaja, tuotteistaja Antti Apunen kertoo Bisnespöydässä Ani Rummulle mm. miten tuotteistaminen tehdään ja miten se vaikutti hänen omaan yritykseensä.

Bisnespöytä 55 – Asiantuntijayritykset pärjänneet talousmurroksen alkuvaiheessa hyvin

Visma Solutions Oy tutki laajan yritysaineiston pohjalta asiantuntijayritysten tilannetta kevään talousmurroksessa. Asiantuntijayritysten laskutuksen ja kirjattujen työtuntien määrän perusteella koronaepidemian vaikutukset ovat olleet vielä melko pienet huhtikuun aluun mennessä. Elinkeinoelämän keskusliiton ekonomisti Mikko Kiesiläinen ja Visma Solutionsin talousjohtaja Antti Waris puivat tilastoja podcastissa ja kertovat myös vinkkejä, miten yritykset voivat minimoida koronan vaikutuksia talouteensa. Toimittajana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 54 – Aalto Startup Centerin parhaat opit startupeille

Tuoreen tutkimuksen mukaan Aalto Startup Centerin avulla perustetuista yrityksistä 95% jatkaa toimintaansa edelleen 5 ensimmäisen toimintavuoden jälkeen. Keskimäärin vain 50% aloittaneista yrityksistä selviää ensimmäisten kriittisten vuosien yli. Mikä on Aalto startupien salaisuus? Se selviää business advisor Tuomas Oksasen haastattelusta. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 53 – Verkkolaskulaki oikeuttaa ja velvoittaa laskun vastaanottajia

Verkkolaskulaki laajenee 1.4.2020 koskettamaan yritysten välistä laskutusta. Laki on ensimmäinen askel kohti reaaliaikaista arvonlisäveroilmoittamista, joka tulee voimaan vuonna 2025. Rantalaisen operatiivinen johtaja ja digitaalisista palveluista vastaava johtaja Risto Iivonen kertoo Bisnespöydässä, mitä laki käytännössä tarkoittaa ja miten yrityksissä tulee nyt toimia. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 52 – Taloushallinnon hankalat prosessit helpommiksi automaatiolla

Taloushallinnon merkitys on muuttunut yrityksissä merkittävästi kymmenen vuoden aikana. Lakisääteisten tarpeiden kattamisen rinnalle ovat merkittävään asemaan nousseet talouden johtamisen välineet. Nykymuotoinen datalla johtaminen ei olisi mahdollista ilman automaation mahdollistamaa ajantasaista tietoa. Visma Solutionsin tuotejohtaja Janne Lyytikäinen avaa Bisnespöydässä automaation hyötyjä ja tulevaisuutta. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 51 – Kun tunnet asiakkaasi, palvelet heitä paremmin

Asiakastietoisuus helpottaa tuotekehitystä, auttaa kohdentamaan markkinointia ja myyntiä, antaa työkaluja asiakaspalveluun, logistiikkaan ja kaikkeen muuhunkin bisneksen tekemiseen. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun liiketalouden lehtori Tuija Koskimäki on tutkinut suomalaisyritysten hallitusten asiakastuntemusta. Bisnespöydässä hän kertoo, miten hyvin asiakkaat jo tunnetaan ja miten asiakastietoisuutta voi kehittää. Pöydän toisella puolella on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 50 – Kannattavuutta voi parantaa monin keinoin

Yrityksen kannattavuutta voi mitata monin tavoin ja sitä voi tarkastella monesta kulmasta. Jotta kannattavuuteen voi vaikuttaa, täytyy tietää mikä yrityksen toiminto on kannattava ja missä olisi parantamisen varaa. Vinkkejä kannattavuuden parantamiseen antaa Bisnespöydässä Aalto Yliopiston laskentatoimen professori Teemu Malmi. Keskustelussa mukana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 49 – Kustannustietoisuudella kannattavuus kuntoon

Kustannustietoisuus ei tarkoita pelkästään säästämistä. Joskus on hyvä tietää kustannukset, jotta osaa tehdä lisäinvestointeja hyvin tuottavaan toimintaan. Ydinasia on hyvä taloudenpito. Näin asian kiteyttää Aalto yliopiston laskentatoimen professori Teemu Malmi. Bisnespöydän emäntänä Ani Rumpu.

Bisnespöytä 48 – Projektinhallinta kehittyy ketterämpään suuntaan

Projektinhallinnan perinteiset menetelmät ovat saaneet rinnalleen uusia ketterämpiä tapoja tehdä asioita. Miten projektityötä tehdään agiilisti ja mitä muuta uutta projektinhallintaan on tulossa? Mm näitä pohditaan Bisnespöydässä projektiliiketoiminnan koulutusta tarjoavan Adapron agile coach Johanna Leviäkankaan kanssa. Bisnespöydän emäntänä Ani Rumpu.

Bisnespöytä 47 – Uusi työaikalaki tuo joustoa varsinkin sesonkityöhön

Työaikalaki uudistui 1.1.2020. Uusi laki mahdollistaa työajan jouston niin työnantajalle kuin työntekijällekin. Mutta mitä liukuva työaika, työaikapankki ja joustotyömalli oikein tarkoittavat? Käymme Bisnespöydässä lain pääkohdat läpi Suomen Yrittäjien asiantuntijan Atte Rytkösen kanssa. Hän oli mukana jo lain suunnitteluvaiheessa. Bisnespöydän emäntänä Ani Rumpu.

Bisnespöytä 46 – Tomi Kaukinen paloi loppuun ja auttaa nyt muita yrittäjiä välttämään uupumisen

Tomi Kaukinen sairastui työuupumukseen 2017. Hän kertoo olevansa edelleenkin toipilas ja tekee nykyään työtä selkeästi rauhallisemmalla tahdilla. Hän on ottanut elämäntehtäväkseen auttaa muita yrittäjiä; alkuun yrittäjyydessä ja myös välttämään työuupumusta. Bisnespöydässä Tomin tarina ja keskustelua työuupumuksen tunnistamisesta ja siitä, miten sen voi välttää. Keskustelussa mukana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 45 – Yrityksellä ei ole varaa olla markkinoimatta

Markkinointi on itsestäänselvä, tärkeä osa yritystoimintaa, mutta silti kovin monessa yrityksessä se on jäänyt lapsen kenkiin. Siihen käytetään varoja, jos jostain muusta jää yli. Miksi markkinointi on elintärkeää jokaiselle yritykselle ja miten sitä voi tehdä edullisesti? Mm. näihin kysymyksiin vastaavat Palvelumarkkinoinnin toimisto Ida Framin toimitusjohtaja Panu Laaksonen ja Visma Solutionsin markkinointi- ja viestintäjohtaja Tiina Laapio. Keskustelua ohjaa Ani Rumpu.

Bisnespöytä 44 – Tilintarkastaja yrittäjän sparraajana

Tilintarkastaja Pasi Pietarinen vertaa tilintarkastajaa henkilääkäriin, joka tuntee asiakkaansa hyvin ja osaa juuri siksi antaa parhaat neuvot itsestään huolehtimiseen. Jos eteen tulee erikoisosaamista tarvitseva haaste ohjaa tilintarkastajakin asiantuntijan puheille, kuten yleislääkäri erikoislääkärille. Millaisissa asioissa yrittäjä sitten voi kääntyä tilintarkastajan puoleen? Siitä keskustellaan tällä kertaa Bisnespöydässä. Toimittajana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 42 – Mitä on hyvä tilitoimistopalvelu

Mitä yrittäjä voi vaatia tilitoimistoltaan? Miten tilitoimiston pitää palvella asiakasyrityksiä? Tilitoimisto Likvidin omistajayrittäjä Kari Putkosen mielestä nykyaikainen tilitoimisto on automatisoinut rutiinityöt ja tarjoaa asiakkailleen erilaisia palveluita liiketoiminnan kehittämiseen. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 40 – Yrityksen perustajan muistilista

Yrityksen perustamiseen liittyy paljon byrokratiaa sekä paljon pohdittavia ja päätettäviä asioita. Oulun Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Tuija Aitto-Oja kohtaa työssään paljon yritystoimintaa suunnittelevia ja juuri toimintansa aloittaneita yrittäjiä. Hän tietää, mitä asioita on tärkeää huomioida yritystä perustettaessa. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 39 – Verovähennyksillä voi säästää pitkän pennin

Yritysverotus on niin monimutkaista, että tavallisen yrittäjän on käytännössä mahdotonta tietää kaikkia säännöksiä ja pykäliä. Verovähennykset on yksi asia, joka kannattaa antaa asiantuntijan hoidettavaksi, sillä virheistä voi koitua isot laskut jälkikäteen. Toisaalta yrittäjä ei välttämättä tiedä kaikkea, mitä hänellä on oikeus vähentää. Veroasiantuntija Kari Alhola avaa Bisnespöydässä, mitä kaikkea voi vähentää ja mitä ei. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 38 – Growth Hacking – datalla kasvuun

Mutu ei enää riitä yrityksen kehittämiseen ja kasvattamiseen. Täytyy olla dataa, johon pohjaa päätökset. Growth hacking on työskentelytapa, jossa kehitetään yrityksen toimintaa lähes tieteellisen tutkimuksen keinoin. Miten sen voi aloittaa ja miten sitä käytännössä tehdään? Mm näihin vastaavat Growth Triben Suomen toimitusjohtaja Anssi Rantanen ja Visma Solutionsin markkinointipäällikkö Juha Kuokkanen. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 37 – Velvoitteet hoitamalla yritys pysyy kunnossa

Yrittäjällä on paljon velvoitteita, joita ei vain voi jättää huomioimatta. Suurin osa niistä on taloudellisia velvoitteita, kuten verot ja kirjanpito, mutta yrityksestä huolehtimisessa on paljon muitakin velvollisuuksia. Listasimme Netvisorin Senior business analyst Marja-Liisa Lohtanderin kanssa tärkeimmät velvollisuudet. Toimittajana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 36 – Miten nostaa työntekijöiden motivaatiotasoa?

Tyytyväinen, sitoutunut ja motivoitunut työntekijä on selkeästi tuottavampi, kuin tyytymätön ja heikosti motivoitunut työntekijä. Miten työntekijöiden motivaatioon voi vaikuttaa, vai voiko siihen vaikuttaa laisinkaan? Hyvin vinkkejä antavat Psyconin seniorikonsultti, psykologi Riikka Moisio ja Visma Solutionsin henkilöstöjohtaja Jenni Toropainen. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 35 – Sähkoinen allekirjoitus voi ratkaista monia yrityksen haasteita

Sähköinen allekirjoitus säästää aikaa, rahaa ja luontoa, kun asiakirjoja ei tarvitse lähettää paperisena tai tulostaa sähköpostista allekirjoitettavaksi. Mutta se on paljon muutakin. Esimerkiksi Visma Sign tarjoaa yritykselle loistavan mahdollisuuden arkistoida kaikki tärkeät dokumentit yhteen paikkaan, tietoturvallisesti. Sähköisen allekirjoituksen laillisuudesta, turvallisuudesta ja käyttötavoista keskustelevat juristi, Lexperience Oy:n toimitusjohtaja Elina Koivumäki ja Visma Signin tuotejohtaja Antti Larvala. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 34 – Valtio digitalisoi – yritysten on tultava perässä

Suomen valtio on viime vuosina sijoittanut merkittäviä summia palveluiden digitalisointiin. Osa näistä toimista vaikuttaa vahvasti myös yrittäjien arkeen, kuten tulorekisteri. Miksi digitalisaatio on niin vahvasti valtion agendalla ja mitä yrittäjiä koskevia digihankkeita on vielä tulossa? Näistä on Bisnespöydässä Ani Rummun kanssa keskustelemassa Valtionvarainministeriön digitalisaatioyksikön päällikkö tietohallintoneuvos Maria Nikkilä.

Bisnespöytä 32 – Mitä yrittäjän pitää ymmärtää taloudesta?

Suomalaisyrittäjien taloustaidoissa on parantamisen varaa. Jotta yritystään pystyy johtamaan ammattitaidolla ja oikean tiedon pohjalta, täytyy yrittäjän itsensäkin tietää ainakin perusasiat taloudesta. Mitä ne ovat, siitä keskustelevat TT Yritysvalmennus Oy:n talouden oivalluttaja Timo Toivanen ja useita yrityksiä perustanut, nyt Baronalla työskentelevä Mikael Nuotio. Toimittajana on Ani Rumpu. Nyt uusille yrityksille Netvisor ilman kuukausimaksua! Tutustu tarjoukseen: https://netvisor.fi/uudet/

Bisnespöytä 31 – Ulkomaankaupan asiantuntijoiden kansainvälistymisvinkit

Yrityksen laajentaminen ulkomaille vaatii yrittäjältä paljon, erityisesti rahaa. Kansainvälisen kaupan käynnistäminen voi viedä vuosia ja on huomattavasti kalliimpaa kuin kotimaassa. Kim Väisänen ja Jouko Virtanen opastavat Bisnespöydässä yleisimpien sudenkuoppien ohi ja kertovat omakohtaisia kokemuksia niin Aasian kuin Amerikan valloituksistaan.

Bisnespöytä 30 – Eläkesuunnittelu aloitettava jo yritystä perustettaessa

Eläköitymissuunnitelmat on aloitettava vähintään 10 vuotta ennen suunniteltua eläköitymisikää. Mielellään jo yritystä perustettaessa. Suomen Yrittäjät ry:n projektipäällikkö Mika Haavisto ja Suomen Yrityskaupat Oy:n toimitusjohtaja Juha Rantanen kertovat Bisnespöydässä, miksi. He antavat myös hyviä vinkkejä yrityksen arvon nostoon. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 29 – Strategialla yritys kasvuun

Sopivalla hulluttelulla ja riittävällä järkevyydellä koottu strategia helpottaa päätöksen tekoa ja auttaa yritystä kasvamaan. Professori Eero Vaara ja kasvustrategi Jarkko Pallasaho kehottavat ottamaan kaikki sidosryhmät mukaan strategian suunnitteluun. Bisnespöydän toimittaa Ani Rumpu.

Bisnespöytä 28 – Kirjanpidon tulevaisuus – milloin täysautomaatio?

Kirjanpidosta iso osa voidaan jo automatisoida, mutta edelleen on vaiheita, joita ei ole pystytty automatisoimaan. Onko täysautomaatio mahdollista ja onko se järkevää? Sitä pohtii Bisnespöydässä Hanken & SSE Executive Educationin senior fellow ja kirjanpitolautakunnan varapuheenjohtaja Anders Tallberg. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 27 – Resursointi parantaa henkilöstö- ja asiakastyytyväisyyttä

Toiminnanohjausjärjestelmän hankintaan voi olla monia motiiveja. Toiminnan tehostaminen, kannattavuuden parantaminen, työtuntien seuranta, laskutuksen tehostaminen jne. Boost Brothersin operatiivinen johtaja Matti Sivunen kertoo heidän motiivinaan olleen henkilöstön hyvinvointi. Oli syy mikä tahansa, apua järjestelmästä saa kaikkiin näihin. Sivusen kanssa resursoinnin hyödyistä on keskustelemassa ValueFramen ratkaisukonsultti Mirella Melander. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 26 – Järjestelmäintegraatiolla tehoa yrityksen toimintaan

Järjestelmäintegraatiot virtaviivaistavat liiketoimintaprosesseja ja siten säästävät aikaa ja resursseja. Säästöä tulee muun muassa, kun samaa tietoa ei tarvitse kirjata kahteen tai jopa useampaan kertaan eri järjestelmiin. Integraatioiden tekemisestä, hinnoittelusta ja hyödyistä kertovat Flashnoden toimitusjohtaja Lennu Keinänen ja Visma Solutionsin ohjelmistokumppani liiketoiminnasta vastaava Kari Ryynänen. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 25 – Automaation ja robotiikan hyödyt liiketoiminnalle

ATK:sta on puhuttu jo vuosikymmeniä, kuitenkin vasta nyt kone oikeasti tekee asioita automaattisesti. IF Vakuutuksen Pohjoismaiden robotiikasta vastaava johtaja Asko Mustonen sanookin, että robotin tehtävä on ottaa robotti pois ihmisestä, jotta ihmisellä olisi enemmän aikaa olla ihminen. Lappeenrannan teknillisen yliopiston työelämä professori ja Visma Solutionsin Senior Advisor, Harri Koponen muistuttaa yrityksiä, että rutiinien automatisointi on pakko tehdä ennemmin tai myöhemmin. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 24 – Myynnin esteet ja niiden poistaminen

Kolme tärkeintä myynnin esteiden poistamiskeinoa ovat arvon tuottaminen, ostamisen helpottaminen ja potentiaalisten asiakkaiden käyttäytymisen tutkiminen, sanoo Sales Communicationsin toimitusjohtaja Jani Aaltonen. Visma Solutionsin suurasiakkaista vastaava myyntipäällikkö Juha Kovaniemi muistuttaa näiden lisäksi luottamuksen tärkeydestä. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 23 – Vuodenvaihteen uudistukset

Vuodenvaihde tuo tullessaan aina uusia lakeja ja säädöksiä, lakimuutoksia, veromuutoksia jne. Lisäksi pitää muistaa kaikki tilinpäätökseen tarvittavat tiedot ja liitteet. Kuuntele Azetsin Insightsin Business Advisor Katri Leppäsen tärpit vuodenvaihteeseen ja tilipäätöksen tekoon. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 22 – Verosuunnittelu

Jokaisella yrittäjällä pitäisi olla verosuunnittelu hyvin hallussa. On aivan turhaa maksaa ylimääräistä veroa, jos hyvällä suunnittelulla voi saada itselleen paremmat tulot yrityksestä. Veronkierto on täysin eri asia, kun fiksu verosuunnittelu. Opastusta verosuunnitteluun antaa Bisnespöydässä Rantalaisen veroasiantuntija Juho Heikkinen. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 21 – Asiakaskokemus on jokaisen työntekijän vastuulla

Jokaisen yrityksen asiakaskokemuksesta löytyy jotain parannettavaa. Asiakaskokemus ei ole pelkästään asiakaspalvelijoiden vastuulla, vaan jokainen työntekijä vaikuttaa siihen. Opastusta kohti parempaa asiakaskokemusta antavat Solteqin digipalveluiden myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Minna Ruusuvuori ja Muutostoimisto Flown asiakaskokemuksen parantamisen asiantuntija Susanna Paloheimo. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 20 – Vuoden 2018 merkittävimmät lakimuutokset

Yrittäjyyttä säätelevät monet lait ja useisiin niistä on tänä vuonna tullut tai tulossa muutoksia. Käymme tässä jaksossa Visma Legalin lakiasiainjohtajan Samuli Tuomikosken kanssa läpi mm. GDPR:ää, liikesalaisuuslakia ja työsopimuslain irtisanomispykälää sekä niiden muuttamisen vaikutuksia yrittäjän arkeen. Toimittajana Ani Rumpu.

Bisnespöytä 19 – Hinnoittelussa on parempi olla kallis kuin halpa

Bisnespöydässä etsitään nyt oikeaa hintaa asiantuntijapalveluille. Tehtävä ei ole helppo, mutta tutkija Outi Somervuorella ja toimitusjohtaja Veli-Matti Heiskasella on selkeä käsitys, miten palvelut kannattaa hinnoitella. Ainoa oikea tapa on lähteä tekemään sitä asiakkaan kokeman arvon kautta; mitä suurempi arvo asiakkaalle, sen enemmän voit pyytää hintaa. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 18 – Nopea ja joustava yritysluotto

Uusi OP Laskulaina tarjoaa yrittäjille nopean ja joustavan vaihtoehdon saada rahoitusta. Sen kautta saat lainaa olemassa olevia myyntilaskuja vastaan, joten takaisinmaksu on varmaa. Lyhytaikaisista yritysluotoista Bisnespöydässä keskustelemassa Visma Solutionsin tuotejohtaja Janne Lyytikäinen ja OP Laskulainan tuoteomistaja Tero Harjula. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 17 – Tulorekisteriin valmistautuminen pitää aloittaa nyt

Kansallinen tulorekisteri otetaan Suomessa käyttöön 1.1.2019. Se tulee helpottamaan palkanlaskijoiden ja meidän kaikkien arkea. Ennenkuin tulotietojen ilmoittaminen voidaan automatisoida, täytyy yrityksissä tehdä hieman valmistelevia töitä. Tulorekisteristä Bisnespöydän ääressä ovat puhumassa Suomen yrittäjien veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro ja Visma Netvisorin tiiminvetäjä Sini Alamäki. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 16 – Budjetti vai rullaava ennuste?

Miksi rullaava ennuste on parempi kuin perinteinen talousarvio? Missä kohtaa puolestaan budjetti on ehdottomasti parempi vaihtoehto? Senior manager Oliver Lindholm Greenstepiltä ja tuotepäällikkö Pekka Kotovaara Visma Solutionsilta puntaroivat Bisnespöydässä budjetin ja ennustamisen hyviä ja huonoja puolia. Kuuntele ja ota selvää, kumpi sopii sinulle. Vai pitäisikö valita molemmat? Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 15 – Kasvuyritykselle löytyy paljon rahoittajia

Suuret suunnitelmat vaativat yleensä paljon rahaa toteutuakseen. Kasvua ja laajentamista tavoittelevalle yrittäjälle onneksi löytyy vaihtoehtoja kasvunsa rahoittamiseen. Bisnespöydässä käymme läpi mm. eri rahoitusvaihtoehtoja, mitä rahoituksen saaminen vaatii yritykseltä ja paljonko sitä voi saada. Keskustelemassa ovat Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta ja Business Finlandin palvelujohtaja Marjo Ilmari. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 14 – Kassavirta on yrityksen tärkein talousraportti

Ilman kassavirran seurantaa menestyväkin yritys voi joutua konkurssiin. Likviditeettikriisi ei pääse yllättämään yrittäjää, joka seuraa kassavirtaansa aktiivisesti. Visma Solutionsin tuotejohtaja Janne Lyytikäinen kertoo Bisnespöydässä, mitä kaikkea kassavirtalaskelmasta näkee, miten pitkälle sen avulla voi ennustaa ja mihin kaikkeen se vaikuttaa. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 13 – Yrityksen talouden ennustaminen

Jokaisen yrittäjän täytyy katsoa eteenpäin ja ennakoida tulevia tilanteita. Menestyväkin yritys voi kaatua, jos esimerkiksi käteisvarojen määrää ei ole riittävästi ennakoitu. Miten yrityksen taloutta kannattaa ja miten pitkälle sitä pystyy ennustamaan? Mm näihin kysymyksiin vastaavat Visma Solutionsin Business controll Director Antti Waris ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston rahoituksen professori Mikael Collan. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 12 – Hankinnat ammattimaiselle tasolle

Hankinnoissa voi oikein hoidettuna säästää jopa 50-60 prosenttia kustannuksista. Miten hankinnat on hyvä suunnitella? Miten usein kannattaa kilpailuttaa? Mitä kilpailutuksissa pitää ottaa huomioon? Mm. näihin kysymyksiin vastaavat Bisnespöydässä ValueSourcen asiakkuusjohtaja Timo Nieminen ja Rostekin operatiivinen johtaja Kimmo Paananen. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 11 – Vinkkejä myynnin aloittamiseen ja tehostamiseen

Myynti on yrittämisen kivijalka. Jokaisen yrittäjän täytyy myydä itse tai palkata avukseen myyjä. Bisnespöydässä kaksi myynnin ammattilaista jakavat vinkkejä aloittelevalle myyjälle, myyntiään vahvistavalle yrittäjälle sekä myyntitiimin kehittämiseen. Ani Malmin seurana ovat Visma Solutionsin myyntijohtaja Juhani Mönkkönen ja tunneälykkään – ja sosiaalisen myyntityön valmentaja Sani Leino.

Bisnespöytä 10 – Miten kasvatan yrityksen tuottavuutta?

Yrityksen tuottavuuteen vaikuttavat monet pienet ja suuret asiat. Tuottoa voi kasvattaa muutenkin kuin lisäämällä myyntiä tai karsimalla menoja. Näinä muita keinoja ja niiden toimivuutta pohtivat Bisnespöydässä liiketalouden yliopettaja Martin Stenberg, Haaga Helia ammattikorkeakoulusta ja tuotejohtaja Jarmo Annala, Visma Solutionsista. Toimittajana on Ani Rumpu.

Bisnespöytä 08 – Järjestelmäkoulutuksen tärkeys

Sähköiset järjestelmät helpottavat ja nopeuttavat työntekoa sekä antavat tarkkaa tietoa liiketoiminnan johtamiseen. Uudesta järjestelmästä voi kuitenkin tulla riippakivi, jos sen käyttöä ei opetella kunnolla. Järjestelmäkouluttajat Heidi Strandén ja Matti Immonen kertovat, miksi perusteellinen järjestelmäkoulutus on tärkeää. Toimittajana on Ani Malmi.

Bisnespöytä 07 – Paljon työllistävän ostolaskuprosessin voi automatisoida

Paperilaskujen maksaminen vie yrityksissä yllättävän paljon aikaa. Se on rutiininomaista työtä, jonka voi nykyaikaisilla välineillä automatisoida lähes täysin. Visma Solutionsin tuotteista vastaava johtaja Janne Lyytikäinen kertoo Bisnespöydässä, miten paljon laskujen maksuun keskimäärin kuluu aikaa ja miten sen ajan voi kutistaa murto-osaan nykyisestä. Toimittajana on Ani Malmi.

Bisnespöytä 06 – GDPR

EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) astuu voimaan toukokuun lopussa. Se koskettaa kaikkia meitä, niin yrittäjiä kuin yksityishenkilöitäkin. Bisnespöydässä uuden tietosuoja-asetuksen vaikutuksia yrityksissä avaa meille asianajaja Kari-Matti Lehti HPP Asianajotoimistosta ja IT-manager Riku Tarkiainen Visma Solutionsilta. Toimittajana on Ani Malmi.

Bisnespoytä 05 – Tiliampparin kasvutarina

Jarmo Sassali perusti tilitoimisto Tiliampparit vuonna 2016. Välillä meinasi usko loppua mutta, kun homma alkoi pyöriä, on vauhti ollutkin huimaa. Bisnespöydän ääressä Jarmo kertoo niin hyvistä kuin huonoistakin hetkistä yksinyrittäjänä. Hänellä on myös hyvin vinkkejä yrittäjäuransa alkutaipaleella oleville. Toimittajana on Ani Malmi.

Bisnespöytä 04 – Rekrytointi

Rekrytoiminen on haastavaa niillekin, jotka tekevät sitä säännöllisesti. Erityisen haastavaa se on ensikertalaiselle. Tällä kertaa Bisnespöydässä käymme läpi rekrytointiprosessin ja annamme vinkkejä, miten välttää pahimmat karikot. Asiantuntijoina Visma Solutionsin henkilöstöjohtaja Jenni Toropainen ja persoonallisuus- ja kykytestejä tekevän cut-e Finlandin toimitusjohtaja Matti Jaakkola

Bisnespöytä 03 – Laskuta oikein, minimoi perintä

Laskujen laatimisessa kannattaa olla tarkka. Varmista, ettei maksamatta jättäminen ole ainakaan sinun syysi. Jos joudut turvautumaan perintään, aloita se mahdollisimman nopeasti. Mm tällaisia vinkkejä antavat perinnän ammattilaiset Visma Dueton Mikko Ruoho ja Intrumin Max Puumalainen. Toimittajana on Ani Malmi.

Bisnespöytä 02 – Miten rahoittaja lukee tilinpäätöstäsi?

Kun yritys etsii rahoittajaa, on tärkeää, että sen paperit ovat kunnossa. Yksi tärkeimmistä papereista on tilinpäätös. Mitä asioita rahoittaja/sijoittaja katsoo tilinpäätöksestä? Siitä Bisnespöydässä puhumassa Juuri Partnersin toimitusjohtaja Samuli Sipilä ja Nexit Venturesin General Partner Artturi Tarjanne. Toimittajana on Ani Malmi.

Bisnespöytä 01 – Mitä tilinpäätöksestä voi oppia?

Mitä yrittäjä voi oppia lukemalla tilinpäätöstään? Mitä liikevaihto, katetaso, myyntikate, liikevoitto, tulos ja muut tilinpäätöksen luvut kertovat yrityksen tilasta ja sen tulevaisuudesta? Aiheesta keskustelemassa taloushallinnon asiantuntijat Marja-Liisa Lohtander Visma Solutionsilta ja Pasi Varis Linnavuoren Yrityspalveluista. Toimittajana Ani Malmi.