logo-Artboard 3

Vuonna 2018 taloushallinnon catwalkia kävelee iso trendi: automaatio. Oli kyseessä sitten teknologiavetoinen startup tai paikallisesti toimiva kivijalkapuoti, myös pienyrityksen kannattaa pitää huoli siitä, että käytössä oleva taloushallinnon ohjelmisto tarjoaa mahdollisuudet automaatioon.

Automaatio on jo täällä

Useat pienyritykset ovat ymmärtäneet sähköisen taloushallinnon tuomat tehokkuushyödyt. Myös pieni toimija säästää aikaa ja rahaa, kun taloustieto on saatavissa reaaliajassa ja aikaa ei kulu excelin näpyttämiseen tai kuittien kirjaamiseen käsin.

Sähköinen taloushallinto on kuitenkin melko yksipuolinen ilmaus ohjelmistolle, jolla yritys hoitaa oman taloushallintonsa. Se muistuttaa 2010-luvun alusta, jolloin pilvipalvelut nousivat globaaliksi megatrendiksi ja tekivät läpimurtonsa kuluttajien keskuudessa.

Sähköinen ei enää riitä, vaan ohjelmiston tulee olla älykäs.

Kun puhutaan megatrendeistä, tällä hetkellä huulilla ovat tekoälyn tuleminen, älykkäät laitteet ja automaation mahdollisuudet. On jännittävää seurata, miten nämä innovaatiot muuttavat arkeamme lähivuosina sekä pohtia, mitä mahdollisuuksia itsellä on niitä jo hyödyntää, esimerkiksi automaation suhteen.

Siksi pienyrittäjän kannattaa vaatia taloushallinnon ohjelmistolta enemmän. Sähköinen ei enää riitä, vaan ohjelmiston tulee olla älykäs: Sen tulee tehdä automaattisesti työ, joka on mahdollista suorittaa ilman ihmisen työpanosta.

Lue, mitkä ovat 5 kirjanpidon virhettä, jotka asettavat pienyrityksen riskeille alttiiksi.

Samoilla resursseilla enemmän

Mitä sitten kannattaa tavoitella älykkäällä taloushallinnolla? Mitä mahdollisuuksia automaatio tarjoaa yritykselle tällä hetkellä?

Koska automaatio voi korvata ihmisen rutiinitöissä, se parantaa tuottavuutta ja antaa eväät tehdä samoilla resursseilla enemmän. Toisin sanoen, se poistaa työtä, joka ei tuota mitään lisää liiketoimintaan. Samalla koneäly vähentää virheitä ja tuottaa laadukkaampaa, reaaliaikaista tietoa päätöksenteon tueksi eli parantaa kykyä reagoida muutoksiin.

Konkreettisesti automaatio-ominaisuus tarkoittaa pienyrittäjälle esimerkiksi kirjanpitoa, joka syntyy itsestään liiketapahtumien pohjalta. Älykäs ohjelmisto osaa myös tarkistaa ja maksaa ostolaskuja sekä lähettää laskuja ja auttaa varmistamaan, että asiakkaat maksavat ne ajallaan.

Lisäksi ohjelmiston sisällä kannattaa olla käyttövalmiit yhteydet pankkeihin, jolloin myös saatavien seurantaa voidaan tehostaa ja näin edesauttaa rahankiertoa.

Taloushallinnon automaatio ei missään nimessä ole teknologia, joka pienyrityksen tulisi rakentaa itse.

Erityisen mielenkiintoista on se, että suomalaisesta yrityskannasta 99% on pienyrityksiä. Jos kaikki suomalaiset pienyritykset käyttäisivät hyödyksi myös automaation mahdollistavaa taloushallinnon ohjelmistoa, voisi Suomi olla yksi taloushallinnon automatisoinnin edelläkävijöistä. Tällöin yksittäisen yrityksen saamat hyödyt kertautuisivat myös yhteiskuntatasolle säästöinä.

Nykyteknologia kuuluu kaikille

Taloushallinnon automaatio ei missään nimessä ole teknologia, joka pienyrityksen tulisi rakentaa itse. Myöskään siinä ei ole mitään järkeä, että yrittäjän tuotot hupenevat tehokkuuden ostamiseen.

Siksi automaatio-ominaisuudet sisältävän taloushallinnon ohjelmiston hinnoittelun on oltava myös pienyritykselle sellainen, että hyödyt ylittävät kustannukset. Me olemme ottaneet pienyrittäjien realiteetit huomioon Netvisorin hinnoittelussa, jotta kaikilla olisi mahdollisuua hyödyntää älykästä taloushallinnon ohjelmistoa.

Tutustu Netvisorin pienyrityksille räätälöityyn hinnoitteluun.

Lataa Netvisor Pienyrityksille -opas.

Tutustu Netvisor kirjanpito-ohjelmaan, joka kasvaa sinun mukanasi.


Tuuli Korpijaakko työskentelee Visma Solutionsin markkinoinnissa. Teknologian uusimmista ilmiöistä innostuva Tuuli syttyy myös selkeästä ja nokkelasta viestinnästä.