Tilitoimistossa arki on usein kiireistä, tarkkuutta vaativaa ja keskeytyksiä tulee usein. Vastapainoksi toki välillä on rauhallisempia kausia. Aivot tosin eivät ymmärrä tällaista jaksottaista rytmiä, vaan kaipaavat säännöllistä lepoa. Aivotutkija Mona Moisala puhuu BetterTogether’23 -tilitoimistotapahtumassa mm. siitä, miten epäreilusti kohtelemme aivojamme.

Aivotutkija Mona Moisala

Aivotutkimuksesta väitellyt psykologian tohtori Mona Moisala luennoi sekä työpaikoilla että oppilaitoksissa aivoystävällisestä työskentelystä. Hänen mukaansa älylaitteet ovat yksi aikakautemme vitsauksista. Hän on jopa sanonut, että älylaitteiden liikakäyttöä voi pitää yhtä vahingollisena kuin ylenmääräistä sokerin syöntiä.

Moisala on tutkinut, mitä aivoissamme tapahtuu, kun ihminen ylikuormittuu ja yrittää multitaskata. Tutkimuksensa tuloksia hän hyödyntää luennoimalla ja opastamalla ihmisiä pitämään aivoistaan parempaa huolta.

Maailma kehittyy nopeammin kuin aivomme

Moisalan mukaan me ihmiset asetamme itsellemme korkeita, jopa mahdottomia vaatimuksia. Meidän pitäisi pystyä venymään, pysymään vireystilassa ja oppimaan uutta joka päivä kahdeksan tuntisen työpäivän ajan. Jos emme pysty siihen soimaamme itseämme ja koemme huonommuutta.

– Ajattelemme, että minussa on jotain vikaa, kun en pysty tai on saamaton olo. Mutta emmehän me voi vaatia itseltämme loputtomasti enemmän. Työympäristö on muuttunut nopeatahtisemmaksi, mutta meidän koneistomme on pysynyt samana vuosituhansia. Meidän on pakko suoda itsellemme rauhoittumista ja lepoa, Moisala muistuttaa.

Työympäristö on muuttunut nopeatahtisemmaksi, mutta meidän koneistomme on pysynyt samana vuosituhansia

Moni ajattelee, että kaiken palautumisen tulisi tapahtua vapaa-ajalla, mutta aivot ja hermosto eivät erota työ- ja vapaa-aikaa toisistaan. Aivoissamme tapahtuu koko ajan vireystason ja tehokkuuden muutoksia, joten ne tarvitsevat säännöllistä lepoa.

– On tärkeää pitää pieniä lepotaukoja myös työpäivän aikana. Erityisen epäreilua aivollemme on, jos niille annetaan lepoa vasta lomalla. Se on ihan liikaa vaadittu, Moisala sanoo.

Uni aivojen paras ystävä – kännykkä ei

Moisala on tutkinut myös älylaitteiden vaikutusta aivoihimme. Hänen mukaansa on tärkeää muistaa, että älylaitteella vietetty aika ei välttämättä tarjoa aivoille niiden kaipaamaa lepoa. Varsinkin, kun niillä täytetään nykyään niin paljon vapaa-ajasta.

– Somen selailu tai kissavideoiden katselu saattaa rentouttaa, jos itse huomaa, että se tekee olon levollisemmaksi. Meidän täytyisi kuitenkin varmistaa, että vietämme joka päivä myös täysin älylaitteetonta aikaa, ilman minkäänlaisia ulkopuolisia stimulaatioita, Moisala painottaa.

On tärkeää viettää joka päivä myös täysin älylaitteetonta aikaa, ilman minkäänlaisia ulkopuolisia stimulaatioita

Älylaitteet ovat todella suuressa roolissa siinä, miten paljon joudumme jakamaan huomiotamme päivän aikana. Työ voi keskeytyä vähän väliä, jos puhelin ilmoittaa saapuvista viesteistä. Varsinkin keskittymistä vaativien tehtävien ajaksi täytyisi puhelin laittaa kokonaan äänettömälle ja hiljentää jopa tietokoneen työviestimet.

Moisala muistuttaa myös älylaitteiden vaikutuksesta uneen. Uni on yksi tärkeimmistä aivojemme hyvinvointiin vaikuttavista asioista, joten siihen on tärkeää panostaa. Yksi keino on julistaa makuuhuone älylaitevapaaksi vyöhykkeeksi.

Tilitoimiston arki hyvin tuttua

Mona Moisalalla on myös kiinteä kontakti tilitoimistojen arkeen. Hän kertoo viettäneensä pienenä paljon aikaa äitinsä ja isoäitinsä omistamassa tilitoimistossa.

– Alan kausiluonteisuuden huomasi jo pienenä. Välillä työtä ja kiirettä oli paljon, toisaalta aina tiesi, että hetken päästä on rauhallisempaa. Se varmaan auttaakin monia jaksamaan, kun tietää, että kiire taukoaa aikanaan, Moisala pohtii.

Hän näkee, että tilitoimistossa työskentely on toisaalta monipuolisuutensa vuoksi mielenkiintoista, mutta siinä on myös suuri vastuu ja se vaatii valtavaa tarkkuutta. Kun tällaisessa työssä tulee paljon keskeytyksiä ja joutuu keskittymään moneen asiaan yhtä aikaa, aiheuttaa se väistämättä stressaantumista.

Kun ymmärrämme haasteet, voimme alkaa etsiä ratkaisuja itsemme suojelemiseen

BetterTogether’23 -tilitoimistotapahtumassa Moisala tulee avaamaan aivojemme toimintaa ja niitä haasteita, joita työarki meille tänä päivänä tarjoaa. Hänen mukaansa on tärkeää ensin ymmärtää mistä haasteet johtuvat. Vasta sitten pystymme pohtimaan ratkaisuja niihin.

– Kun ymmärrämme haasteet, voimme alkaa etsiä ratkaisuja itsemme suojelemiseen. Miten suojella itseään liialta kuormitukselta ja miten kehittää omaa keskittymiskykyä? Keynote-puheenvuorossani tulen antamaan käytännön vinkkejä, mitä kukin meistä voi työpäivän aikana tehdä aivojensa hyvinvoinnin hyväksi. Jo pienillä asioilla voi saada paljon aikaan, Moisala vihjaa.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.