Johtaminen ja raportointiYrittäjyys

Yrityksen verojen ennakointi – mikä osa tuloista kuuluu verottajalle?

2 min luku | 31.12.2024
Yrityksen verojen ennakointi

Yrityksen talouden hallinta on keskeinen tekijä menestyvän liiketoiminnan turvaamisessa. Verovelvollisuuksien yllätykset voivat aiheuttaa tilapäistä kassakriisiä, mutta asianmukainen ennakointi ja järjestäytyminen voivat estää ne. 

Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi, miten voit yrittäjänä varmistaa, että pysyt verotuksen tasalla ja hyödynnät yrityksesi ylimääräiset varat parhaalla mahdollisella tavalla.

1. Seuraa kassavirtaa ja toimintaan sitoutuvia varoja

Ajantasaisen kirjanpidon merkitystä ei voi liikaa korostaa. Se on avain taloudellisen tilanteen realistiseen arviointiin ja päätöksentekoon. Kirjanpito paljastaa miten paljon yrityksesi sitoo varoja toimintoihinsa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi varaston ja myyntisaamisten hallintaa. 

Erityisesti kassavirran seuraaminen on tärkeää. On tiedettävä, kuinka paljon rahaa on tulossa ja mihin se on menossa. Netvisorin kaltaiset työkalut tarjoavat kassavirtaennusteita, jotka näyttävät tulevat ja lähtevät maksut. Tällä tavalla voit ennakoida, onko tililläsi riittävästi varoja kattamaan esimerkiksi arvonlisäverot (ALV) tai tuloverot.

2. Arvonlisävero (ALV) hallintaan

Kun kirjanpito on ajan tasalla, arvonlisäverot kirjautuvat taloushallinto-ohjelmistossa automaattisesti myynti- ja ostotapahtumista. Jos haluat seurata ALV-tilannetta ennen kuin kirjanpito on kokonaan valmis, voit tarkistaa ALV:n määrän esimerkiksi Netvisorissa saamis- ja velkatileiltä. 

 ALV-velan määrän näet tilikohtaisesta taseesta, kun huomioit ALV-saamis- ja ALV-velka -tilien saldot. Ne yhdessä näyttävät kertyneen arvonlisäveron määrän, joka on myöhemmin tulossa maksuun.

Kun kuukausi suljetaan kirjanpidossa, ALV summa siirtyy verotilille odottamaan maksua. Katso siis aina kirjanpidosta myös verotilin tapahtumat läpi, sillä jo suljetuilta kuukausilta alv-velka odottaa maksuaan siellä. 

3. Tuloverojen ennakoiminen

Tuloveron ennakoiminen on erityisen tärkeää. Yleensä pienyrityksillä tämä määritetään maksettavien ennakkoverojen kautta. Ennakkoveroa maksetaan esimerkiksi kuukausittain, ja se on ajantasainen, kunhan arvioitu verotettava tulo on oikein. 

Mikäli tilikauden arvioitu verotettava tulos muuttuu tilikauden aikana, kannattaa ennakkoverojen määrään hakea muutosta, jotta tilikauden päätyttyä maksettavan tuloveron määrä ei aiheuta liian suurta lovea yrityksen rahavaroihin. Tarvittaessa voit tehdä muutoksia ennakkoverojen määrään verottajan OmaVero-palvelun kautta. 

4. Ylimääräiset varat tuottamaan

Kun verot ja muut velvoitteet on tiedossa ja hoidossa, mahdolliset ylimääräiset varat kannattaa sijoittaa tuottavasti. Voit harkita sijoituksia, kuten osakkeita tai joukkovelkakirjalainoja, tai muita investointeja, jotka tukevat liiketoimintaasi strategisesti. Näin varmistat, että yrityksesi varat eivät makaa käyttämättöminä pankkitilillä, vaan ne työskentelevät puolestasi.

Yhteenveto

Verotuksen hallinta vaatii ennakoivaa suunnittelua ja jatkuvaa seurantaa. Ajantasainen kirjanpito ja kassavirtaennusteet ovat avaimia varmistamaan, että yritykselläsi on riittävästi varoja verojen hoitoon. Samanaikaisesti on viisasta etsiä tuottavia sijoituskohteita ylimääräisille varoille. Näin saat parhaan tuoton yrityksesi rahavaroille, samalla kun hoidat verovelvoitteesi moitteettomasti.

Marja-Liisa Lohtander

Marja-Liisa Lohtander työskentelee Netvisorin tuotekehityksessä Senior Business Analyst-roolissa auttaen kaikkia tiimejä. Taloudellisen informaation luotettavuus on aina ollut lähellä Marja-Liisan sydäntä.