– Halusin lähteä haastamaan ajatusta siitä, etteikö Vantaan lähiössä voisi olla yhtä kunnianhimoista ja laadukasta ravintolaa kuin Helsingin keskustassa, Henri Hytönen muistelee.

Ajatus omasta korttelibistrosta oli pyörinyt Hytösen mielessä jo muutamia vuosia. Hän oli ollut ravintola-alalla yli vuosikymmenen ja työskennellyt itse useissa ravintoloissa keittiöpäällikkönä. Liiketoimintaidea sai kehittyä Hytösen ollessa vanhempainvapaalla ja keväällä 2022 oma yritys Hej Ravintelit Oy oli perustettu.

Yrityksen hän perusti yhdessä vaimonsa Janita Hytösen kanssa. Janitalta saatiin alkumetreiltä lähtien talouspuolen osaaminen, sillä hän työskentelee controllerina ja tilitoimistoyrittäjänä AVJ-Controllerilla.

Kuvaaja: Mikko Kangasmaa

Vintero ja Armiina ihastuttavat laadukkaina lähiöravintoloina

Kortteliravinteli Vinteroksi ristitty ravintola avautui loppuvuodesta 2022 Tikkurilaan uuden kerrostalon kivijalkaan. Alku oli pikkujoulukaudesta johtuen hyvin kiireinen ja töitä paiskittiin vain kuuden työntekijän voimin. Viikonloppuillat olivat alusta asti hyvin täynnä.

Todellinen käännekohta oli maaliskuussa 2023 ilmestynyt Helsingin Sanomien ravintola-arvostelu, jossa Vintero julistettiin Vantaan parhaaksi ravintolaksi. Tämän jälkeen myös arki-iltojen varauskalenterit ovat täyttyneet tasaisesti.

Kiireisen alkuvuoden jälkeen koitti ravintoloitsijan ensimmäinen kesäloma. Rento loma sai kuitenkin yllätyskäänteen, kun sattumalta eteen osui kiinnostava liiketila Helsingin Vuosaaresta. Hytönen ei ollut ajatellut toisen ravintolan perustamista näin nopeasti, mutta liiketilan potentiaali ja loistava sijainti saivat hänet innostumaan.

Luovuutta käytämme keittiössä, mutta liiketoimintaa kehitämme ennen kaikkea lukujen pohjalta

– Juhannusviikolla allekirjoitettiin vuokrasopimus ja syyskuun puolivälissä avasimme Armiinan, hän kertoo.

Armiina noudattaa isoveljensä Vinteron linjaa ja itä-helsinkiläiset ovat ihastuneet laadukkaaseen lähiöravintolaansa. Ainoastaan vuodessa Hytönen oli onnistunut avaamaan kaksi hyvin pärjäävää ravintolaa pääkaupunkiseudulle, jossa kilpailu on kovaa ja uusia ravintoloita avataan jatkuvasti.

– Olo on edelleen hieman hämmentynyt. Olemme tehneet monia oikeita valintoja ja lähteneet muuttamaan heti rohkeasti, jos jokin ei toimi. Luovuutta käytämme keittiössä, mutta liiketoimintaa kehitämme ennen kaikkea lukujen pohjalta, hän toteaa.

Netvisor on auttanut tekemään parempia päätöksiä

Ravintoloidensa taloutta Hytönen seuraa taloushallinto-ohjelmisto Netvisorista melkein joka päivä.

– Netvisor on mielestäni ylivoimaisen yksinkertainen käyttää ja myös järkevän hintainen. Olisi vaikea kuvitella, ettei sitä olisi, hän kehuu.

Parasta Netvisorissa on Hytösen mielestä se, että ohjelmisto kerää raporteilta tiedot suoraan tuloslaskelmaan. Kaikki tärkeimmät luvut ovat helposti nähtävillä, halusipa tarkastella henkilöstökuluja tai vaikkapa sähkölaskuja. Raporttien perusteella on myös ollut helppo ennustaa tulevaa.

Netvisor on auttanut Hytöstä tekemään liiketoiminnan näkökulmasta parempia päätöksiä. Eniten työtä jouduttiin tekemään lounaan saamisessa kannattavaksi ja kiinnostavaksi.

Netvisor on mielestäni ylivoimaisen yksinkertainen käyttää ja myös järkevän hintainen. Olisi vaikea kuvitella, ettei sitä olisi

– Tarjosimme alkuun päivittäin vaihtuvaa lounas-annosta. Asiakkaita oli kuitenkin vaikea saada, sillä lounaspaikkoja Tikkurilan alueella on paljon. Illalla meillä on viiden ruokalajin menu ja á la carte -lista, joten perinteinen lounas ei mielestäni muutenkaan sopinut konseptiimme, Hytönen kertoo.

Lounaskonseptia hiottiin ja Netvisorilla tehtiin useita kannattavuuslaskelmia eri vaihtoehdoista.

– Laskelmien perusteella uskalsimme kokeilla lounaalla kolmen ruokalajin menuuta. Se oli nappivalinta: myynti lähti nopeasti nousuun ja lounaan ovat löytäneet erityisesti bisnesryhmät, Hytönen iloitsee.

Nyt kun ravintoloita on kaksi hän on pohtinut voivansa oppia lisää sekä löytää kehittävää vertailemalla Vinteron ja Armiinan lukuja keskenään.

Ravintola-alan ohjelmistot ja integraatiot vapauttavat yrittäjän aikaa

Netvisorin lisäksi Hytönen investoi heti Restolution-toiminnanohjausjärjestelmään sekä Maraplan Pro -työvuoro- ja tuntisuunnitteluun. Kaikki kolme ohjelmistoa ovat alojensa huippuja, pitkälle automatisoituja ja toimialansa käytetyimpiä ohjelmistoja Suomessa – ja mikä tärkeintä, ne toimivat yhdessä toisiaan tukien. Integraatiot ohjelmistojen välillä ovatkin Hytösen mukaan olleet maailmanpelastus, joka on vapauttanut valtavasti aikaa tärkeämpiin asioihin.

Ravintolan myynnit siirtyvät suoraan Restolutionista Netvisoriin. Netvisor kokoaa integraatioiden kautta tulevan taloustiedon havainnollisiksi raporteiksi päivittäin.

– Pystyn helposti katsomaan päivän myynnit ja seuraamaan katteita myös mobiilisovelluksesta, Hytönen kertoo.

Jos esimerkiksi raaka-aineen hinta nousee, uuden kilohinnan saa muutamalla klikkauksella merkittyä ja vaikutuksen katteeseen näkee välittömästi. Arjesta vastaavat keittiömestarit tarkistavat tilausten ostolaskut Netvisorissa ja kuormakirjat ovat helposti löydettävissä integraation ansiosta. Tilausten tiedot ovat siis hyvässä tallessa.

Pystyn helposti katsomaan päivän myynnit ja seuraamaan katteita myös mobiilisovelluksesta

Työvuoro- ja tuntisuunnittelu tapahtuu Maraplan Prossa. Palkanmaksua varten tiedot siirtyvät automaattisesti Netvisoriin. Tämä on nopeuttanut erityisesti tilitoimiston työtä.

Ohjelmistojen ansiosta arki on helpompaa ja työntekijöiden viihtymisestä on siltäkin osin helpompi pitää huolta. Erityiseksi onnistumiseksi Hytönen toteaakin juuri tiiminsä, johon kuuluu nykyään jo 20 ravintola-alan ammattilaista.

– Olen itse paljon läsnä ja työskentelen edelleen pari päivää viikossa ravintolan keittiössä. Haluan tehdä työnteon mahdollisimman helpoksi ja hauskaksi sen lisäksi, että maksamme perustasoa parempaa palkkaa, hän kuvailee.

Tulevaisuudessa Hytönen haaveilee vielä kolmannen ravintolan avaamisesta. Sen aika ei ole kuitenkaan ihan vielä. Tiimissä on vitsailtu, ettei Hytönen saa jäädä tänä vuonna kesälomille ollenkaan, jotta hän ei mene vapaalla keksimään jälleen uutta ravintola-avausta loppuvuodelle.


Saila Kurki työskentelee Netvisorin markkinoinnissa. Hän uskoo, että hyvällä taloushallinnolla voidaan tehdä kestävää kasvua, lisätä hyvinvointia ja toteuttaa yrittäjyyden unelmia.