Kun yrittäjät keskustelevat keskenään, kuulee heidän usein sanovan, että “kaikki on ihan ookoo”. Totuushan kuitenkin on, että yrittäminen on yhtä ylä- ja alamäkeä, kertoo Business Festivalin toimitusjohtaja Markus Koskinen. Ja hänen mielestään juuri se on yrittämisessä parasta.

Markus Koskinen Business Festivals

Koskisen tie yrittäjäksi on varmasti monelle kollegalle tuttu. Hän on kokeillut eri aloja, opiskellutkin useampaa. Hän on kokeillut myös palkkatöitä ja huomannut, että yrittäjyys on hänelle sopivin tapa olla ja tehdä asioita, joista välittää.

– Yrittäjyys lähtee minulla isommasta visiosta; halusta vaikuttaa maailmaan ja yhteiskuntaan. Toisaalta siinä viehättää se vapaus mennä, tehdä ja päättää itse, hän kuvailee.

Tapahtuma-alalle Koskinen hyppäsi aiemman liikunta-alan ja korjausrakentamisen yrittäjyyskokemuksien jälkeen. Siihen innoittajana on ollut halu auttaa muita.

– Tämän tyyppisiä tapahtumia ei liiaksi ole. Halusin perustaa tapahtuman, joka tarjoaa mahdollisuuden verkostoitumiseen, on laadukas ja kohtuuhintainen. Tavoitteena oli, että kenellä tahansa, joka haluaa kehittää itseään yrittäjänä, myyjänä, markkinoijana tai muuten vain, on mahdollisuus osallistua.

Business Festival sai alkunsa Tampereella keväällä 2023. Sen tavoitteena oli tarjoilla jotain erilaista, asiantuntijuutta, aitoja yrittäjien tarinoita sekä potkua jatkaa eteenpäin. Uudenlainen konsepti oli ilmeisen toimiva, sillä jo toisena vuotenaan tapahtuma laajeni kiertueeksi.

Monipuolisuus valtava etu yrittäjyydessä

Markus Koskinen on helposti innostuvaa tyyppiä ja hän on nuoreen ikäänsä nähden ehtinytkin tehdä monenlaista. Sitä kautta hän on koonnut laajan verkoston eri alojen ihmisiä tuttavapiiriinsä.

– Olin nuorena jo yrittäjäjärjestössä aktiivisesti ja pääsin juttelemaan mm. kuntapäättäjien kanssa. Hetken aikaa olin myös eduskunnassa eduskunta-avustajana. Jos on aktiivinen ja haluaa asioita, niin kyllä maailmassa pärjää, vaikkei tutkintoja olisikaan.

Yrittäminen on aaltoliikettä, jossa pitää pysytä ennakoimaan niitä aallonpohjia

Koskinen kokee, että hänen vahvuutensa yrittäjänä on monipuolisuus. Kun on tehnyt kaikenlaista, ymmärtää isoa kuvaa helpommin. Lisäksi tietysti erityisosaaminen esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin saralla ovat merkittävä etu. Toki paljon asioita hän on joutunut oppimaan myös kantapään kautta.

– Monta asiaa olen tehnyt päin mäntyä. Vähän naiivikin olen ollut. Paljon on tullut vain mentyä ja tehtyä ja sitten katsonut, mitä tapahtuu. Mutta niistä jutuista olen myös oppinut paljon, Koskinen pohtii.

Mielenrauhaa tunnuslukujen seurannasta

Koskinen kertoo olevansa helppo innostumaan ja aloittamaan asioita. Toimeenpanovoimaa miehessä on, mutta esimerkiksi kykyä keskittyä paperihommiin ei tahdo löytyä. Hän kertoo oppineensa, ettei kaikkea kannata yrittää tehdä itse, vaan yrittäjän on tärkeää löytää ympärilleen itseään täydentäviä ihmisiä.

– Minulle esimerkiksi oli elinehto löytää kumppani talousasioiden hoitoon. Mutta kaikenlainen verkostoituminen on kyllä yrittäjälle tärkeää. Yrittäjyys on verkostojen johtamista, Koskinen tiivistää.

Aikaisemmin hän teki paperityötkin itse, Netvisorilla. Nyt hän on antanut päivittäisten rutiinien hoitamisen alan ammattilaiselle, tilitoimisto Visoralle. Itse hän käyttää ohjelmistoa yrityksen talouden seurantaan. Netvisorissa hoidetaan Business Festivalin koko taloushallinto; asiakkuudet, tuotteet, laskutus, kirjanpito, talouden seuranta, jne.

Koskisen mielestä parasta riskien hallintaa on laatia budjetti ja realistinen taloussuunnitelma ja seurata niiden toteutumista. Hän seuraa useita KPI-lukuja, mutta riskien hallinta on hänelle tärkeintä.

– Minulle on tärkeää skenaarioajattelu. Yrittäminen on aaltoliikettä, jossa pitää pystyä ennakoimaan aallonpohjia. Pitää nähdä, missä on oltu, missä ollaan nyt ja mihin suuntaan ollaan menossa. Ennuste pitää olla ja näkymä kassavirtaan.

Vaihtelu pitää virkeänä ja riskinotto kehittää

Koskinen on yrittäjäuransa aikana kokenut niin talouden nousut kuin laskutkin ja haluaa sen vuoksi varautua seuraamalla yrityksen taloutta tarkasti. Toisaalta suhdannevaihtelut ovat hänestä se yrittämisen suola. Hän muistelee varsinkin rakennusalan yrittäjyyttään hienoisella haikeudella.

– Raksa-aikana oli hauskaa. Kun oli töitä, niin niitä oli tosi paljon. Sitten, kun meni huonosti, meni todella huonosti. Niiden heikompien hetkien vuoksi onnistumiset tuntuivat kaksinverroin paremmilta. Välillä sitä oli ihan tunari ja välillä kukkulan kuningas, Koskinen muistelee.

Pitää uskaltaa mennä harmaalle alueelle, missä ei ole vahvoilla. Siellä se kehitys tapahtuu

Tapahtuma-ala on vähintään yhtä suhdanteille altis kuin rakennusala, joten alavalinnoista voisi päätellä, että Koskiselta löytyy riskinottokykyä. Hän pitää riskien ottamista välttämättömänä pahana yrittäjyydessä. Toisaalta se on hänen mielestään myös hyvä tapa kehittyä.

– Kehittyminen tapahtuu usein epämukavuusalueella. Pitää uskaltaa mennä harmaalle alueelle, missä ei ole vahvoilla. Siellä se kehitys tapahtuu, Markus Koskinen pohtii.

Itseään voi tänä vuonna kehittää vielä useilla Business Festivaaleilla. Netvisor on mukana tapahtumassa Tampereella 9.4..


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.