Yrittäjän talousosaaminen voi ratkaista yrityksen tulevaisuuden
Suomalaisyrittäjien talousosaamisessa on parantamisen varaa. Näin sanoo TT Yritysvalmennus Oy:n yrittäjä, talouden oivalluttaja Timo Toivanen. Hän tapaa työssään paljon yrittäjiä ja opastaa heitä yritystalouden saloihin. Toivasen mukaan talousasioita pelätään aivan turhaan.
– Ei se mitään rakettitiedettä ole. Kuka vaan voi ottaa yrityksen toiminnan kannalta olennaiset talousasiat haltuunsa, hän sanoo.
Jokaisen yrittäjän ensimmäinen ja tärkein yhteistyökumppani on tilitoimisto. Sen valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa ja selvittää, mitä palveluita he tarjoavat. Sopimukseen on hyvä kirjata myös mahdollisuus kysyä asioita, sillä varsinkin yrityksen alkutaipaleella kysyttävää tulee aivan varmasti.
Itsekin pitkän yrittäjäuran tehneen, nyt Baronalla hotelli-, ravintola- ja catering alojen Business Sector Directorina toimivan Mikael Nuotion mielestä tärkeintä on, että yrittäjä on kiinnostunut yrityksensä talousasioista.
– Ellei yrittäjä itse ole niistä kiinnostunut, ei niistä ole kiinnostunut kukaan muukaan, Nuotio toteaa.
Perusasiat ainakin haltuun
Minimissään jokaisen yrittäjän tulisi osata erottaa yrityksen kulut ja omat henkilökohtaiset kulut toisistaan. Yllättävän moni yrittäjä joutuu ongelmiin sekoittaessaan nämä keskenään. Toinen tärkeä asia on ymmärtää, paljonko yritys kuluttaa rahaa kuukausittain. Mitkä ovat sen kiinteät kulut ja mihin rahaa menee? Kun tietää säännöllisten kulujen määrän, tietää myös, miten paljon on tehtävä kauppaa päästäkseen omilleen. Nollatuloksen, eli kriittisen pisteen määrittämisen jälkeen on helpompi asettaa tavoitteita kaikelle yrityksen tekemiselle.
Kassavirran seuraaminen on myös yksi yrittäjän tärkeimmistä taloustaidoista. Tilitoimisto hoitaa yrityksen lakisääteiset talousasiat, kuten verot ja tilinpäätökset, mutta harvemmin heidän palveluihinsa kuuluu reaaliaikainen tulojen ja menojen seuraaminen, saati niiden ennustaminen. Yleensä yrittäjän täytyy itse seurata kassavirtaa ja tehdä ennusteet.
Kassavirta kertoo, miten pitkään yrityksen rahat riittävät. Jos et ennusta, olet aina myöhässä päätösten teon kanssa.
– Kassavirta kertoo, miten pitkään yrityksen rahat riittävät. Jos et ennusta, olet aina myöhässä päätösten teon kanssa, Timo Tolvanen muistuttaa.
Kassavirran ennustaminen ei välttämättä vaadi kalliita järjestelmiä. Se onnistuu yrityksen alkuvaiheessa myös ruutupaperilla. Yksinkertaisimmillaan kassavirtaennusteen voi tehdä kirjaamalla vierekkäisiin sarakkeisiin kaikki yrityksen tiedossa olevat tulot ja menot. Silloin näkee yrityksen tilillä olevien varojen määrän ainakin käsillä olevien laskujen kauimmaiseen eräpäivään asti.
Yrityksen toiminnan laajetessa on kuitenkin järkevää ottaa käyttöön järjestelmä, joka laskee ennusteet automaattisesti ja kertoo sekä ajantasaisen tilanteen että ennusteen jopa kuukausiksi eteenpäin.
– Jos teet työtä sen eteen, että näet, miltä tulevat kuukaudet tulojen ja menojen osalta näyttävät, löydät myös ne toimenpiteet, joilla saat esimerkiksi liikevaihdon kasvuun. Tai jos kulut näyttävät liian suurilta, näet mitä pitää tehdä niiden pienentämiseksi, Mikael Nuotio kuvailee kassavirran seuraamisen merkitystä.
Numerot haltuun
Yritystoiminnan kasvaessa ja vakiintuessa kasvaa myös talousosaamisen merkitys. Mikael Nuotion mukaan jokaisen yrittäjän tulisi osata yrityksensä perustunnusluvut vaikka unissaan.
– Pitää osata lukea tuloslaskelmaa ja tasetta ja ymmärtää niiden välinen yhteys.
Yrittäjän on hyvä valita itselleen muutamia tärkeimpiä tunnuslukuja, joiden kautta seuraa yrityksen talouden kehitystä. Timo Tolvanen suosittelee, ettei seurantaan oteta liian monia tunnuslukuja, hieman toimialasta riippuen kolmesta viiteen lukua riittää. Olennaisia lukuja voivat olla esimerkiksi myyntiin, kuluihin ja katteisiin liittyvät luvut.
Yrittäjän pitää myös muistaa, että talous ei ole ainoa tärkeä asia yrityksessä. Tuotanto voi kärsiä, ellei henkilökunnasta huolehdita ja kauppa voi hiipua, jos asiakastyytyväisyyteen ei panosteta. Talouden tunnuslukujen lisäksi kannattaa siis aina seurata muutamia muitakin yrityksen olemassaolon ja kehittämisen kannalta tärkeitä lukuja, kuten NPS:iä eli työntekijä- ja asiakastyytyväisyyttä.
Tässä tiivistettynä tärkeimmät yrittäjän taloustaidot. Syvällisemmät perustelut ja lisää yrittäjälle tärkeitä taloustaitoja voit kuunnella Bisnespöytä-podcastista. Lisäksi Toivanen ja Nuotio pohtivat podcastissa mm. oikean hinnoittelun merkitystä ja sitä, mitä yrittäjän ei tarvitse tietää taloudesta.