Netvisor Professional-paketti -20 % / 24 kk

Yrittäjyys

Tanja Poutiainen-Rinne: Kannustan nuoria yksilöurheilijoita yrittäjyyteen

2 min luku | 29.9.2022

Yksi Suomen menestyneimmistä alppihiihtäjistä, Tanja Poutiainen-Rinne oli ensimmäisiä suomalaisia urheilijayrittäjiä. Hän perusti oman yrityksen jo 21-vuotiaana, isänsä kannustuksesta. Hänen mielestään yrittäjyys on hyvin kannatettava toimintamuoto yksilöurheilijalle.

Tanja Poutiainen-Rinne on yksi nuoriin yksilöurheilijoihin sijoittavan, sijoitusyhtiö SportFundin urheilija-asiantuntijoista. Hänen tavoitteensa SportFundissa on kannustaa nuoria yksilöurheilijoita pyrkimään urallaan pitkälle ja mahdollistaa ammattiurheilijan ura riippumatta siitä, johtaako se maailman huipulle.

– Minä sain itse tehdä pitkän urheilijauran huipulla. Näin jälkeenpäin tajuaa, kuinka mahtavaa ja antoisaa se oli. Samppa Lajunen sanoi muutama vuosi sitten urheilugaalassa, etteivät ne saavutukset, vaan se matka on tärkein. Urheilu-ura on merkittävä elämänkoulu, Poutiainen-Rinne kuvailee.

SportFund on sijoitus- ja asiantuntijaorganisaatio

SportFundin rahoittamia nuoria urheilijoita; Joakim Oldorff, Erika Pykäläinen ja Rosa Pohjolainen Tanja Poutiainen-Rinteen ja SprotFundin salkunhoitajan Jyrki Louhen kanssa.

Poutiainen-Rinteen mielestä SportFundissa mahtavaa on, että se antaa nuorelle urheilijalle taloudellista turvaa useaksi vuodeksi eteenpäin. Urheilijalle rahoituksen saaminen, varsinkin uran alkuvaiheessa on stressaavaa, sillä esimerkiksi tukia saa sen mukaan, miten on edellisellä kaudella menestynyt.

– Me kaikki tiedämme, ettei huipulle pääse vuodessa tai kahdessa. SportFundissa me tarjoamme rahoituksen, mutta emme odota tuloksia heti. Se tuo urheilijalle turvaa ja mielenrauhaa sekä vapauttaa aikaa urheilemiseen, Poutiainen-Rinne selittää.

SportFund tukee urheilijoita muutenkin kuin pelkästään investoimalla heihin rahaa. SportFund kannustaa nuoria perustamaan yrityksen, jonka kautta moni urheilijan talouteen, laillisiin oikeuksiin ja sosiaaliturvaan liittyvä ongelma voidaan ratkaista.

Sijoitusyhtiö tarjoaa asiantuntijatukea sekä urheilun että yrittäjyyden saralla. Urheilija-asiantuntijoihin kuuluu Poutiainen-Rinteen lisäksi mm. Thomas Johansson, Laura Lepistö ja Hanna-Maria Hintsa (ent. Seppälä). Lisäksi yhteistyökumppaneina on monia yrittäjyyden asiantuntijoita, kuten taloushallinto-ohjelmisto Netvisor asiantuntijoineen.

Yrittäjäksi jo nuorena

Tanja Poutiaisen oma aktiiviura kesti lähes 20 vuotta. Hän laski ensimmäistä kertaa maailmancupissa vuonna 1997 ja voitti ensimmäiset MM-mitalinsa vuoden 1997 nuorten MM-kisoissa. Hänellä on taskussaan viisi aikuisten olympia- ja MM-mitalia sekä 11 maailmancupin osakilpailuvoittoa. Hän lopetti alppihiihtouransa vuonna 2014.

Tanja perusti oman yrityksensä Alppituulia Oy:n vuonna 2002, kierrettyään jo vuosia ulkomailla kilpailemassa. Yrityksen perustaminen oli hänen isänsä idea. Poutiaisen vanhemmat olivat yrittäjiä ja isä näki yhtäläisyydet yrittäjyyden ja ammattiurheilun välillä.

– Näin jälkeen päin ajatellen isä oli hyvin innovatiivinen. Hän huomasi, miten paljon minun piti panostaa uraani. Alkuun en itse heti innostunut, koska pelkäsin, että se vie liikaa aikaa. Halusin vain urheilla. Se pelko oli kuitenkin turha. Kaikkeahan ei tarvitse heti osata itse, vaan voi käyttää asiantuntija-apua, esimerkiksi tilitoimistoa, Poutiainen-Rinne muistuttaa.

Urheilijan yrittäjyys ratkaisee monia ongelmia

Poutiainen-Rinteen mukaan urheilijayrittäjyys on hyvin kannatettava toimintamalli, kun urheilija alkaa panostaa kansainvälistymiseen ja on luomassa ammattia. Hänen mielestään se on monessa yksilölajissa järkevä vaihtoehto.

Esimerkiksi taloudellisesta näkökulmasta yrittäjyys mahdollistaa alv-vähennysten tekemisen hankinnoista. Kaikki välineet voi hankkia yrityksen kautta ja säästää siten 24% hinnoista. Yrityksessä myös omaa verotustaan pystyy optimoimaan ja nostamaan palkkaa vain sen verran kuin tarvitsee.

Yrittäjyydellä urheilija kertoo myös ulospäin, että haluan olla ammattilainen ja minulla on pitkän tähtäimen suunnitelmat

Yritys helpottaa myös managerin ja sponsoreiden kanssa toimimista, kun kaiken rahaliikenteen voi pyörittää yrityksen kautta. Poutiainen-Rinteen mukaan sponsoriyritykset arvostavat sitä, että ne voivat tehdä sopimuksen yrityksen kanssa. Se on heille selkeämpää, kuin urheilijahenkilön kanssa sopiminen.

Sponsorit näkevät urheilijayrittäjän myös parempana sijoituskohteena, koska yrittäjyys viestii ulospäin, että urheilija on tosissaan.

– Iso anti yrittäjyydestä on, että olen oppinut todella paljon. Se on taas tuonut itsevarmuutta ja kasvattanut identiteettiä. Urheilu on ammatti ja yrittäjyydellä urheilija kertoo myös ulospäin, että haluan olla ammattilainen ja minulla on pitkän tähtäimen suunnitelmat, Poutiainen-Rinne kuvailee.

Yrittäjyys on urheilijalle turvallinen vaihtoehto

Kahdeksan vuotta urheilu-uran jälkeen Tanja Poutiainen-Rinne toimii edelleen yrittäjänä. Hänellä on nyt jo toinenkin yritys, Comeback Center. Hän kertoo, että urheilu-uran aikainen yrittäjyys auttoi merkittävästi uran lopetusvaiheessa.

– Oli iso asia, että minulla oli toimiva yritys ja olin jo uran aikana oppinut yrittäjyyteen liittyviä asioita. Tuntui luontevalta jatkaa yrittäjänä myös uran jälkeen. Toisen yrityksen perustaminen oli myös paljon helpompaa, kun oli jo osaamista, Poutiainen-Rinne kertoo.

Poutiainen-Rinteen mielestä urheilupiireissä ei isossa mittakaavassa ymmärretä, mitä yksilöurheilijan yrittäjyys tarkoittaa. Tietoisuus on kuitenkin onneksi lisääntymään päin. Yrittäjää koskeva lainsäädäntö on vakiintunutta ja monin tavoin urheilijayrittäjänkin kohdalla selkeää.

Yksilöurheilijan sosiaali- ja työttömyysturva-asiat nousivat korona-aikana vahvasti esiin. Kun kisoja ei voitu järjestää samaan tapaan kuin ennen, putosivat urheilijoiden tulot. Jos ei saa tuloja, eikä voi maksaa sosiaalimaksuja, ei myöskään ole minkään sosiaaliturvan piirissä.

– Tämä on ollut pitkä keskustelu, että urheilijoiden sosiaali- ja työttömyysturvaa pitäisi parantaa, Poutiainen-Rinne tuumaa.

Kannustan ehdottomasti yrittäjyyteen

Hänen mielestään yrittäjyys on yksilöurheilijalle turvallinen vaihtoehto, koska yrittäjyyttä koskee vakiintunut lainsäädäntö. Yrittäjyys ratkaisee monia asioita, mutta tietysti se edellyttää, että on tulonmuodostuspotentiaalia olemassa.

– Kannustan ehdottomasti yrittäjyyteen, jos nuori edes harkitsee sitä. Urheilijoilla on nykyään monia keinoja ansaita, kuten some- ja vaikuttajayhteistyöt, joiden hoitaminen yrityksen kautta on myös helpompaa. En näe yrityksen perustamista minkäänlaisena riskinä, Tanja Poutiainen-Rinne kannustaa.

Netvisor on mukana tukemassa nuorten urheilijoiden yrittäjyyttä mm. tarjoamalla taloushallinto-ohjelmiston ilman kuukausimaksuja heidän käyttöönsä. Sama tarjous koskee kaikkia suomalaisia uusia yrittäjiä. Tutustu tarjoukseen >>

Ani Rumpu

Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.