Rosa Pohjolainen on tällä hetkellä yksi Suomen parhaista alppihiihtäjistä. Vajaa kaksikymppinen pujottelija on saavuttanut jo nuorten Olympiakultaa paripujottelussa, edustanut Suomea aikuisten Olympialaisissa Pekingissä ja saavuttanut pistesijoja maailman cupissa.

Rosa Pohjolainen, alppihiiihtäjä

Rosa on myös yksi Netvisorin nimikkourheilijoista Sport Fund -yhteistyössä. Sport Fund -sijoitusyhtiö sijoittaa hänen uraansa ja auttaa yrittäjyyden alkutaipaleella. Netvisor tarjoaa hänen yritykselleen taloushallinto-ohjelmiston käyttöön ilman kuukausimaksuja.

Koko perheen harrastuksesta ammatiksi

Rosa Pohjolainen muistelee laskeneensa ensimmäisiä kertoja laskettelusuksilla jo 2-vuotiaana. Hän vanhempansa harrastivat laskettelua ja koko perhe kävi lomilla laskettelemassa mm. Alpeilla. Myös isoveli laskee kilpaa, joten kirittäjä on aina löytynyt läheltä.

Hyvinkääläinen alppihiihtäjä on urheilullisesti lahjakas vauhtihirmu, mutta ei pidä itseään huimapäänä. Alppihiihto vain sattuu olemaan lähellä sydäntä.

– Siihen on kasvanut ja tottunut pienestä pitäen. Se on niin erilaista, kuin muut lajit. Vauhti on yksi, mikä siinä kiinnostaa, mutta ei mitenkään tärkein juttu, Rosa pohtii lajivalintaansa.

Kilpailu-uran Pohjolainen on aloittanut jo alle 10-vuotiaana, mutta kertoo, ettei alku ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Menestystä alkoi tulla vasta 12-13 -vuotiaana. Sen jälkeen hän nousikin nopeasti oman ikäluokkansa kansainvälisten huippujen tasolle ja pääsi jo hyvin nuorena laskemaan myös aikuisten maailman cupin kisoja.

Välivuonna panostetaan monipuoliseen treenaamiseen

Rosa Pohjolainen

Pohjolaisen läpimurto tapahtui 17-vuotiaana Levin MC-kisoissa, jossa hän laski ensimmäistä kertaa pistesijalle. Ikävä kyllä loukkaantumiset ovat hidastaneet hänen urakehitystään parin viime vuoden aikana ja tämä kausi jääkin kokonaan väliin keväällä loukkaantuneen polven takia.

– Enää se ei harmita. Tällaisiin asioihin ei kannata jäädä vellomaan, vaan ne pitää käsitellä ja jatkaa eteenpäin. Olen todella innoissani, kun pääsen taas puolen vuoden tauon jälkeen laskemaan. Tämä talvi menee Levillä treenatessa, Pohjolainen kertoo.

Pari viime vuotta Pohjolainen on keskittynyt pujotteluun, mutta aikoo käyttää välivuoden tehokkaasti ja saada jälleen kaikki alppilajit mukaan ohjelmaansa. Kaikkien lajien treenaaminen tuo Rosan mukaan uutta mielenkiintoa ja monipuolisuutta tekemiseen. Treenaamisen pitää hänen mielestään olla tavoitteellista, mutta rentoa.

– Tykkään treenata tavoitteellisesti, mutta ei liian tosissaan. Minulle toimii parhaiten, kun pitää sellaisen rennon fiiliksen.

Tavoitteet korkealla

Rosa on Sport Fund -yhteistyön myötä perustanut itselleen yrityksen, Rosa Pohjolainen Oy, jonka kautta hän pyörittää urheilija-uraansa. Yrittäjäjyys on hänellä vielä sen verran alussa, että tukena talousasioiden hoidossa jatkaa edelleen sama tukitiimi kuin aikaisemminkin.

– Minulla on hyvä tukitiimi, joka hoitaa laskutusta ja muita talousjuttuja. Tällä hetkellä haluan keskittyä urheilemiseen, mutta jossain vaiheessa haluan oppia itsekin yrityksen pyörittämistä, Rosa pohtii.

Rosa Pohjolainen on ollut nuoreksi urheilijaksi siinä mielessä erinomaisessa asemassa, että hän on menestyksen myötä saanut jo omia sponsorisopimuksia sekä Olympiakomitean tukirahaa. Sport Fundin kautta saatu rahoitus tuo lisävarmuutta talouteen varsinkin, kun tänä talvena kilpailupalkintoja ei ole luvassa.

– Tässä vaiheessa Sport Fundin taloudellinen tuki on se tärkein, mutta tulevaisuudessa aion ottaa vastaan kaiken opin myös yrityksen pyörittämiseen. Siitä tulee olemaan hyötyä erityisesti sitten, kun siirryn urheilija-uralta työelämään, Rosa kertoo.

Tällä hetkellä Rosa Pohjolainen Oy:n talousasioita hoitaa Pohjolaisen isä yhdessä tilitoimisto Angelma & Mäkelän kanssa. Isältä hän on kuullut, että asioiden hoito on helpottunut, kun kaiken voi hoitaa samalla alustalla, Netvisorissa.

Ennen syvällisempää sukellusta yrittäjyyteen Rosalla on kuitenkin suuria tavoitteita vielä urheilijana. Välikauden jälkeen hän tavoittelee paikkansa vakiinnuttamista pujottelun naisten maailmancupin 15:n parhaan joukossa. Ja seuraaviin Olympialaisiin hän lähtee tavoittelemaan mitalia.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.