Otso Martikainen on yksi Netvisorin nimikkourheilijoista Sport Fund -yhteistyössä. Sport Fund -sijoitusyhtiö sijoittaa hänen uraansa ja auttaa yrittäjyyden alkutaipaleella. Netvisor tarjoaa hänen yritykselleen taloushallinto-ohjelmiston käyttöön ilman kuukausimaksuja.

Tenniksen pelaaja Otso Martikainen

Otso on vasta 17–vuotias, mutta ikäisekseen hänellä on mittava kokemus kansainvälisiltä kilpakentiltä. Hän on ikäluokkansa terävintä kärkeä maailmassa ja on voittanut useita ITF:n (tenniksen kansainvälinen kattojärjestö) juniorikisoja. Viime vuonna hän edusti Suomea myös miesten Davis Cup joukkueessa.

Hän on kiertänyt kansainvälisillä tenniskentillä jo 12-13 -vuotiaasta lähtien, mutta pari viime vuotta ovat olleet hänen urallaan selkeä käännekohta. Pienestä pitäen jalkapalloa ja jääkiekkoa tenniksen ohessa harrastanut Otso teki valintansa ja päätti keskittyä tennikseen.

– Harrastin pitkään kolmea lajia aktiivisesti, koska pidin niistä kaikista. Sitten aika ei vain enää riittänyt ja oli pakko valita. Tenniksen valitsin koska, saan enemmän kiksejä voittamisesta yksilölajissa. Tennispelaajan elämä tuntuu itselle paljon sopivammalta, Otso Martikainen pohdiskelee.

Tänä vuonna Grand Slameihin?

Osaltaan Martikaisen uravalintaan vaikutti myös koronapandemia. Joukkuelajien harrastamista rajoitettiin ja treenaaminen jäi vähiin. Yksilölajia oli helpompi treenata turvallisesti. Toisaalta tenniksessä hänen lahjakkuutensa oli jo huomattu ja hän pääsi edustamaan Suomea maajoukkueessa.

– Vaikka olen voittanutkin ITF-juniorikisoja, kyllä tähän astisen uran paras kokemus on ollut Davis Cup- joukkueessa mukana olo, Martikainen iloitsee.

Alkuvuoden Martikainen on treenannut ja kiertänyt aktiivisesti Eurooppaa turnauksissa pisteitä keräten. Tavoitteena on jo tänä vuonna päästä pelaamaan juniorien Grand Slam -turnauksiin.

Yksi tavoitteeseen pääsyä edistävä asia on Sport Fund -yhteistyö, joka mahdollistaa treenaamista ulkomailla. Suomessa ulkokausi on todella lyhyt, joten se, että pääsee treenaamaan ulkokentille ulkomailla ennen ulkokisakauden alkua, merkitsee nuorelle tennistähdelle todella paljon.

– Sport Fund -yhteistyö edesauttaa, että pystyn lähtemään Espanjaan treenaamaan. Pystyn keskittymään tennikseen ja treenin laatuun, ottamaan rennosti ja keskittymään olennaiseen. On tärkeää, että taso kehittyy koko ajan. Pisteet ja ranking tulee sitten perässä, Martikainen sanoo.

Ennen Sport Fundia Martikaisen uraa rahoittivat pääosin perhe ja stipendit.

Jos oikein hyvin menee, on tänä vuonna jo mahdollista päästä juniori Grand Slameihin. Pitkän tähtäimen tavoite on tietysti tennisammattilaisuus ja ATP-kiertue Alcarazin, Nadalin ja Ruudin rinnalla.

Nuorena yrittäjäksi ryhtyminen helpottaa uraa myöhemmin

Otso Martikainen käyttää Netvisoria kännykällään.

Otso Martikainen on monipuolinen lahjakkuus, mikä näkyy hänen lajihistoriastaan, mutta myös hänen asenteestaan oppia uusia asioita. Sport Fundin myötä hän on perustanut oman yrityksen, OM Tennis Oy:n, jonka kautta hän ja tilitoimisto Angelma & Mäkelä, hoitavat hänen uransa talousasioita.

– Suomessa osakeyhtiö on tennispelaajalle melkein ainoa tapa hoitaa taloutta. Varsinkin sitten, kun on tulot kasvavat. Minulle on tosi hyvä, että pääsen opettelemaan yrittäjyyteen jo näin nuorena. Se helpottaa uralla myöhemmin, Martikainen arvioi.

Yrityksen eduiksi Otso laskee ainakin rahaliikenteen selkeyden ja alv-vähennykset. Palkintorahat on helpompi tallettaa yrityksen nimiin, nostaa käyttörahaa tarvittaessa ja maksaa verot sitten. Toisaalta, jos urheilijan tarvitsee tehdä hankintoja, voi ne yrityksen kautta hankkia verottomasti ja säästää alv:n osuuden.

Yrittäjäksi ryhtyminen oli nuorelle urheilijalle luontevaa. Otsolla on vahva itsetunto, kova halu kehittyä, eikä hän pelkää epäonnistumisia. Kaikki nämä ominaisuudet auttavat sekä urheilijan että yrittäjän uralla eteenpäin.

Netvisorlaiset toivottavat Otsolle menestystä kauteen!


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.