Yrittäjä, kulkeeko liiketoimintasi aina kuin siivillä? Vai tuntuuko joskus, että suksi ei luista, vaikka kaikki näyttäisi olevan kunnossa? Onko tällöin ongelma huonossa voitelussa vai onko tankkaus jäänyt vajaaksi? Onko tilanne kertaluonteinen vai toistuuko se aina, kun olosuhteet muuttuvat?

Taloushallinto johtamisen tukena

Yrittäjyys on jatkuvaa reagointia sisäisiin ja ulkoisiin muutoksiin, jotta asiat sujuisivat kuin rasvattu. Reagointikyky on keskeinen tekijä yrityksen pitkäjänteisessä menestyksessä, ja ajantasainen taloushallinto mahdollistaa mittariston rakentamisen vahvistamaan omaa “perstuntumaa”.

Netvisorin automaatiot ja rajapinnat tekevät siitä markkinoiden parhaan taloushallinnon ohjelmiston, jonka päälle voidaan rakentaa toimiva johtamisjärjestelmä erikokoisille yrityksille.

Taloushallintoa ei kannata tehdä vain verottajaa varten

Aika, jolloin kirjanpito tehtiin paperitositteista, on jäämässä historiaan. Jos tositteita on vähän ja kannattavuuden seurannalle ei ole tarvetta, tämä saattaa vielä toimia. Uskomme kuitenkin, että kannattavuutta ja kasvua hakevien yritysten on tarkasteltava taloushallintoa myös johtamisen näkökulmasta.

Nykyään ei riitä, että taloushallinto palvelee vain verottajaa tai muita ulkopuolisia toimijoita. Sen on tuotettava ajantasaista tietoa johtamisen tueksi. Usein kohtaamme yrittäjiä, joiden kirjanpito on hoidettu hyvin ja se tarjoaa selkeän kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta.

Kuitenkin liiketoiminnan johtamiseen tarvittava tuki puuttuu, koska kirjanpito on suunniteltu ensisijaisesti ulkoisille sidosryhmille. Pienellä kirjanpitoaineiston rikastamisella voidaan kuitenkin saada aikaan merkittäviä parannuksia, ja sen avulla voidaan tunnistaa toimimattomia prosesseja tai kannattamattomia liiketoiminta-alueita.

Esimerkki elävästä elämästä

Erään matkailuyrityksen talouden seurantajärjestelmät eivät kehittyneet toiminnan kasvun mukana. Yrityksen taloutta seurattiin yhtenä kokonaisuutena, vaikka toiminta oli kasvanut kolmeen eri liiketoiminta-alueeseen: majoitukseen, ravitsemukseen ja ohjelmapalveluihin.

Yrityksen kannattavuus laahasi perässä, ja yrittäjä ei ollut löytänyt sille yksiselitteistä syytä, jolloin käynnistimme kannattavuuden kehittämisprosessin. Aloitimme toimintojen purkamisen osakokonaisuuksiksi ja löysimme syyn heikolle kannattavuudelle.

Samalla rakennettiin talouden seurantajärjestelmä, asetettiin tavoitteet muutamien vuosien päähän ja purettiin ne vuositason tavoitteiksi kustannuspaikoittain. Tavoitteiden toteutumista seurataan kuukausittain Excelin sijaan raportointijärjestelmässä.

Netvisor mahdollistaa kirjanpidon automatisoinnin, jolloin kustannuspaikkakohtainen seuranta ei juuri lisännyt yrittäjän työmäärää

Tämä kokonaisuus rakennettiin Netvisorin päälle. Netvisor mahdollistaa kirjanpidon automatisoinnin, jolloin kustannuspaikkakohtainen seuranta ei juuri lisännyt yrittäjän työmäärää.

Kirjanpidon käytänteitä, kuten poistojen ja jaksotusten käsittelyä, muutettiin niin, että kirjanpito tarjoaa kuukausitasolla mahdollisimman tarkan kuvan yrityksen tuloksesta. Tämän ansiosta tilinpäätöksessä ei enää tule suuria muutoksia.

Netvisorin monipuolisen rajapinnan kautta kirjanpitoaineisto siirtyy reaaliaikaisesti raportointijärjestelmään, jolloin yrittäjä saa käyttöönsä tiedot sellaisina kuin ne ovat kirjanpidossa.

Prosessi opetti myös yrittäjän ymmärtämään paremmin toiminnan ja talouden välistä tekemistä, sekä sen miten taloushallinnon kautta päästään puuttumaan toiminnassa oleviin ongelmiin huomattavasti nopeammin.

Yrittäjä, vaadi taloushallinnoltasi enemmän

Kokemuksemme mukaan yrityskentällä on yhä liian paljon yrittäjiä, jotka eivät ymmärrä, kuinka taloushallinnon tuottamaa dataa voisi hyödyntää liiketoiminnan tehokkaammassa johtamisessa.

Päätösten talousvaikutusten arviointi on huomattavasti helpompaa, kun käytettävissä on ajantasainen, liiketoiminnan johtamiseen suunniteltu kirjanpito. Tämä on huomattavasti luotettavampi tapa kuin perustaa päätökset oletuksille faktojen sijaan.

Hyödynnä taloushallintoa liiketoimintasi tavoitteiden seurannassa ja löydä ne menetelmät, jotka parhaiten tukevat yrityksesi kannattavuutta ja kasvua. Uskomme, että tämä vapauttaa sinulle myös aikaa keskittyä liiketoimintasi ydintoimintojen kehittämiseen.

Mikä on Aallon Yritysneuvonta?

Aallon Yritysneuvonta on Aallon Group Oyj käynnistämä uusi yritysneuvontapalvelu. Yrityksen menestys ei synny itsestään, vaan se rakennetaan. Tämä vaatii suunnitelmallisuutta ja määrätietoista työskentelyä tavoitteiden saavuttamiseksi. Aallon Yritysneuvonta tarjoaa apua ja neuvoja yritystoiminnan käynnistämiseen ja vakiintuneen liiketoiminnan nostamiseksi seuraavalle tasolle. Lue lisää: www.aallon.fi/yritysneuvonta.

Marko Merkkiniemi

Marko Merkkiniemi
Vanhempi yritysasiantuntija
Aallon Lappi Oy

Johannes Vallivaara

Johannes Vallivaara
Vanhempi yritysasiantuntija
Aallon Lappi Oy


Vieraskynä -kirjoittajat ovat Netvisor-kumppaneilla työskenteleviä asiantuntijoita. Heillä on vahvaa käytännön kokemusta Netvisorin ja sen integraatioiden käytöstä työssään.