Haaveiletko yrittäjyyden oravanpyörän jättämisestä ja rennommista päivistä? Tilitoimistoyrittäjä Kirsi Rantakaulio toteutti juuri tämän haaveen. Hän osallistui Netvisorin Kasvuohjelmaan ja kasvatti mukavan pesämunan vain muutamassa vuodessa.

Kirsi Rantakaulio

Kirsi Rantakaulio työskenteli 2000-luvun alussa suurehkossa kymenlaaksolaisessa rakennusalan yrityksessä johdon sihteerinä. Erilaisten muutosten jälkeen työskentely vanhassa työpaikassa ei enää tuntunutkaan mukavalta ja hän alkoi miettiä yrittäjäksi ryhtymistä. Loogista oli tarjota niitä palveluita, joita jo osasi tehdä.

Yksinyrittäjästä esihenkilöksi

Kirsin Konttori sai alkunsa 2005, kun hän perusti toiminimen ja alkoi tarjota toimisto- ja sihteeripalveluita paikallisille yrityksille. Hyvin nopeasti kävi ilmi, etteivät yrittäjät tarvinneet sihteeripalveluita. Sen sijaan he tarvitsivat apua taloushallinnon tehtäviin.

– Yksi asiakas kysyi, että voisinko tehdä heille kirjanpidon ja palkat. Olin johdon sihteerinäkin tehnyt jo kirjanpitoa, joten se oli tuttua hommaa. Opiskelin lisää taloushallintoa ja lopulta töitä oli niin paljon, etten enää voinut hoitaa niitä kotoa käsin. Asuin maalla ja matka asiakkaiden luo hakemaan papereita oli liian pitkä, Rantakaulio muistelee.

Hänestä tuntui riskialttiilta vuokrata toimistotilat kaupungista, mutta nopeasti se osoittautui fiksuksi vedoksi. Maalta kaupunkiin siirtymisen myötä asiakkaiden määrä kasvoi entisestään. Pian hän huomasi, että töitä oli enemmän kuin hän yksin ehti hoitaa. Piti palkata työntekijä.

– Se oli ensimmäinen rankka vaihe yrittäjyydessä, kun yhtäkkiä olikin vastuussa jonkun toisenkin töistä. Piti huolehtia, että työtä riitti kahdelle, mutta toisaalta piti jaksaa hoitaa toisenkin työt lomien ja sairauslomien aikana. Oli paljon rankempaa olla esihenkilö kuin vain yrittää yksin, Kirsi Rantakaulio pohtii.

Kasvua exit tähtäimessä

Alkuun Rantakaulio käytti työkalunaan Passelia. 2009 hän päätti vaihtaa monipuolisempaan ja joustavampaan pilvipalveluun. Netvisoriin hän tutustu Talousverkko-ketjun kautta. Talousverkko tarjosi hänelle mahdollisuutta ryhtyä franchising yrittäjäksi. Se ei tuntunut hänestä hyvältä, sen sijaan Netvisor tuntui.

Vuonna 2015 asiakaskunta oli jälleen kasvanut niin paljon, että oli aika palkata lisää henkilökuntaa. Toisen työntekijän palkkaaminen oli jo helpompaa ja sen jälkeen myös työnteko sujuvoitui, kun töitä pystyi jakamaan joustavammin kolmelle työntekijälle. Se avasi myös mahdollisuuden miettiä toiminnan kehittämistä ja kasvua.

– Mieheni teki samaan aikaan exitiä omassa yrityksessään, mikä tietysti sai haaveet heräämään. Itselläni ei kuitenkaan ollut vielä mahdollisuutta, koska bisnes oli niin pientä. Silloin aloin kuitenkin miettiä, että jos haluan tehdä kuten mieheni, pitää minun kasvattaa toimintaa, Kirsi kertoo.

Sitten hän löysi Netvisorin Kasvuohjelman. Tilitoimistoille suunnatun toiminnan kehittämisohjelman, joka tarjoaa tukea sekä kymmeniä vinkkejä ja työkaluja toiminnan kehittämiseen ja kasvuun.

Kirsin Konttorissa työskenteli Kasvuohjelman alkaessa vuonna 2018 hänen lisäkseen 2 työntekijää ja yrityksen liikevaihto oli noin 250 000 euroa vuodessa. Töitä ja kiirettä oli paljon, mutta Kirsi päätti ottaa aikaa kehittämiseen.

– Kun ensimmäisellä tapaamisella meiltä kysyttiin, miksi lähdin mukaan kerroin, että haluan tehdä exitin. Se herätti vähän ihmetystä, mutta minulle se oli selkeä motivaatio. Halusin päästä saamaan elämäntilanteeseen kuin mieheni.

Kasvuohjelmasta monipuolista apua

Kasvuohjelma tarjosi Kirsille ja muillekin mukana olleille apuja, inspiraatiota sekä tilaisuuden tehdä asioita yrityksen kehittämisen eteen. Rantakaulion mukaan oli hyvä, kun oli säännöllisesti kokoontumisia, jolloin pääsi irti arjesta ja oli mahdollista ottaa se aika kehittämiselle.

– Kasvuohjelmassa oli otettu huomioon ihan kaikki. Oli vertaistuki, asiantuntevat sparraajat ja konkreettiset ohjeet, mitä kannattaa tehdä. Sitten oli vielä seuranta, että varmasti tuli tehtyä se, mitä oli suunnitellut, Rantakaulio nauraa.

Ihan helpolla kasvu ei tietenkään tullut. Piti tehdä paljon asioita. Piti pohtia, miten palvella asiakkaita paremmin, miten saada henkilökunta mukaan muutokseen, selkiyttää nettisivuja, opetella käyttämään Netvisoria tehokkaammin ja luoda uusia, selkeämpiä toimintatapoja.

– Kannattavuus parani heti, kun vaihdettiin kiinteään hinnoitteluun ja alettiin hyödyntää Netvisoria kuten sitä pitääkin. Me keskitimme kaikki asiakkaat Netvisoriin, mikä järkevöitti toimintaa. Meillä oli selkeä palvelupaketti tarjota asiakkaille, Kirsi Rantakaulio kertoo.

Tavoitteena miljoonan euron liikevaihto

– Sanoin alkuun, että ei minulla riitä resurssit. Rohkeasti kuitenkin pistin kovat tavoitteet ja nehän menikin rikki jo ensimmäisen vuoden aikana, Rantakaulio muistelee.

Vaikka urakka tuntui suunnattoman suurelta, alkoi asioita tapahtua, kun hän ryhtyi pala palalta toteuttamaan Kasvuohjelman vaihteita. Jokainen onnistuminen kasvatti uskoa itseen ja omaan tekemiseen. Ensimmäisen vuoden aikana liikevaihto lähes tuplaantui.

Parin vuoden kovan kasvun jälkeen Kirsin Konttori tarvitsi jälleen lisää henkilökuntaa. Alan työvoimapulan tietäen Kirsi päätyi lopulta palkkaamaan kaksi työntekijää, kun hyviä työntekijöitä oli kerrankin tarjolla.

– Yhtäkkiä olin tilanteessa, jossa tarvitsin nopeasti lisää töitä. Otin yhteyttä netvisorilaisiin ja pyysin kummimyynnistä apuja. Sitä kautta kuulin tilitoimistosta, joka oli lopettamassa ja lopulta päädyin ostamaan sen. Olihan se hurja hyppy tuntemattomaan.

Siihen asti Kirsin Konttori oli kasvanut orgaanisesti ja rahoittanut kasvua kassavirralla. Nyt piti ottaa pankkilainaa ja hakea Finnveralta takauksia. Yhdistymisen jälkeen Kirsin Konttorin liikevaihto oli 654 000 euroa.

Vuonna 2022 yrityksen liikevaihto nousi 832 000 euroon ja tänä vuonna lähennellään jo miljoonaa. Tavoite oli saavuttaa miljoonan liikevaihto ja tehdä exit vuonna 2025, mutta asiat etenivätkin hieman suunniteltua nopeammin. Accountor teki tarjouksen viime vuodenvaihteessa.

– Accountorin yhteydenotto tuli oikeastaan juuri sopivaan saumaan. Siinä oli lyhyessä ajassa tapahtunut todella paljon ja aloin huomata itsessäni väsymyksen oireita. Päätöksen tekeminen oli oikeastaan helppoa, koska uskon, että Accountor on hyvä valinta erityisesti meidän työntekijöiden kannalta, Rantakaulio sanoo.

Eläkkeellä voi harrastaa työntekoa

Kirsi Rantakaulio

Tavoite toteutui syyskuun lopussa 2023. Kirsi luovutti liiketoimintansa Accountorille ja siirtyi itse vapaarouvaksi.

– Kasvuohjelmalla oli oleellinen asema tavoitteeni saavuttamisessa. Se selkiytti, mitä Kirsin konttori on ja pakotti ottamaan aikaa ajattelulle. Se on se olennaisin asia, että ottaa aikaa kehittämiselle, Kirsi pohtii.

Toinen merkittävä asia Kasvuohjelmassa oli vertaistuki, jota sai eri puolilta Suomea tulleilta kollegoilta. Ohjelmassa mukana olleet eivät kokeneet toisiaan kilpailijoiksi, vaan he pystyivät keskustelemaan avoimesti kaikesta. Vertaistuki oli Rantakauliolle henkisesti tärkeää ja se auttoi jaksamaan arjessa.

– Sieltä jäi monta hyvää ystävää. Soittelemme ja sparrailemme edelleen joidenkin mukana olleiden tilitoimistoyrittäjien kanssa. Nyt yrityskauppojen jälkeen moni on soitellut ja kysellyt myös vinkkejä, Rantakaulio kertoo.

Hän on iloinen, kun voi auttaa muita yrittäjiä ja siinä saattaakin piillä hänen elämänsä seuraava vaihe. Yrittäjyys on hänellä vahvasti verissä ja vaikka hän onkin nyt jäänyt “eläkkeelle”, on hänellä paljon suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Yksi vaihtoehto on yrityskonsultointi.

Toinen vaihtoehto on muuttaa Lappiin ja perustaa sinne hyvinvointialan yritys. Kolmas, jo pitkään muhinut haave on kirjan kirjoittaminen. Nyt sille olisi aikaa, kun ei ole pakollisia menoja. Rantakaulio selkeästi nauttii uudesta elämäntilanteestaan. Hänellä on paljon suunnitelmia, mutta enää ei tarvitse stressata, vaan voi tehdä juuri sitä, mikä tuntuu hyvältä.

– Nyt olen siinä haavetilanteessa. Voin ottaa rennommin ja harrastaa työntekoa, Kirsi iloitsee.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.