BetterTogether’24 tilitoimistotapahtuman teemana on tänä vuonna rohkeus. Nykyajan työelämä edellyttää meiltä tekijöiltä monenlaista rohkeutta. Tilitoimistossa tarvitaan mm. rohkeutta uudistua, kohdata muutosvastarintaa ja keskustella asiakkaan kanssa vaikeistakin asioista. Yksi tapahtuman pääpuhujista, työelämäprofessori ja tohtori Helena Åhman tulee puheenvuorossaan antamaan käytännön vinkkejä kaikkiin edellä mainittuihin tilanteisiin.

Helena Åhman

Helena Åhman on Suomen ensimmäinen keskusteluälykkyyden ja mielen johtamisen työelämäprofessori Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Tämän päivän organisaatiot edellyttävät kykyä puhua suoraan, kohdata vastarintaa ja päästää irti turhasta. Näiden taitojen ytimessä on tunnerohkeus.

– Tunnerohkeus on sitä, että niissä hetkissä, kun tuntuu vaikealta kohdata tilannetta, pystyy kohtaamaan sekä omat että toisen tunteet. Pystyy kaikesta huolimatta ottamaan asian esiin ja ennen kaikkea löytämään tien tilanteesta eteenpäin, Åhman kuvailee.

Tärkeintähän on, että osataan mennä eteenpäin

Åhman käyttää puheessaan paljon tarinoita, joiden kautta hän avaa, miten kohdata esimerkiksi vastarintaa. Hän käy läpi myös tyypillisimpiä virheitä tilanteessa, jossa toinen on eri mieltä.

– Tärkeintähän on, että osataan mennä eteenpäin. Löydetään ratkaisuja, eikä jäädä junnaamaan paikoilleen.

Suoraan puhumisen taito ja irtipäästäminen

Kun on löytänyt rohkeuden ottaa vaikea asia puheeksi, tarvitaan suoraan puhumisen taitoa. Tätä ei kannata sotkea suorasukaiseen puhumiseen. Suoraan puhumisella Åhman tarkoittaa kykyä tietää, miten eri tilanteissa ja eri ihmisille kannattaa puhua.

– Suoraan puhumisen taito edellyttää tilannetajua. Tilannetajua, niin kuin kaikkia muitakin taitoja, voi kehittää, Åhman sanoo.

Ja kuten monessa muussakin taidossa, opintie on pitkä. Åhmanin mukaan on mahdotonta osata puhua juuri oikealla tavalla kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Siksi pitää osata myös päästää irti. Perääntyä, kun huomaa, että nyt ei mennyt hyvin.

– Pitää olla tietoinen ja osata sanoa myös, että sanoinpa tuon kömpelösti. Otetaanpa uusiksi.

Työkaluja vaikeista tilanteista selviämiseen

Helena Åhmanin puheenvuorosta BetterTogether’24 -tapahtumassa tulet saamaan mukaasi monenlaisia työkaluja vaativien tilanteiden käsittelyyn ja nimenomaan ratkaisuihin pääsemiseen.

– Jokainen meistä mokaa varmasti joskus. Mutta uskon, että jos on työkaluja eri tilanteisiin, on niissä helpompi mennä eteenpäin, Åhman sanoo.

Jos on työkaluja eri tilanteisiin, on niissä helpompi mennä eteenpäin

Yhden vinkin hän suostuu kertomaan jo etukäteen. Se on vinkki, joka toimii moniin vaativiin tilanteisiin.

– Kun haluat saada jonkin asian läpi, on parempi kuunnella toista osapuolta ensin. Siis oikeasti kuunnella hänen näkökulmansa asiaan. Kun unohtaa oman mielipiteensä hetkeksi ja kuuntelee toista, saa asiansa todennäköisemmin läpi. Kuulluksi tulemisen tarve on meillä jokaisella hyvin vahva, Åhman selittää.

Lisää tohtori Helena Åhmanin vinkkejä työelämän vaikeiden tilanteiden kohtaamiseen ja niistä eteenpäin menemiseen BetterTogehter’24 tapahtumassa.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.