Tehokkuus ja kannattavuus

Perinnän myytinmurtajat – 3 yleisintä harhaluuloa saatavienhallinnasta

2 min luku | 6.5.2025
Perinnän myytinmurtajat

Perintä on aihe, joka herättää monissa negatiivisia tunteita ja mielikuvia. Siihen liittyy usein väärinkäsityksiä, jotka voivat aiheuttaa turhaa huolta niin loppuasiakkaissa kuin toimeksiantajissakin. Todellisuudessa kyse on kuitenkin sekä yrityksille että yhteiskunnalle välttämättömästä ja hyödyllisestä prosessista. Tässä kirjoituksessa murramme kolme tyypillistä perintämyyttiä – ja samalla kirkastamme, mistä perinnässä ja saatavienhallinnassa on oikeasti kyse.

Myytti 1: Perintä on aina raakaa ja aggressiivista toimintaa

Nykyajan perintäpalvelun tarkoituksena ei ole pelotella tai painostaa asiakasta, vaan auttaa häntä selvittämään velkansa mahdollisimman sujuvasti. Perintäpalvelun lähtökohtainen tavoite on ratkaista asiakkaiden asioita.

Parhaimmillaan se voikin olla empaattista neuvonantoa, jossa kohdataan asiakas ihmisenä. Taitavalta perintäkumppanilta löytyy tilannetajua ja pelisilmää tarjota sopivia ratkaisuja, joka oikeasti auttavat asiakasta eteenpäin.

Perintäalan toinen tärkeä tehtävä on riskienhallinta ja sitä kautta luottoyhteiskunnan mahdollistaminen ja ylläpitäminen. Toimivassa luottoyhteiskunnassa ihmiset ja yritykset voivat asioida turvallisesti laskulla.

Parhaimmillaan perintä on empaattista neuvonantoa, jossa kohdataan asiakas ihmisenä

Ilman toimivaa perintäjärjestelmää maksamattomien laskujen määrä kasvaisi, mikä puolestaan lisäisi luoton myöntämiseen liittyviä riskejä – ja lopulta heikentäisi koko järjestelmän luottamusta.

Perintä paitsi vakauttaa yritysten kassavirtaa, myös tukee yhteiskunnan talouskasvua. Investoinnit, jotka usein rahoitetaan velalla, ovat elintärkeitä kasvulle. Velka toimii positiivisena kasvun moottorina, ja perintä auttaa varmistamaan, että tämä kasvua edistävä mekanismi pysyy terveenä.

Saatavienhallinta ja perintä siis turvaavat sen, että yritysten laskut maksetaan, mikä puolestaan luo yhteiskuntaan hyvinvointia, työpaikkoja ja verotuloja.

Myytti 2: Perintätoimistot kiskovat viimeiset pennoset kaikkein huono-osaisimmilta

Vastoin yleistä harhaluuloa, perinnän tyypillinen asiakas ei ole välttämättä vähävarainen. Tavanomaisesti asiakkaalla on hetkellinen ongelma rahan saamisessa – ansaitseminen on vaikeutunut suhteessa menoihin tai elämäntilanteeseen.

Yllättävät muutokset tulovirrassa, kuten työttömyys, ero tai sairastuminen, voivat johtaa maksuvaikeuksiin. Toisaalta rahan käytön kanssa voi olla ongelmia: on liiallista ostamista ja tilaamista ja sitä kautta velkaantumista. Myös yrittäjät, jotka eivät ole saaneet omia laskujaan maksetuksi, ovat tyypillisiä perinnän asiakkaita. 

Kaikkein heikko-osaisimmat sen sijaan eivät ole luottoyhteiskunnassa kovin aktiivisia jäseniä, koska heidän on haastavaa saada lainaa esimerkiksi menetettyjen luottotietojen vuoksi. Me Visma Amililla tähtäämme aina siihen, että saamme velkaantuneet ihmiset ja yritykset takaisin luottoyhteiskunnan jäseniksi.

Myytti 3: Perintäyhtiöt hyötyvät taloudellisesti vaikeista ajoista

Usein kuvitellaan, että haastavat taloudelliset suhdanteet olisivat perintäalan juhla-aikaa. Näin asia ei kuitenkaan yksiselitteisesti ole. Kun ajat ovat vaikeat myös ihmisten taloudellinen toimeliaisuus vähenee – ihmiset ja yritykset ostavat, tilaavat ja ottavat luottoa vähemmän.

Se johtaa kaikessa kaupanteossa laskusuhdanteeseen. Vaikeina taloudellisina aikoina toisaalta rahan saamisen ongelmaa esiintyy enemmän, mikä näkyy ihmisten ahdinkona.

Työskentely perintäalalla on kuitenkin pääosin palkitsevaa

Asiakkaiden turhautuminen ja ahdinko näkyvät vaikeina taloudellisina aikoina voimakkaammin myös perintäyhtiöiden asiakaspalvelussa – tällaista se on kaikilla palvelualoilla.

Työskentely perintäalalla on kuitenkin pääosin palkitsevaa ja kiitollista, koska sopivien ratkaisujen löytymisestä syntyvä positiivinen tunnetila välittyy myös meille saatavienhallinnan ammattilaisille. 

Vinkkilista: Näin tehostat yrityksesi kassavirtaa

  1. Panosta selkeyteen: Saatavienhallinnan prosessi alkaa jo laskun muodostamisesta – laskujen tulee olla selkeitä, oikea-aikaisia ja sisältää kaikki asiakkaan tarvitsema informaatio, kuten eräpäivä ja maksutiedot.
  2. Lähetä laskut ajallaan: Sähköisten järjestelmien ansiosta laskut voidaan automatisoida lähtemään välittömästi, kun palvelu tai tuote on toimitettu, maksuehdot huomioiden. Nopea laskutus tehostaa kassavirtaa.
  3. Automatisoi maksumuistukset ja perintä: Hyödynnä ohjelmistoa, joka automatisoi maksumuistutukset ja perinnän. Tämä vähentää manuaalista työtä ja virheiden mahdollisuutta sekä pitää huolta kassavirran kierrosta. Amili Perinnän voit aktivoida suoraan Netvisorista.
  4. Opi tuntemaan asiakkaasi: Seuraa asiakaskantasi muutoksia ja varmista, että asiakastiedot ovat ajan tasalla. Asiakassegmentoinnin avulla voit ohjata toimenpiteitä koko laskun elinkaaren ajalta, mikä auttaa optimoimaan asiakaskokemusta ja saamaan maksut ajallaan.

Automati­soi maksu­muistutukset ja perintä – suoraan Netvisorista

Me Visma Amililla autamme yrityksiä automatisoimaan maksujen seurannan, maksumuistutukset ja tarvittaessa perinnän. Meille on tärkeää yhdistää teknologia ja erinomainen asiakaskokemus, jotta saatavienhallinta on sujuvaa ja reilua kaikille osapuolille. Netvisorin asiakkaat voivat aktivoida Amilin perintäpalvelun suoraan Netvisor Storesta.

Juuso Rantasalo

Toimitusjohtaja, Visma Amili

-kirjoittajat ovat Netvisor-kumppaneilla työskenteleviä asiantuntijoita. Heillä on vahvaa käytännön kokemusta Netvisorin ja sen integraatioiden käytöstä työssään.