Mustafe Muuse on yksi suomalaisen yleisurheilun nousevia tähtiä. Hän on monella tapaa harvinainen alallaan, sillä hän alkoi tosissaan panostaa juoksemiseen vasta muutama vuosi sitten, lähes parikymppisenä. Lisäksi hän on päässyt jo harjoittelemaan maailman eliitin kanssa Etiopiassa.

Mustafe Muuse on Netvisorin nimikkourheilija Sport Fund yhteistyössä.

Mustafe “Musse” Muuse on yksi Netvisorin nimikkourheilijoista Sport Fund yhteistyössä. Hän oli vielä teini-ikäisenä tavallinen turkulainen koululainen. Kiinnostunut enemmän lukemisesta kuin liikunnasta. Hän oli myös hieman pyylevä, joten hänen vanhempansa kannustivat häntä yleisurheilutreeneihin.

– Olin lukutoukka, eikä urheilu kiinnostanut minua yhtään. Meni kauan ennen kuin aloin tykätä urheilemisesta. Yksien kisojen jälkeen sain tavallaan herätyksen. Jäin toiseksi viimeiseksi ja mietin, että miksi teen tätä, jos olen näin huono. Sen jälkeen aloin treenata tavoitteellisemmin, Musse kertoo.

Vuosi oli 2017 ja valmentajan suosituksesta hän alkoi panostaa pitkiin juoksumatkoihin. Lopulta, kun hän alkoi tosissaan harjoitella, alkoi tulostakin tulla nopeasti. Muutaman kuukauden jälkeen hän jo huomasi selkeän kehityksen. Ja nälkä vain kasvoi, kun kilpailuissa alkoi tulla menestystä.

Huipulla on annettava kaikki

Vuonna 2020 Mustafe valmistui ylioppilaaksi ja tulevaisuutta suunnitellessaan, hän päätti, että nyt jos koskaan on aika todella testata, mihin rahkeet riittävät. Hän päätti laittaa kaiken peliin.

– Päätin, että haluan selvittää, miten maailman parhaat treenaavat. Joulukuussa pääsin ensimmäisen kerran Etiopiaan leirille ja jo ensimmäisen kuukauden jälkeen päädyin treenaamaan maailman parhaiden juoksijoiden, mm. Mo Farrahin kanssa. Oli upeaa nähdä, mitä se tekeminen maailman huipulla on, Musse hehkuttaa.

Ensimmäisen kuukauden jälkeen päädyin treenaamaan maailman parhaiden juoksijoiden kanssa. Oli upeaa nähdä, mitä se tekeminen maailman huipulla on

Puhuessaan kokemuksistaan Afrikan leireillä, Mustafen silmät kirkastuvat ja muutoinkin puhelias mies pääsee selkeästi intohimonsa äärelle. Hän kertoo oppineensa ymmärtämään, miksi afrikkalaiset juoksijat menestyvät.

– Siellä rohkeus on kantava käsite. Ihmiset uskaltavat heittäytyä ja antaa kaikkensa urheilulle. Sille omistetaan koko elämä. Meillä Suomessa on paljon häiriötekijöitä ja rajoitteita. Epäonnistumisen pelko on yksi iso rajoittava tekijä meillä.

Kalevan kisoihin lähdetään voittamaan

Kuluva vuosi alkoi Mustafella loistavasti. Hän juoksi alkuvuodesta hallissa kautta aikain Suomen 3. nopeimman ajan 3000 metrillä. Sitten hän kuitenkin loukkaantui ja kesän aikataulut menivät uusiksi. Esimerkiksi Rooman EM-kisat jäivät sen vuoksi häneltä väliin.

Kesäkuun lopun Kalevan kisoihin Musse sen sijaan lähtee kullan kiilto silmissään. Hänellä on jo SM-hopeaa 5 000 metrin sekä -pronssia 10 000 metrin matkoilta, joten ainoa tavoite on kultamitali jommaltakummalta tai molemmilta matkoilta.

– Hieman tietysti harmittaa, kun on arvokisavuosi ja isot kisat jää väliin, mutta onneksi minulla on vielä vuosia jäljellä. Tämän kesän tavoite on juosta kovaa ja ottaa Kalevan kisoista mestaruus. Päätavoite on kuitenkin pysyä ehjänä, Mustafe kertoo.

Kilpaurheilua bisneskulmalla

Mustafen kanssa keskustellessa ei voi olla huomaamatta hänen älyään ja laajaa ymmärrystä hyvin monilla elämän alueilla. Esimerkiksi hänelle omimmista lajeista kysyttäessä, nostaa hän esiin bisneksen merkityksen urheilussa.

– Parhaita matkoja minulle ovat 5 000 ja 10 000 metriä, mutta pärjään kansallisella tasolla myös 1 500 metrillä. Se on siksi tärkeä laji, että se on yleisöystävällinen ja sitä kautta saan paremmin näkyvyyttä. Sponsoreiden näkökulmasta on välttämätöntä, että minut tunnetaan kotimaassa.

Mustafe treenaa ja kilpailee tällä hetkellä pääasiassa ulkomailla, joten kotimaan kisoissa näkyminen ja menestyminen on tärkeää juurikin bisneksen näkökulmasta. Pääosa hänen yhteistyökumppaneistaan on suomalaisia.

Ei pidä ajatella, että pitää olla 100 000 euroa liikevaihtoa ennen kuin voi tehdä bisnestä urheilijayrittäjänä

– Olen ollut yrittäjähenkinen jo nuoresta lähtien. Tein 16-vuotiaana jo provisiopalkalla töitä. Se on ollut urheilu-uralle hyvä lähtökohta. Tässä täytyy pohtia asioita tarkkaan myös bisneksenkin näkökulmasta, kun kaikki perustuu tunnettavuuteen ja näkyvyytteen, Musse kertoo.

Hän suosittelee urheilijayrittäjyyttä vahvasti kaikille nuorille urheilijoille, joilla on tavoitteet ammattimaisessa urheilussa. Hän kuitenkin painottaa, että urheilijayrittäjyys on startup-yrittäjyyttä. Alkuun toiminta on väkisinkin tappiollista, mutta se pitää vain sietää.

– Epäonnistumista ei kannata pelätä. Alkuun tulee tappiota. Mutta sitten, kun tulee se läpimuorto ja ura alkaa tuottaa, voi joku päivä vähentää ne tappiot voitoista. Prosessi kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Ei pidä ajatella, että pitää olla 100 000 euroa liikevaihtoa ennen kuin voi tehdä bisnestä urheilijayrittäjänä, Musse muistuttaa.

Hän toivookin avoimempaa keskustelua urheilun talousasioista. Rahasta pitää uskaltaa puhua, jotta nuoret uskaltaa yrittää ja tietää, mitä odottaa.

“Paperityöt” on yrittäjyydessä se helppo osuus

Mustafe Muuse käyttää Netvisoria kännykällään.

Mustafella, kuten kaikilla Netvisorin Sport Fund -nimikkourheilijoilla on oma yritys, jonka kautta hän hoitaa urheilu-uran raha-asioita. Hänellä on selkeät tavoitteet myös urheilu-uran jälkeiselle ajalle.

– Haluan olla yrittäjä urheilu-uran jälkeenkin. Tämä on paras akatemia, kun pääsee yrittämään urheilu-uran ohessa. Oppimistahan tämä on koko ajan. Onneksi on hyviä ihmisiä ympärillä. Nyt on jo ollut muutamia kiperiä paikkoja, mutta kaikesta on selvitty. Odotan innolla, mitä tulevaisuus tuo, Musse intoilee.

Sport Fund ja tilitoimisto Angelma & Mäkelä tukevat nuorta urheilijayrittäjää ja auttavat mm. Netvisorin käytössä. Mustafelle isona apuna on ollut myös kollega ja mentori Topi Raitanen. Topilla on myös oma yritys, joten hän on ollut sparriapuna mm. yrityksen hallinnollisissa asioissa.

Aikaisemmin ajattelin, että yrittäjyys on vaikeaa. Loppujen lopuksi helppoahan tämä on

Mustafen etu on, että hän on kiinnostunut laajasti asioista. Kun asiat kiinnostavat, niitä on helppo opetella. Vapaa-ajalla hän lukee paljon yrittäjyyteen ja erityisesti urheilijayrittäjyyteen liittyvää materiaalia.

– Aikaisemmin ajattelin, että yrittäjyys on vaikeaa. Loppujen lopuksi helppoahan tämä on. Laskutat, maksat alvin, otat appilla kuvat kuiteista ja lähetät kirjanpitoon. Netvisorilla laskun laatimiseen ei mene kuin muutama minuutti, Mustafe kehuu.

Mustafella on ollut oma yritys reilun vuoden. Mielestään hän on vuodessa oppinut hoitamaan asiat melko jouhevasti. Enää hän ei tarvitse niin paljon tilitoimiston apua.

– Joskus kirjanpitäjä muistuttelee, että käypä hyväksymässä laskut, mutta muuten nämä sujuu jo aika rutiinilla. Paperihommiin ei minun mielestäni saakaan kulua liikaa energiaa. Päätyö on kuitenkin urheilu. Netvisor tekee paperityöt helpoiksi hoitaa, Mustafe kertoo.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.