Alppihiihtäjä Elian Lehto on lyönyt itsensä läpi viimeistään tänä talvena, kun hän on laskenut syöksyssä jo todella lähelle maailman kärkeä. Kitzbühelissä hän teki suomalaista alppihiihtohistoriaa, kun hän laski legendaarisessa kisassa 11:nneksi. Se on kaikkien aikojen paras suomalaissijoitus syöksyn maailmancupissa.

Elian Lehto urheilijayrittäjä

Rovaniemeläislähtöinen Elian Lehto on yksi Netvisorin nimikkourheilijoista Sport Fund -yhteistyössä. Sport Fund -sijoitusyhtiö sijoittaa hänen uraansa ja tukee häntä urheilijayrittäjyydessä. Netvisor puolestaan tarjoaa hänen yritykselleen taloushallinto-ohjelmiston käyttöön ilman kuukausimaksuja.

Tavoitin Elianin Saksasta, missä hän valmistautuu jo seuraavaan maailmancupin kisaansa. Garmisch-Partenkirchenissä lajina on super-g. Haastattelu on pakko aloittaa perinteisellä urheilukysymyksellä. Miltä nyt tuntuu, kun viimeistään viime viikonlopun jälkeen voi sanoa, että olet noussut suomalaiseen alppihiihtoeliittiin?

– Aika normaalilta tuntuu. Rehellisesti ei osattu ihan odottaa tällaisia tuloksia vielä. Mutta tämä on ollut kauden tavoite ja siihen nyt päästiin. Sanotaanko, että suunta on nyt oikea.

Kauden tavoite on alusta asti ollut pääsy maailmancupin finaaleihin ja näillä sijoituksilla se alkaa todellakin näyttää mahdolliselta. Alkukausi ei mennyt ihan toivotusti, mutta Lehdon mukaan hän on koko ajan uskonut, että hänellä on ollut kaikki mahdollisuudet nousta 15 parhaan joukkoon.

Jotta tavoite täyttyy, on loppukaudella myös onnistuttava. Tämän hetkinen sijoitus riittäisi finaaleihin, mutta vielä on kisoja jäljellä. Lehdon mukaan finaaleihin pääsy vaatii häneltä hyvää ja tasaista perustekemistä. Ailahteluihin ei ole varaa.

Hurjapää rentoutuukin vauhtilajien parissa

Lapsena Elian Lehto harrasti useita vauhdikkaita lajeja, mutta alppihiihto vei mennessään. Hän kertoo nuorempana hieman romantisoineensa syöksyä lajina, mutta kertoo nyt nauttivansa erityisesti sen vaatimasta keskittymisestä.

– Nyt, kun oikeesti tekee sitä ammatikseen, parasta siinä on se tietynlainen fokus ja läsnäolon pakko. On pakko olla siinä hetkessä, muuten ei onnistu, Lehto selittää.

Parasta siinä on se tietynlainen fokus ja läsnäolon pakko

Alppihiihdossa on parhaillaan menossa kiivain kisakausi. Lehdollakin on juuri nyt useamman viikonlopun kisaputki, mutta hän aikoo ottaa aikaa myös rentoutumiselle.

– Tiiviin kisatahdin aikana täytyy aina väliin budjetoida vapaatakin. Kaikenlainen aktiivinen tekeminen on se mun juttu. Joskus käyn ihan tavallisissa rinteissä laskettelemassa, mutta eniten tykkään ajella kaikenlaisilla laitteilla, esimerkiksi moottorikelkoilla. Joskus olisi kyllä kiva päästä rantalomallekin, Lehto haaveilee.

Oma yritys tukee nousussa olevaa urheilu-uraa

Elian Lehdolla, kuten muillakin Sport Fundin tukemilla urheilijoilla, on oma yritys, jonka kautta hän pyörittää urheilu-uran taloutta. Elian Lehto Oy onkin kasvattanut tänä talvena mukavasti liikevaihtoaan, kun palkintorahoja on kilahtanut tilille jo useammista kisoista.

Hän kiittelee Sport Fundia tuesta ja sanoo, että yrityksen perustaminen on oikeastaan ainoa oikea tapa hoitaa uran taloutta.

– Yrityksestä on todella iso hyöty. Se on oikeastaan pakollinen, kun ura on tässä vaiheessa. Liikevaihto ja kulut alkavat olla minulla niin korkeat, että niitä on pakko hoitaa yrityksen kautta. Näitä olisi todella vaikea hoitaa urheilijarahastojen kautta jo ihan verotuksellisista syistä, Lehto selittää.

Hän hoitaa yrityksensä rahaliikenteen pääosin itse. Apuja hän saa isältään ja Angelma & Mäkelä tilitoimistolta. Netvisorin ansiosta laskujen ja matkakulujen hoitaminen on hänen mielestään helppoa.

Pääosin Lehto käyttää Netvisoria laskujen maksuun ja matkalaskujen tekoon. Lisäksi hän maksaa ALV-maksut ja hallinnoi sponsorituloja Netvisorin kautta. Uusia opittavia asioita tulee vastaan koko ajan, kun yritystoimintakin kasvaa.

– Olen kokenut hyväksi systeemiksi. Netvisorilla on helppo hoitaa kaikki laskut. Alkuun se tietysti vaati vähän opettelua, mut nyt sujuu tosi näppärästi. Ilman sitä näitä ei pystyisi itse tekemään. Voin suositella kaikille, Elian Lehto kertoo.

Tämä on yksi kokonaisuus, jossa on helppo pyrkiä tavoitetta eli maailman huippua kohti

Hänen mielestään oma yritys tukee urheilua todella paljon. Vaikka yrittäjyys vaatiikin paljon opettelua, on talousasioiden hoitaminen yrityksen kautta järkevämpää kuin esimerkiksi urheilijarahastojen.

– Ammattimainen urheilu ei olisi mahdollista ilman yritystä. Oma yritys ja hyvä taloushallinto-ohjelmisto ovat ainoa ratkaisu varsinkin, jos liikevaihto paisuu yli 100 000 euroon.

Lehdolle yrittäjyys on osa urheilu-uraa. Hänellä on selkeät tavoitteet urheilussa ja yrittäjyys tukee niitä. Eikä siitäkään ole haittaa, että yrittäjänä oppii monia asioita, joita tulee tarvitsemaan urheilu-uran jälkeenkin.

– Tämä on yksi kokonaisuus, jossa on helppo pyrkiä tavoitetta eli maailman huippua kohti. Ykkösprioriteetti on se, että minä voin hyvin ja ura voi hyvin. Kun ne toimii, menee todennäköisesti myös yrityksellä hyvin, Lehto pohtii.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.