Yleisurheilijoilla on talven kisakausi kiivaimmillaan. Hallikisoissa testataan talven treenikauden tuloksia ja valmistaudutaan lähestyvään kesäkauteen. Aitajuoksija Laura Loponen kertoo harjoituskauden menneen hyvin ja hän uskoo nyt olevansa paremmassa kunnossa kuin viime vuonna.

Laura Loponen (Kuva: Anssi Mäkinen)
Laura Loponen (Kuva: Anssi Mäkinen)

Viime kaudella Laura kertoo joutuneensa ylirasitustilaan. Nyt hän on kuitenkin löytänyt uusia tapoja treenata ja oppinut myös levon merkityksen.

– Viime vuodesta opin sen, että pitää osata myös rentoutua. Jos haluaa urheilla ammattimaisesti, ei voi kaikkea tehdä täysillä. Elimistö ei kestä jatkuvaa stressiä, Loponen kertoo.

Kaikkein rankimmat treenit on jätetty ohjelmasta pois, jolloin palautuminen tapahtuu nopeammin ja kestävyys kehittyy paremmin. Lauran päälajissa 400 metrin aidoissa nopeuden lisäksi vaaditaan kestävyyttä.

Urheilu on validi ammatti

Lauralla on oma yritys, Laura Loponen Oy, jonka kautta hän hoitaa urheilu-uran talousasioita. Yrittäjäksi opettelu on hänen mielestään tukenut urheilua monella tapaa. Molemmissa tarvitaan hänen mielestään samanlaisia ominaisuuksia.

– Kuten urheilu, vaatii yrittäjyyskin sitoutumista ja ongelmanratkaisukykyä. Yrittäessä oppii koko ajan uusia juttuja ja löytää myös itsestä uusia puolia. Urheilu ja yrittäjyys tukevat toisiaan, varsinkin sitten, kun urheilijana alkaa tulla menestystä, Laura pohtii.

Suosittelen yrittäjyyttä kaikille urheilijoille, joilla tähtäin on korkealla

Loponen on yksi nuorista urheilijayrittäjistä, joihin Sport Fund sijoittaa ja joita Netvisor tukee. Yrityksellä menee hänen mielestään hyvin, vaikka urheileminen ei vielä olekaan tuonut suuria voittorahoja.

Hänen mielestään yrittäminen on tehty Sport Fundin urheilijoille helpoksi. Heillä on ympärillään paljon ihmisiä, jotka auttavat. Lisäksi Netvisor tekee yrittäjän arjen rutiinien hoitamisesta yksinkertaista.

– Hoidan tällä hetkellä lähes kaiken itse ja pärjään jo vähemmällä avulla. Netvisor on tosi kätevä. Puhelimella voi ottaa kuiteista kuvat ja ne on helppo tallettaa järjestelmään.

Netvisorin tukisivut ovat tulleet Lauralle yrityksen alkutaipaleella hyvin tutuiksi. Hänen mielestään ohjeet on kirjoitettu selkeästi. Erityisesti hän pitää siitä, että taloushallinnon termit on selitetty auki, joten aloittelija oppii samalla myös alan termistöä.

– Minulla yrittämisessä kaikki on ollut täysin uutta ja paljon on pitänyt opetella uusia asioita. Suosittelen kuitenkin yrittäjyyttä kaikille urheilijoille, joilla tähtäin on korkealla. Tärkeää on löytää ympärilleen hyvä tiimi, joka osaa ja haluaa vilpittömästi auttaa, Loponen suosittelee.

Yksi tapa, jolla yrittäjyys tukee Loposen mukaan urheilua, on sen tuoma virallinen asema ammattilaisena. Tiettyjä oikeudellisia ja verotuksellisia asioita on helpompi hoitaa yrittäjänä. Samoin myös yhteistyö kumppaneiden kanssa sujuu vaivattomammin yrityksen kautta.

Ennätyskunnossa?

Laura Loponen

Laura Loponen odottaa ensi kesältä kovia tuloksia. Hän uskoo, että uusi treeniohjelma auttaa häntä parantamaan omia ennätyksiään. Aikaisemmin hänen treeneihinsä sisältyi paljon tehollista juoksua. Niistä palautuminen oli hidasta, mikä johtikin sitten ylirasitukseen.

– Nyt on hyvä fiilis treenata. Viime vuodesta olen oppinut rentoutta ja tasapainoa treenin ja levon välille. Syksystä on tullut paljon kehitystä.

Loponen on talven aikana osallistunut jo useisiin halli-kisoihin. Viime viikonloppuna hän juoksi aikuisten halli-SM:ssä viidenneksi 300 metrin aidoissa. Ensi viikonloppuna ovat edessä vielä nuorten SM-kisat. Opittu rentous kuuluu myös vastauksessa kisaodotuksista kysyttäessä.

– Menee miten menee. Ei oikeastaan ole odotuksia, Loponen sanoo.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.