Visma Solutionsin Taloustutkimuksella teettämä, Yritysten taloushallinto ja tulevaisuuden tarpeet -tutkimus paljastaa, että neljän vuoden aikana taloushallinnon digitaalinen kehitys on ottanut huikeita loikkia eteenpäin. Osa yrityksistä kuitenkin kertoo, etteivät digitaaliset työkalut kiinnosta.

Yritystutkimus 2024

Riskinä onkin, että pk-yritykset voidaan tulevaisuudessa jakaa kahden kerroksen väkeen: niihin, jotka onnistuvat kasvattamaan liiketoimintaansa digitaalisen taloushallinnon avulla, ja niihin, jotka tietoisesti jättäytyvät kelkasta.

Taloushallinnon ohjelmistot ovat kehittyneet valtavaa vauhtia, ja se näkyy myös yritysten innossa digitalisoida taloushallintoaan. Esimerkiksi lähes puolet yrityksistä, jotka eivät ole vielä digitalisoineet osto- tai myyntilaskujaan, aikovat tehdä sen kahden seuraavan vuoden sisällä.

Suuri joukko yrityksiä aikoo kuitenkin jäädä kelkasta – ja varsin tietoisesti. Esimerkiksi paperi- tai sähköpostilaskuja yhä lähettävistä yrityksistä 32% ei ole aikeissa siirtyä verkkolaskutukseen ainakaan seuraavan kahden vuoden aikana.

Digitaalista taloushallintoa hyödyntävät yritykset hoitavat monia talouden rutiinejaan jo jopa mobiilisti, mutta esimerkiksi palkkahallinnon sähköistäminen laahaa kaiken kokoisissa yrityksissä perässä.

Huomionarvoista on myös se, että palkanmaksuun olennaisesti liittyvä – ja työnantajayritysten vastuulle lakisääteisesti kuuluva – työajanseuranta on myös monessa yrityksessä vielä kokonaan digitalisoimatta.

Yritykset odottavat tilitoimistoilta taloushallinnon tulevaisuuden visiota, ja yhä teknisempää osaamista

Tutkimus tuo esiin myös sen, että yritysten tarpeet ja mielikuvat tilitoimiston roolista ja osaamisesta eivät aina kohtaa todellisuuden kanssa.

Esimerkiksi valtaosa taloushallinto-ohjelmiston integraatioista kiinnostuneista yrityksistä odottaa, että juuri tilitoimisto kantaa päävastuun ohjelmistojen integroinnista. Empiirinen kokemus kuitenkin kertoo, että näin vankkaa teknistä osaamista ei kuitenkaan tilitoimistoista usein löydy – ainakaan pienemmistä.

Visma Solutionsin Growth Manager Sampsa Wulff löytää kehityksestä huolestuttavia elementtejä.

– Jos haluamme suomalaisyritysten pysyvän digitaalisuuden kärjessä myös tulevaisuudessa, täytyy tilitoimistojen ottaa oma roolinsa kehityksessä vakavasti. Yritykset ovat oman liiketoimintansa parhaita asiantuntijoita, mutta tutkimus osoittaa, että taloushallinnon tulevaisuuden visiota, sekä tukea ja ohjaamista sitä kohti odotetaan nimenomaan tilitoimistoilta.


Visma Solutions Oy on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää Suomessa jo yli 175 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.