Taloustilanne on jokseenkin haastava viime vuonna alkaneen euroalueen energiakriisin, kiihtyneen inflaation sekä korkojen nousun myötä. Moni yritys on joutunut talousvaikeuksiin ja vaikutukset ovat havaittavissa myös yritysten maksukäyttäytymisessä. Intrumin Riski-indikaattorilla tarkastat asiakkaidesi ja toimittajiesi luottokelpoisuuden helposti ja nopeasti Netvisor järjestelmässä.

Maksuviiveellisten yritysten osuus on kasvanut merkittävästi edellisvuodesta ja myös konkurssien määrä on kääntynyt nousuun. Tilannetta ei helpota velkojan näkökulmasta viime joulukuussa muuttunut luottotietolaki. Kun maksuhäiriötiedot poistuvat nopeammin, näkymä yritysten todelliseen maksukäyttäytymiseen heikkenee.

Asiakkaiden vaatiessa pidempiä maksuehtoja ja maksukäyttäytymisen hidastuessa, on entistä tärkeämpää säilyttää näkyvyys asiakkaiden maksukäyttäytymiseen reaaliaikaisen perintädatan avulla.

Tutkimus vahvistaa luottokaupan riskien kasvaneen

Intrumin tuoreen Eurooppalaisen yritysten maksutaparaportin mukaan 56 prosenttia suomalaisyrityksistä haluaisi kasvattaa liiketoimintaansa tänä vuonna. Hieman suurempi osuus, 57 prosenttia, sanoo siirtäneensä painopisteen pois kasvusuunnitelmista kustannusleikkauksiin selviytyäkseen taloudellisesta myrskystä.

Yrityksistä 45 prosenttia joutuu ottamaan normaalia enemmän velkaa säilyttääkseen kilpailukykynsä haastavilla markkinoilla.

Yritysten heikentyneet talousnäkymät nostavat luottokaupan riskejä, sillä yritysten maksukyvyn muutokset saattavat olla hyvinkin nopeita ja vaikeasti ennustettavia.

Ennakoiva perintätieto kertoo maksuvaikeuksista

Perintäsaatavat antavat reaaliaikaista tietoa yritysten maksukäyttäytymisestä. Niiden ilmaantuminen on usein ensimmäinen merkki maksuvaikeuksista. Perintätieto näkyy jo noin 30-50 päivää ennen julkista maksuhäiriömerkintää.

Perintätiedon avulla voit varmistaa etukäteen sekä nykyisten että uusien asiakkaidesi maksukyvyn. Muista myös tarkistaa tärkeiden tavarantoimittajien ja alihankkijoiden luottotiedot ennakkoon. Intrumin Riski-indikaattorilla tarkastat asiakkaidesi ja toimittajiesi luottokelpoisuuden helposti ja nopeasti Netvisor järjestelmässä.

Intrumin reaaliaikainen datan avulla voit kohdentaa myyntiä oikein, minimoida luottotappiot ja varmistaa riittävä käyttöpääoma liiketoiminnan harjoittamiseen sekä hyvien että haastavien
talousnäkymien aikana.

Lue lisää luottotietolain muutoksesta >

Jaana Jussila, Intrum

Jaana Jussila
Luottokonsultti
Intrum Oy


Vieraskynä -kirjoittajat ovat Netvisor-kumppaneilla työskenteleviä asiantuntijoita. Heillä on vahvaa käytännön kokemusta Netvisorin ja sen integraatioiden käytöstä työssään.