Yrittämisen pitää olla mielekästä

Yrittämisessä tärkeintä on, että yrittäjä pitää siitä mitä tekee. Toiminnan täytyy olla mielekästä, sillä muuten siinä ei ole paljon järkeä, sanoo Osmo’s Cosmos -yhtyeen kitaristi ja yrittäjä Pete Kiisseli.

– Suurin osa yrityksistä ei tuota hirveän paljon rahallisesti. Mekin olisimme tienanneet yrittämisen ensimmäiset kuukaudet paljon paremmin kortistossa. Mutta, kun oli se tekemisen palo, niin sitä jaksoi tehdä, Kiisseli muistelee.

Yrittäminen on pitkälti jaksamiskysymys. Yrittäjän täytyy jaksaa tehdä pitkiä päiviä, sietää stressiä ja välillä jopa kituuttaa vähillä tuloilla. Niinä heikkoinakin hetkinä jaksaa paremmin, jos työ on mielekästä ja siitä oikeasti tykkää.

– Jos homma ei ole mielekästä, kannattaa miettiä pitäisikö tehdä jotain muuta. Jotain mielekkäämpää. Yrittäjä voi kuitenkin valita, Kiisseli pohtii.

Yrittäjäksi vahingossa

Pete Kiisseli ajautui yrittäjäksi hieman vahingossa. Imatralla ei ollut Osmo’s Cosmos Bändin alkuaikoina tarjolla oikeastaan mitään palveluita, joita keikkaileva bändi olisi tarvinnut. Niinpä hän perusti bändikaverinsa, Ville Soinisen kanssa Music Bros -nimisen yrityksen, joka hoitaa yhtyeen ohjelmamyynnin ja omistaa äänitysstudion.

Jos homma ei ole mielekästä, kannattaa miettiä pitäisikö tehdä jotain muuta.

– Meillä ei ollut oikein muita vaihtoehtoja. Äänentoisto, valot, äänitysstudio ja kaikki piti luoda itse, jotta pääsimme tekemään sitä mistä tykkäsimme, eli soittamaan.

Kiisselin ja kumppaneiden onni oli, että yrittäjyys istui heille hyvin ja he pääsivät rakentamaan yritystä oman harrastuksensa ympärille. Moni muusikko on kokenut saman, joutunut perustamaan yrityksen muusikon uransa ympärille, mutta kaikille yrittäjyys ei ole sopinut yhtä hyvin.

Kiisselin mukaan varsinkin muusikoiden kannalta on hyvä, että nykyään voi ryhtyä tavallaan kevytyrittäjäksi. Paperityöt ja byrokratian voi hoidattaa ulkopuolisilla palveluntarjoajilla ostopalveluna, eikä itse tarvitse huolehtia kaikista yrittäjää sitovista velvoitteista.

Siperia opettaa

Sen verran yrittäjähenkeä Pete Kiisselillä ja Ville Soinisella on, että 2000-luvun lopulla he päättivät perustaa bändibisneksen rinnalle myös ravintolan. Yhtyeen nimeä kantavaa Osmo’s Cosmos ravintolaa perustaessaan Pete Kiisseli ajatteli, että siinähän se menee samalla tavalla kuin aikaisemmankin yrityksen pyörittäminen, mutta eipä se ollutkaan ihan niin. Ravintola-alalla olivat vastassa täysin erilaiset haasteet.

– Sitä huomasi yhtäkkiä, että eihän me osatakaan tätä. Mutta Siperia opettaa. Pitää vaan uskaltaa ottaa riskejä, Kiisseli sanoo.

Kaikki työ on tärkeää ja sitä paskatyötäkin on pakko sietää.

Kaikessa yrittäjyyteen liittyvässä tulee Kiisselin mukaan vastaan se, että homman pitää olla mielekästä. Yrityselämässä riskit ovat välttämättömyys, mutta niitä uskaltaa ottaa paremmin, jos pitää työstään. Toisaalta mielekkääseenkin työhön kuuluu, että aina se ei ole niin hirveän mukavaa. Työn ikäviä puolia kuitenkin kestää paremmin, kun tekee sitä mistä tykkää.

– Kaikki työ on tärkeää ja sitä paskatyötäkin on pakko sietää. Se kuuluu asiaan, Kiisseli arvioi.

Mutta mistä sen itselleen mielekkään alan löytää? Kiisselin mukaan toisille se tulee vähän itsestään, toiset löytää sen vahingossa. Mutta, jotta sen löytää, kannattaa tutkailla itseään ja ympäröivää maailmaa mieli ja silmät avoinna.

– Meillä on käynyt harvinaisen hyvin, kun on saatu harrastuksesta yritys. Jos yrittäminen kiinnostaa, niin kyllä se oma ala löytyy. Sehän siinä yrittämisessä on hyvä, että on olemassa valinnan vapaus.

Tämä blogi on osa Visma Solutionsin Suomi 100 -projektia. Keräämme Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sata vinkkiä yritysten menestymiseen. Jaamme vinkkejä somessa hashtagilla #solutions100


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.