Yrittäjän pitää muuttua maailman mukana

Menestyvä yrittäjä pitää koko ajan tuntosarvet pystyssä ja haistelee ympäröivää maailmaa mahdollisten uusien tuulien varalta. Yrittäjä, joka näkee muutoksen ja osaa reagoida siihen etupainotteisesti, menestyy varmasti, sanoo 25 vuotta markkinointialalla yrittäjänä toiminut ID BBN:n asiakaspalvelujohtaja Susanna Juusti.

– Mekin olimme pitkään perinteinen mainostoimisto. Sen jälkeen, kun otimme uudet teknologiat käyttöön ja aloimme tehdä muun muassa markkinoinnin automaatiota, olemme menneet vahvasti eteenpäin.

Yrityksessä pitää Juustin mielestä olla aina se yksi ihminen, joka katselee ympäristöään arjen yläpuolella. Ei riitä, että innovoi uutta yrityksen alkutaipaleella, vaan koko yrityksen matkan ajan pitää seurata maailmaa, ja olla valmis myös muuntautumaan sen mukana. Elämä muuttuu koko ajan ja sen muutoksen seuraaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Suomessa yritystoiminta jää usein pienen piirin jutuksi. Siksi tietoa ja ideoita pitäisi Juustin mielestä etsiä myös ulkomailta. Jos on oikeasti kiinnostunut oman alansa kehityksestä, tietoa on kyllä löydettävissä. Tiedon hankkimisen lisäksi täytyy opittu pystyä asettamaan oman alan kontekstiin.

Nuorissa on tulevaisuus

Uusia tuulia yritykseen saa myös palkkaamalla nuoria työntekijöitä. Susanna Juustin mielestä yritysten pitäisi rohkeammin palkata todella nuoria, alle 25-vuotiaita tekijöitä.

– Pitää uskaltaa luottaa nuoriin ja antaa heille tilaa tulla mukaan. He eivät välttämättä heti osaa kaikkea, mutta heissä on paljon potentiaalia ja he katsovat asioita eri tavalla.

Suomessa ollaan Juustin mielestä hieman ahdasmielisiä, kun palkataan uusia työntekijöitä. Kaikkien pitäisi olla pitkälle koulutettuja ja omata pitkä työura. Virheitä ei saisi tehdä, vaikka se on ainoa tapa saada jotain uutta aikaan. Juustin mukaan koulussa opitaan perusteet ja yritysten tehtävä on opettaa loput.

– Jotta yritys saadaan kasvamaan, pitää palkata ihmisiä tekemään uusia juttuja. Pitää uskaltaa kuunnella niitä, joilla on erilaisia ajatuksia. Eli rohkeasti vaan palkkaamaan mahdollisimman nuoria työntekijöitä ja antamaan heille vastuuta. Eivät he muuten opi.

Muista periä maksut

Kolmas Susanna Juustin mielestä tärkeä asia yrityksen menestyksen kannalta on talouden hallinta. Yritys ei pysy pitkään pystyssä, ellei yrittäjä tiedä miten hänellä menee taloudellisesti.

– Pidä talous hallussa. On hassua, miten monelle aloittavalle yrittäjälle, talouden hallinta on ongelma, Juusti ihmettelee.

Jokaisella yrityksellä menee joskus heikommin, mutta ongelmat eivät katoa siivoamalla ne pöytälaatikkoon. Nykyaikana on olemassa paljon hyviä sähköisiä ohjelmistoja ja ammattitaitoisia tilitoimistoja, joten kenenkään ei pitäisi jäädä pähkäilemään asioita yksin. Yritystä on vaikea pyörittää, ellei tiedä paljonko on rahaa käytettävissä.

– Firmaa ei saa menestymään, jos lepsuilee laskujen kanssa. Laskun lähettäminen on osa prosessia ja yrittäjän pitää huolehtia, että ne myös maksetaan. Ja omat laskut pitää myös muistaa maksaa, Susanna Juusti ohjeistaa.

Tämä blogi on osa Visma Solutionsin Suomi 100 -projektia. Keräämme Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sata vinkkiä yritysten menestymiseen. Jaamme vinkkejä somessa hashtagilla #solutions100


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.