Yrittäjä on usein itse yrityksensä kasvun suurin este

Suomalainen yrittäjä on sinnikäs, joustava ja väsymätön. Hän kestää mitä vain ja antaa itsestään kaiken yrityksen ja sen työntekijöiden vuoksi. Kuulostaako tutulta? Monen yrittäjän kohdalla ehkä liiankin tutulta.

Näin ei kuitenkaan saisi olla. Yrityskonsultointia tarjoavan Talentree Oy:n toimitusjohtaja Antti Haapakorva kertoo kohtaavansa työssään paljon yrittäjiä, jotka ovat ylikuormitettuja, kiireisiä ja jopa väsyneitä yrityksen pyörittämiseen.

– Tapaan yllättävän usein asiakkaita, jotka ovat itse oman yrityksensä kasvun suurin este. He ovat oravanpyörässä, jossa ei jaksa hoitaa asioita siten kuin ne pitäisi, Haapakorva kertoo.

Itsestään huolehtiminen on epäitsekästä

Haapakorvan mielestä monissa yrityksissä pitää ensimmäiseksi keskittyä nostamaan johtamisen tasoa. Yrittäjän täytyy ensin pystyä johtamaan itseään, ennen kuin voi johtaa työntekijöitä. Yrittäjän kannattaa kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen, jotta innostus yrityksen pyörittämiseen säilyy.

– Jos johtaja voi huonosti, koko organisaatio kärsii. Tässä toimii sama ohjeistus kuin lentokoneessa. Ennen lennolle lähtöä koneessa opastetaan aina laittamaan happinaamari ensin itselle ja vasta sitten lapselle. Myös yrittäjän tulisi huolehtia ensin itsestään. Siten hän voi parhaiten auttaa muita.

Haapakorvan mielestä yrittäjän itsestään huolehtiminen ei ole itsekästä, vaan nimenomaan epäitsekästä. On väärin ajatella, että lepään sitten kun. Sitä hetkeä ei välttämättä tule pitkään aikaan ja yrittäjä ehtii hiipua työtaakkansa alle.

Pelkästään päätösten tekeminen voi kasvaa yrittäjälle ylivoimaiseksi kuormaksi. Antti Haapakorvan mukaan yrittäjä tekee päivittäin kymmeniä, jopa satoja isoja ja pieniä päätöksiä. Päätöksenteon tukena hän suosittelee käyttämään ulkopuolista apua.

– Kannattaa ottaa itseään kokeneempia tyyppejä avuksi päätöksentekoon. Omassa yrityksessä meillä on ollut koko ajan 1-3 ulkopuolista ihmistä hallituksessa ja se on helpottanut henkistä painetta huomattavasti, Haapakorva kertoo.

Työn johtaminen murroksessa

Toinen asia, joka on jo nyt nähtävissä työyhteisöissä on työn johtamisen muutos. Työntekijät eivät enää odota, että kaikki ohjeet tulevat ylhäältä. Ennemminkin hyvässä työpaikassa työntekijöillä on itsellään paljon päätäntävaltaa siihen, miten he työnsä hoitavat.

He haluavat myös kehittyä työssään ja kokea, että työllä on merkitystä. Hyvä johtaja antaa työntekijöilleen tilaa ja mahdollisuuksia kasvaa.

– Tulevaisuudessa työtä tullaan johtamaan yhä vähemmän ylhäältä. Se pistää painetta oman työn johtamisen taidoille, Haapakorva arvioi.

Antti Haapakorvan mielestä myös rekrytoinneissa on tapahtumassa muutos. Jos olisi pakko valita, kannattaisi yrityksen hänen mielestään palkata mieluummin hyviä tyyppejä kuin syväosaajia.

– Aina olisi parasta, jos henkilössä olisi molemmat ominaisuudet. Mutta minulle ainakin se hyvä tyyppi on merkitsevämpi. Haluan löytää sellaisia ihmisiä, joiden kanssa on hyvä tehdä töitä ja jotka haluavat kehittyä huippuammattilaisiksi. Sellaisen ihmisen on helpompi kerryttää substanssia kuin sen pelkän syväosaajan oppia sosiaalisia taitoja.

Tämä blogi on osa Visma Solutionsin Suomi 100 -projektia. Keräämme Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sata vinkkiä yritysten menestymiseen. Jaamme vinkkejä somessa hashtagilla #solutions100


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.