Visma Ski Classics Ylläs-Levi – Sisulla maaliin!

Vuosi sitten Ylläs-Levillä oli mukana Visma Solutionsilta neljä hiihtäjää. Jani, Visma Ski Classics -porukan puuhamies, toivoi tälle vuodelle lisää osallistujia ja niitähän saatiin tuplat. Näin ollen upeat kahdeksan hiihtäjää olivat treenanneet Ylläs-Leville 2018 tähtäimenä joko 70 tai 50 kilometrin hiihtomatka. Kevään viimeisessä Ylläs-Levi -blogitekstissä hiihtäjät avaavat tunnelmiaan kisaladulta.

Fiiliksiä kisareissulta – auringonpaistetta ja maailmanluokan meininkiä

Saavuimme Leville torstai-iltana takana 13 tunnin automatka. Heti tavaroiden purkamisen jälkeen piti tietysti päästä ladulle fiilistelemään ja verryttelemään automatkan kangistamia jalkoja sekä haukkaamaan raitista ilmaa. Lapin keväisen ilta auringon paistaessa vasten kasvoja innokas ja latautunut kisafiilis senkun kasvoi.

Perjantaina koko porukka olikin jo täysin valmis lähtemään kisaan, eikä kukaan olisi jaksanut odotella lähtölaukausta vielä vuorokautta. Pieni herkistely oli kuitenkin vielä paikallaan ja pääsimmekin ottamaan tuntumaa kisalatuihin Levin päässä. Koska hiihtoreitti kulki Ylläkseltä Leville, saimme siis katsastaa hiihtoreitin viimeiset kilometrit ja maalialueen. Hiihtolenkin jälkeen veimme sukset paikallisten ammattilaisten voideltaviksi.

Loppu perjantaipäivä kului yleiseen hengailuun ja kisatunnelman fiilistelyyn. Kävimme myös Visma Ski Classics -kisarekassa nappaamassa viime hetken vinkit ammattilaishiihtäjiltä. Haastattelupisteellä oli muun muassa tuore olympiavoittaja Iivo Niskanen, joka hänkin osallistui 70 kilometrin kisaan. Perjantai-ilta päättyi Visman yhteiseen illalliseen, johon osallistuivat kaikki paikalla olevat Visman työntekijät.

Lauantaiaamuna 70 kilometrin hiihtäjät lähtivät kukonlaulun aikaan kohti lähtöpaikkaa Yllästä. 55 kilometrin hiihtäjät pääsivät liikenteeseen pari tuntia myöhemmin. Kisabussit veivät meidät lähtöpaikalle ja tunnelma oli hieno! Juuri sellainen kuin pitääkin olla, kun kyseessä on hiihtocupin finaali. Juha Mieto lähetti 70 kilometrin kilpailijat matkaan aamukymmeneltä ja 50 kilometrin porukan kello 12.

Pitäisi varmaan sanoa, että sää suosi meitä, koska aurinko paistoi aamusta asti täydeltä taivaalta ja lämmintä oli + 8 astetta. Ongelmana oli, että näin lämmin keli sulattaa ladut sohjoksi ja tekee kelistä äärimmäisen rankan hiihtää. Myös nestehukka tuossa lämmössä on paljon pakkaskeliä kovempi.

Sääolosuhteista johtuen päivästä tuli äärimmäisen rankka kaikille kilpailijoille. Esimerkiksi miesten eliittisarjan voittaja, norjalainen Andreas Nygaard, hiihti matkan 15 minuuttia hitaammin kuin viime vuonna. Amatöörihiihtäjille vaikutus oli vielä suurempi, niin kelin rankkuuden kuin loppuaikojenkin suhteen.

Hiihtäjien kommentteja ja jälkitunnelmia

Sirpa Turunen

“Lähdin hiihtämään 70 kilometrin matkaa ja jo ensimmäiselle tunturille noustessa sukset lakkasivat toimimasta. Jouduin ottamaan nousun aikana sukset kaksi kertaa pois jalasta todetakseni pohjassa olevan 2 cm tarralunta. Se liimasi sukset latuun kiinni ja lumen alta löytyvät liisterivoitelut olivat aivan jäässä.

Usko hiihtoa kohtaan oli todellakin koetuksella, siis minulla joka olen aina vannonut rakkaudesta lajiin, etenkin kun matkaa oli tässä vaiheessa jäljellä vielä 65 kilometriä ja välineet eivät toimineet. Ei pitoa, ei luistoa, ladut sohjoisia ja aivan älytön tuskahiki päällä. Mutta periksi ei anneta, 70 kilometriä taittui tasatyönnöillä ja haarakäynnillä, maalissa alkoi sentään jo vähän hymyilyttää.”

Lue Sirpan fiiliksiä ennen kisaa.

Lasse Kosonen

“Kisapäivän aamuna minulla oli aika paljon jännitystä ilmassa, koska vieläkään en oikein tiennyt mitä odottaa. Edellisenä yönä ilmaantunut kurkkukipu ei varsinaisesti lisännyt uskoa, mutta en sitä sen enempää ajatellut ja se unohtuikin jossain vaiheessa.

Pari ensimmäistä kilometriä meni vielä ihan hyvin ennen kuin ensimmäisessä nousussa paljastui, että suksissa ei ole ollenkaan pitoa. Tämä teki loppumatkan hiihdosta raskasta fyysisesti, ja varsinkin henkisesti ärräpäiden lennellessä suksien lipsuessa, koska ei oikeasti päässyt hiihtämään. Matka meni haarakäynnillä ja tasatyönnöllä niin kuin niiiin monilla muillakin kanssakilpailujoilla. Pakko oli vain loppuun asti sinnitellä, koska luonto ei antanut periksi lopettaa.

Kilpailun jälkeen oli yllättävänkin pirteä olo. Olin odottanut, että olen aivan kuollut ja fyysisesti loppu, mutta jostain syystä näin ei ollutkaan. Osa syy voi olla siinä, että vauhti jäi aika vaisuksi ihan sen takia, että käsistä hyytyi voimat pelkän tasatyönnön seurauksena.

Kaiken kaikkiaan kokemus oli jollain tavalla jopa helpompi kuin olin kuvitellut ja kaiken välinesäädön ja toimimattomuuden jälkeenkin kisasta jäi hyvä maku sekä sopivasti hampaankoloon tulevaisuutta varten. Samalla tein myös jotain mihin en olisi ikimaailmassa uskonut vielä vuosi, tai 25 vuotta, sitten. 🙂 ”

Lue Lassen valmistautumisesta kisaan.

Grigori Savustjan

“Kisapäivän aamuna oli hyvät fiilikset ja paljon luottoa siihen, että kaikki menee hyvin. Edellisestä vuodesta tiesin, että matka on tosi vaikea. Nousut ovat pitkiä ja tiukkoja ja näin ollen myös laskut todella jyrkkiä ja pelottavia. Lähdinkin tänä vuonna hiihtämään 55 km matkaa, jolla nousuja oli pari vähemmän kuin 70 km matkalla.

Saavuimme lähtöpaikalle ja ehdimme juuri sopivasti nähdä ammattilaishiihtäjien kiitävän ohi. Olivat ne kyllä nopeita. Meno oli vauhdikkaampaa kuin Lapin husky-koirilla, jotka kirmasivat samaan aikaan valjakoissa kisa-alueella.

Sitten kisa alkoi! Alussa piti sanoa itselle, että älä paina liian kovaa koska jäljella on vielä 54 km. Ei auttanut. 50 minuutin päästa olin Kukaksen huipulla, takana 7km josta 400 metriä nousua ja puolet voimista jo huvenneet. Luulin, että Kukaksen jälkeen tulee tasainen pätkä ja saa vetää loppumatkan tasatyöntöä, mutta nousu senkun jatkui. Kyllä se tasainenkin pätkä tuli, mutta vasta paljon myöhemmin.

Lämmin keli vaikeutti hiihtoa ja 85% matkasta meni tasatyöntöllä. Ladut huononivat ja nopeus laski väsymyksen sekä vaikean kelin takia. Voin kuitenkin sanoa, että matka meni yllättävän hyvin ja paljon paremmin kun viime vuonna. Mieli kyllä teki puolivälissä keskeyttää kokonaan ja mennä kelkalla maalin asti. Onneksi kuitenkin tulin maaliin suksilla, eivätkä edes sauvat menneet poikki. Hyvät fiilikset jäi!”

Lue, Grigorin treenipäiväkirja kisaan valmistautumisesta.

Otatko haasteen vastaan?

Loppujen lopuksi, vaikka sääolosuhteet ja välineet olivat hiihtäjiä vastaan, niin Ylläs-Levin matka ja kilpailu oli ainutlaatuinen kokemus meille kaikille. Lähdetään siis ensi vuonna uudestaan.

Ja koska tavoitteet pitää asettaa tarpeeksi korkealle, niin yritetään tuplata Visma Solutionsin hiihtäjien lukumäärä ensi vuoden Ylläs-Levi hiihtoon, muutama on jo lupautunut!

Visma Solutionsin Ski Classics -tiimi,

AP, Grigori, Jani, Janne, Juhani, Lasse, Marko ja Sirpa


Visma Solutions Oy on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää Suomessa jo yli 35 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.