Periksi ei anneta! – uusi yritys kohti Ylläs-Leviä

Hiihto on ihan parasta. Minulle kertyy hiihtokilometrejä joka talvi runsaasti, vaikka luntakaan ei olisi kunnolla. Onneksi Lappeenrannan Kisapuistossa ylläpidetään keinolumella latuja huonolumisina talvinakin. Muistan kuusi vuotta sitten hoitovapaalla ollessani odottaneeni useamman kerran viikossa monot jalassa ulko-oven edessä, että mieheni tulee töistä kotiin vahtimaan vuoden vanhaa esikoistamme, jotta pääsin ladulle. Voidaan siis ihan rehellisesti puhua rakkaudesta lajiin.

“Päätös ei ollut ihan helppo.”

Reilu vuosi sitten päätin osallistua Visma Ski Classics Ylläs-Levi hiihtoon. Päätös ei ollut ihan helppo, koska siellä pitää hiihtää perinteisellä ja itse olen hiihtänyt aina vapaalla. En edes omistanut perinteisen suksia, joten ensimmäinen askel oli marssia suksikauppaan ja ostaa perinteisen sukset. Ajattelin vielä silloin, että tästä tulee aika kallis kokeilu, jos perinteisen hiihdosta ei tule mitään. Ja eihän siitä tullutkaan.

Ensimmäinen kerta perinteisen suksilla ja jo kolmen kilometrin jälkeen kädet olivat aivan hapoilla. Vapaan suksilla pystyin kuitenkin hiihtämään vaikka kuinka pitkiä lenkkejä. Siinä kohtaa tuli mieleen, että kisassa olisi jäljellä enää 64 km. Sain onneksi tekniikkaopastusta kollegaltani Janilta ja siitä se alkoi pikkuhiljaa sujumaan.

“Heitin hanskat tiskiin ja annoin periksi.”

En kuitenkaan saanut missään vaiheessa päälle sellaista hurmosta kuin vapaalla hiihtäessä, joten sanotaan nyt suoraan, heitin hanskat tiskiin ja annoin periksi. Vaihdoin vapaan sukset alle ja Ylläs-Levi kisa vaihtui Imatra X-Ski kisaan vapaalla hiihtotavalla (40 km) ja olin taas omalla mukavuusalueellani. Imatran kisa meni hyvin, en ollut koskaan hiihtänyt edes 40 km kerralla ja muutenkin siitä tuli elämäni pisin urheilusuoritus (reilu 3 h). Maaliin päästyäni minulla oli aivan voittajafiilis, siis itseni voittaja, koska kisan voittajalle hävisin vain tunnin verran.

Hyvä kisa takana ja hiihtäminen jatkui koko talven. Sitten koitti se huhtikuinen viikonloppu ja Ylläs-Levi hiihto. Meiltäkin, Visma Solutionsilta, sinne lähti neljä hiihtäjää. Seurasin koko viikonlopun hiihtäjien fiiliksiä alkujännityksestä loppuhuipennukseen. Ja olisin niin halunnut olla mukana! Kaikki meidän porukasta hiihtivät itsensä voittajina maalin ja todellakin nostan hattua heille jokaiselle. Aivan mahtavat suoritukset Jani, Ari-Pekka, Grigori ja Albert!

“Tällä kertaa ei anneta periksi!”

Tuosta viime talvisesta kokemuksesta sisuuntuneena olen nyt ilmoittautunut (tänäkin vuonna) mukaan Ylläs-Levi hiihtoon ja tällä kertaa ei anneta periksi! Hiihtämisen pääsin aloittamaan itsenäisyyspäivänä ja nyt kilometrejä on takana reilut 250 km perinteisellä! Kyllä se siitä lähtee.

Tänä vuonna Visma Solutionsilta Ylläs-Levi hiihtoon osallistuu ennätykselliset seitsemän työntekijää. Työnantaja tukee meitä kustantamalla muun muassa kisapassit ja majoituksen kisojen ajaksi. Mielestäni hiihtäminen onkin erinomainen tapa pitää yllä työhyvinvointia.


Sirpa Turunen työskentelee Visma Solutionsilla avainasiakasvastaavana. Hän vastaa Netvisorin käyttöönotoista ja koulutuksista. Sirpan mielestä kaikki haasteet on voitettavissa positiivisella asenteella.