Uusi postilaki voimaan: paperilaskun viimeinen hengenveto

Kuuntele Podcastina 3’31 min

Uutisissa, radiossa ja sosiaalisessa mediassa kohistiin 15.9 voimaan astuneesta lakimuutoksesta, joka mahdollistaa postin yleispalvelutuotteita koskevan jakelun vähentämisen kolmeen päivään viikossa. Uuden lain mukaan 50 % kirjeistä on oltava perillä neljäntenä arkipäivänä ja 97% viimeistään viidentenä arkipäivänä jättöpäivästä.

Asiasta ovat uutisoineet mm. Yle ja Helsingin sanomat.

Mitä tämä merkitsee yrityksille?

Uuden lain määrittämä kulkunopeus tarkoittaisi, että B2B-paperilasku 7 päivän maksuajalla erääntyy 50 %:n todennäköisyydellä jo kirjeen avaamishetkellä vaikka se olisi päivätty ja lähetetty oikein. Suurin osa paperilaskuista lähetetään kuitenkin 1-2 päivää päiväyksen jälkeen, joten iso osa laskuista erääntyy ennen kuin ne edes päätyvät vastaanottajalle.

Postin mukaan yleispalvelutuotteita ovat postimerkilliset kirjeet ja kortit. Posti ei kuitenkaan voi aina tietää onko kirjekuoressa lasku vai ei. Todennäköisesti suuntana on, että yleispalvelutuotteena lähetetty kirje on economy ja laskujen sekä viranomaiskirjeiden ajatellaan olevan priority. Suunta on sama kuin Tanskassa, jossa priority maksaa n. 3,6 €/kirje ja economy n. 1,1 €/kirje. Tanskassa economyn toimitusaika on 5 päivää, vaikka jakeluetäisyydet ovat lyhyitä.

Tanskan uudistus on nopeuttanut paperikirjeiden käytön vähenemistä, joka on yhteiskunnan kannalta hyvä asia. Paperia käytetään siihen mihin pitääkin eli mummon joulukortti menee paperilla ja laskut sähköisinä. Tanskassa digitalisaatio on muutenkin jo pitkällä: Tanska on Euroopan kehittynein digitalous

Posti itse ilmoittaa, että se ei ole toistaiseksi ottamassa postilain mahdollistamaa uutta kulkunopeutta käyttöön. Todennäköisesti Posti kuitenkin tekee tämän heikennyksen, kunhan se on saanut ajettua muutoksen läpi organisaatiossa. Tähän asti Posti on tehnyt kaikki lain sallimat laadulliset heikennykset.

HS:n mukaan valtio kehottaa kansalaisia käyttämään paperikirjeiden sijaan ensisijaisesti sähköistä postilaatikkoa vuodesta 2018 alkaen. Saisimmeko saman suosituksen verkkolaskuille sekä muille digitaalisille yrityspalveluille?

Toimenpide-ehdotukset yrityksille

On varmaa, että paperilasku tai -kirje tulee jatkossa joko todella kalliiksi tai hitaaksi. Nopeat voitot:

1. Lähetä ja vastaanota vain verkkolaskuja. Testaa säästösi laskurista >>

2. Verkkolaskutuksen ja sähköisen ostolaskujen avulla saat automatisoitua myös kirjanpidon. Laske hinta yrityksellesi >>

3. Hoida sopimukset ja muut allekirjoitettavat dokumentit sähköisellä allekirjoituksella perinteisen postituksen sijaan. Ota käyttöön 5 minuutissa ja kokeile ensimmäinen kerta ilmaiseksi. Aloita täältä >>

4. Palkkalaskelmien osalta kannattaa hyödyntää verkkopalkkaa. Maventa Verkkopalkka on integroitu Netvisoriin.

Jos olet jo Netvisorin asiakas, mutta et hyödynnä verkkolaskua, saat laskutus-osion käyttöön täältä >>


Juha Kuokkanen hengittää ja elää digitalisaatiosta. Kenenkään ei kannata tuhlata aikaa asioihin, jotka voi tehdä helpommin, nopeammin tai automatisoida kokonaan. Juhalla on yli kuuden vuoden kokemus Netvisorin ja Visma Solutionsin markkinoinnissa.