Treenipäiväkirja: valmistautumista Visma Ski Classics Ylläs-Levin laduille

Kaikki lähti siitä, kun työkaverini Jani mainitsi, että Visma Ski Classics Ylläs-Levi on tulossa taas. Edellinen kisa oli vielä tuoreessa muistissa. Lähdin silloin liikkeelle ilman kunnollista valmistautumista. Ne 67 kilometriä kuulostivat mahdottomilta. Ylämäkeä, alamäkeä ja pitkä matka maaliviivalle. Polarini näytti yhteensä 1000 metrin nousua matkan aikana. Kipusin ylös Ylläkselle melkein kolme kertaa.

Hiihdon jälkeen fiilis oli upea: “Jes, tein sen”, mutta toisaalta mietin, että en ehkä lähde samaan enää uudelleen. Tänä vuonna sen sijaan tarjolla on myös uusi 55 kilometrin matka. “Ei pitäisi olla niin paha”, sanoin itselleni. Meiltä lähtee tällä kertaa matkaan 8 hengen kisajoukkue.

Harjoituspäiväkirja

6. Joulukuuta 2017, Lappeenranta XC Ski 14,60 km, 1:11:04
Ensilumi satoi maahan, joten pakkasin sukset mukaan ja suuntasin kohti Lappeenrannan kisapuiston ensimmäistä latua. Lämpötila oli miellyttävät -1°C astetta. Hiukan pilvistä, mutta hyvä keli hiihtämisen kannalta. Keskityin tällä kertaa kestävyysharjoitteluun ja tavoitteena oli pitää vauhti tasaisena ja syke kohtuullisen matalalla. Hiihdin melkein 15 kilometrin matkan ja keskinopeus oli 12 km/h. Syke pysytteli vihreällä alueella ja käväisi vain hetkittäin oranssilla. Ei huonompi aerobinen kestävyysharjoitus.

Hiihtokausi on nyt virallisesti avattu.

19. Joulukuuta 2017, Lappeenranta XC Ski 17,76 km, 1:26:52
Tällä kertaa otin suunnaksi lentokentän ladun. Maasto on tasaisen helppo, lukuun ottamatta 2,3 kilometrin metsäosuutta, jossa on loivia, mutta ei kovinkaan haastavia nousuja. Tein jälleen peruskestävyysharjoituksen. Matkaa kertyi 18 kilometriä ja keskinopeus oli 12 km/h. Vapaalla tyylillä tällä kertaa. Syke pysytteli tälläkin kertaa pääosin vihreällä alueella. Lentokentän latu on lähes kokonaan tasamaastoa ja sopii hyvin harjoitteluun, mutta on profiililtaan hyvin kaukana Ylläs-Levin maastosta.

23. Joulukuuta 2017, Lappeenranta XC Ski 14,06 km, 1:30:56
Keli oli tänään huono. Halusin testata, millainen vaikutus sankalla lumisateella ja tuulella on hiihtämiseen. Noh, ilmeisesti suksien voitelu ei ollut onnistunut, sillä suksi ei vain kulkenut. 14 kilometrin taittamiseen kului 1,5 tuntia, eteneminen oli hidasta ja energiankulutus liian suurta. Näyttää siltä, että huono keli vaatii paljon energiaa, eikä 55 kilometrin taittaminen kilpavauhdilla ei ole mahdollista. Hyvänä puolena se, että tiedän nyt mitä odottaa ja miten valmistautua, jos kisaa edeltää luminen yö.

24. Joulukuuta 2017, Lappeenranta XC Ski 10,11 km, 54:01
Lumista treenipäivää seurannut päivä oli jo parempi. Latukone oli painanut lumen tiiviimmäksi ja tehnyt latu-urat, kun taas uusi lumi ei luista ja vaatii enemmän voimaa eteenpäin pääsemiseksi. Päivän keskinopeus oli sellainen, että sykkeet olivat tavanomaisella maksimitasolla, vaikka 4. alueen rajoilla käytiinkin. Oikealla tankkauksella ennen hiihtoa 4 tunnin pitäisi olla saavutettavissa. Varoiksi pari pussia energiageeliä mukaan ja homma kunnossa.

13. Tammikuuta 2018, Lappeenranta XC Ski 10,04 km, 40:52
Treenien välinen tauko pääsi venähtämään pitkäksi, koska lumi suli joulun ja uudenvuoden välillä. Huono tuuri. Ehkä taustalla on ilmaston lämpeneminen. Lumenpuutten vuoksi jouduin turvautumaan muihin harjoittelutapoihin kuten kuntopyöräilyyn, juoksemiseen ja uimiseen. Tämänpäiväinen hiihtotreeni oli vapaalla tyylillä. Sen kanssa vauhti ei ole merkittävästi nopeampi kuin perinteisellä tyylillä – ainakaan minun tapauksessani. Perinteinen hiihtotyyli on vähemmän herkkä virheille. Joka tapauksessa tekniikan on oltava kunnossa, jos haluat päästä eteenpäin. Keskinopeuteni juoksumaratonilla on samaa luokkaa perinteisen hiihtotavan nopeuden kanssa. Pitää katsoa youtubesta videoita oikeanlaisesta hiihtotekniikasta.

18. Tammikuuta 2018, Lappeenranta XC Ski 10,18 km, 50:46
Jälleen treeniä vapaalla tyylillä. Ei kovinkaan mukavaa, mutta miellyttävämpää kuin matkan taittaminen perinteisellä tyylillä kovassa lumisateessa. Hyvää cardio-treeniä. Huomasin, että loivat nousut ei enää tuntunut samalla tavalla kuin aiemmin, joten kehitystä oli tapahtunut.

3. Helmikuuta 2018, Tahkovuori XC Ski 8,89 km, 49:06
Katsoin youtubesta tasatyöntötekniikkaa käsitteleviä videoita, ja päätin testata sitä myös itse. Ensivaikutelmani oli, että kyseessä on vaikea, mutta erinomainen tekniikka. Tänään lämpötila oli kylmempi kuin aiempina päivinä. Ei pelkoa jäätymisestä, koska hiihtäminen on kovaa työtä ja lihakset tuottavat lämpöä. Oikeanlainen vaatetus on haaste – liian lämpimät vaatteet tarkoittaa hikoilua, jota seuraa jäätyminen, kun taas liian kevyt pukeutuminen tarkoittaa jäätymistä samantien. Luultavasti pieni alipukeutuminen on parempi kuin ylipukeutuminen. Tasatyönnöt sujuivat hyvin, muttei vielä tarpeeksi nopeasti. Pitää harjoitella tekniikan käyttöä nousuissa. Muistan, miten viime vuonna Ylläs-Levillä pro-hiihtäjät menivät nousut tasatyönnöillä, kun taas itse kykenin hädin tuskin edes vuorohiihtoon.

5. Helmikuuta 2018, Tahkovuori XC Ski 11,26 km, 1:06:57
Keli oli hyvä ja aurinko paistoi korkealta. Ilma oli kylmää ja hengitys kävi vaikeammaksi, koska jäätävän ilman sisäänhengittäminen tekee kipeää. Parempi hengittää kankaan läpi, joka tosin kostuu ja jäätyy sekin. Harjoittelu tasatyöntöjen kanssa jatkuu. Liike alkaa tuntua tutulta, mutta suorituskyvyssä ei ole näkynyt vielä suuria muutoksia.

7. Helmikuuta 2018, Tahkovuori XC Ski 10,06 km, 52:02
Tällä kertaa tasatyöntöjä ja nousuja. -12°C asteen pakkanen oli juuri sopiva – ei liian kylmä eikä liian lämmin, ja jo pelkillä tasatyönnöillä sai hyvän lämmön päälle. Nousut olivat hankalia ja hidastivat vauhtia, mutta hyvällä tsempillä pääsin ylös asti. Kisaolosuhteissa voisi yrittää mennä tasatyönnöillä ja sitten ottaa jalat avuksi nousuissa. Olen nyt Tahkolla, joten ajattelin myös testata laskuja perinteisen suksilla.

9. Helmikuuta 2018, Tahkovuori XC Ski 19,38 km, 1:32:26
Tämä taisi olla hiihtokauden pisin lenkki. Pystyin ylläpitämään hyvää vauhtia ja pysyttelemään aerobisella alueella koko matkan. Keliolosuhteiden ja hyvin luistavan lumen ansiosta vauhti pysyi hyvänä ja fiilis korkealla. Vauhti oli parempi kuin muilla hiihtoturisteilla, mistä pientä aihetta ylpeyteen – tai ehkä ei 🙂 Ylläs-Levillä tavoitteena ei ole nopeus vaan maaliin pääsy, mutta olisi silti hienoa alittaa 5 tunnin rajapyykki. Hankala kuitenkaan sanoa mitään etukäteen, koska kyseessä on maraton.

16. Helmikuuta 2018, Lappeenranta XC Ski 12,25 km, 1:02:18
Kotona jälleen. Tasatyöntöjen harjoittelua. Olo on vahvempi ja keskinopeus nousussa. Työ ei tosin käy yhtään sen helpommaksi.

17. Helmikuuta 2018, Lappeenranta XC Ski 20,31 km, 1:36:46
10 km + 10 km skiathlon eli ensimmäiset 10 kilometriä meni tasatyönnöillä, toiset 10 kilometriä vapaalla. Välineenä vapaan sukset yhdistettynä hyvään voiteluun. Nyt ymmärrän, miksi joskus ammattilaiset valitsevat tämän yhdistelmän – vapaan sukset ja luistovoitelu yhdessä tarkoittavat helpompia tasatyöntöjä, mutta 55 kilometriä ei tule onnistumaan. Jalkoihin on tullut lisää voimaa.

2. Maaliskuuta 2018, Lappeenranta XC Ski 10,16 km, 51:17
Kirkas taivas ja kaunis ilta. Jälleen tasatyöntöjen harjoittelua. Laitoin merkille, että keskinopeus on noussut ja suoritus on parantunut. Vielä yksi kuukausi aikaa treenata ja uskon olevani valmis kohtaamaan Ylläs-Levin ladut.


Kirjoittaja Grigori Savustjan työskentelee ohjelmistokehittäjänä Visma Severan tuotekehitystiimissä.


Visma Solutions Oy on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää Suomessa jo yli 35 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.