Tilitoimistojen asialla Ahvenanmaalla

Mikä olisikaan hienompi tilaisuus, kuin ottaa lippu seuraavaan lentokoneeseen ja lähteä tapaamaan asiakasta kasvokkain kauniiseen ja kesäiseen Maarianhaminaan. Tällä reissulla opin uutta niin paikallisista tilitoimistoista kuin myös Ahvenanmaan ALV-käytänteistä.

Älykäs taloushallinto kuuluu kaikille

Yksi alkukesän projekteistani oli olla yhteydessä ahvenanmaalaisiin tilitoimistoihin ja selvittää, mitä paikallisille tilitoimistoille kuuluu. Koska meillä ei ennestään ollut kumppania Ahvenanmaalla, minua kiinnosti, mikä on markkinoiden tilanne. Ovatko ahvenanmaalaiset tilitoimistot pääosin yhteistyössä Ruotsiin päin? Millä tasolla on taloushallinnon automaatio?

Kiinnostavaa on myös se, että Ahvenanmaa on osa EU:n tullialuetta, mutta ei kuulu veroalueeseen, eli siellä ei sovelleta EU:n arvonlisävero- ja valmisteverolakeja. Kuitenkin Manner-Suomesta Ahvenanmaalle tuotavista tuotteista maksetaan valmiste- ja arvonlisävero. Erilaiset verotukset aiheuttavat lisätyötä kirjanpidolle ja minua kiinnosti, voisiko Netvisor yksinkertaistaa prosessia.

Tavoitteena tehokkuus ja helppous

Kävi ilmi, että samaan tapaan kuin muualla Suomessa, myös ahvenanmaalaisilla tilitoimistoilla on tarve vähentää manuaalisen työn määrää kirjanpidossa. Automatisoimalla rutiinit kirjanpitäjien ammattitaitoa ehtii hyödyntää paremmin, esimerkiksi raporttien ja konsultatiivisen työn tekemiseen.

Ykköstoive ohjelmistolle oli selkeä: ei järjestelmästä toiseen hyppimistä, vaan kaiken tarvittavan tulisi löytyä yhdestä paikasta. Kuten jo arvata saattaa, paikalliset yritykset suosivat paikallisia tilitoimistoja, joten olisi monen etu saada tehostettua toimintaa käyttämällä vain yhtä järjestelmää läpi koko taloushallinnon prosessin. Netvisorin korkea automaatioaste ja monipuoliset integraatiomahdollisuudet tekivät eittämättä vaikutuksen.

Yllättävää oli myös se, että yhteistyötä ja kauppaa on Suomen suuntaan huomattavasti enemmän kun olin olettanut; erään tilitoimistoyrittäjän mukaan jopa enemmän kuin Ruotsiin. Kuitenkin kauppaa voisi olla enemmänkin ja suomen kielen osaajista on pulaa. Myös erilainen ALV-käytäntö arveluttaa monia yrittäjiä Manner-Suomessa, mikä hidastaa kaupankäyntiä mantereen ja Ahvenanmaan välillä. Harmi, sillä erikoistilanteen pystyy hoitamaan kirjanpidossa helposti rutiinitoimenpiteenä ja esimerkiksi Netvisor taipuu tähän erinomaisesti.

Antoisat projektit tilitoimistojen kanssa jatkuvat

Kaiken kaikkiaan Ahvenanmaa-projektini oli antoisa. Minulla on vahva ruotsin kielen taito ja kävin kiinnostavia keskusteluja paikallisten tilitoimistojen kanssa. Pääasiassa paikalliset toivovat palvelua ruotsiksi, mutta englannin puhuminenkaan ei haitannut. Onnistuneeseen asiakaskokemukseen kuitenkin mielestäni kuuluu mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltään ja siksi olin iloinen, että pystyin tässä projektissa olemaan avuksi.

Nyt kun avaus Ahvenanmaalle on tehty, on helpompi jatkaa yhteistyötä virtuaalisesti. Odotan kuitenkin innolla myös syksyä, jolloin teemme Netvisorin tilitoimistotiimin kanssa kiertueen Suomen läpi Älykästä kasvua tilitoimistossa -teemalla.

Vierailemme viidessä eri kaupungissa syyskuun aikana: Oulussa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Espoossa. Iltapäivä sisältää koulutuksen, joka pureutuu liiketoiminnan kehittämiseen ja tehokkuuden parantamiseen tilitoimistossa. Lisäksi tarjolla on verkostoitumista ja viihtyisä iltatilaisuus. Tapahtuma on veloitukseton ja tervetulleita ovat kaikki älykkäästä kasvusta kiinnostuneet tilitoimistot niin Ahvenanmaalta kuin Manner-Suomesta!

Tutustu ja ilmoittaudu tapahtumaan >>

Blogin kirjoittaja, Akseli Peltoniemi työskentelee Netvisorin tilitoimistomyynnissä Junior Partner Managerina.


Visma Solutions Oy on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää Suomessa jo yli 35 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.