Tavoitteet korkealle ja sinnikkäästi niitä kohti

– Yrittäjähän tietää osaavansa ja tietävänsä kaiken. Hän ei luule, hän tietää.

Näin aloittaa kiinteistöalan neuvonantajana toimivan Ecorumin toimitusjohtaja Aarne Nurminen puheensa yrittäjyydestä. Hän hymyilee leveästi ja naurahtaa, sillä heti perään hän kertoo kuinka väärässä hän oli yrittäjäuraansa aloittaessaan. Matkan varrella hän on huomannut, että koko ajan löytyy lisää opittavaa.

Mutta pieni totuuden jyvä hänen puheissaan on. Yrittäjän on oltava itsevarma ja luotettava omaan tekemiseensä, muuten moni yritys jäisi perustamatta.

Yli 25 vuotta yrittäjänä toiminut Nurminen pohtii tarkkaan, mikä on se yksi asia, joka jokaisen yrittäjän alasta riippumatta tulisi tehdä menestyäkseen. Lopulta hän päätyy siihen, että tavoitteiden asettaminen on kaiken alku ja juuri.

– Loppujen lopuksi yrittäminen on sitä, että asettaa itselleen tavoitteen. Sen tavoitteen pitää olla mahdollisimman haasteellinen, koska vain sillä tavalla voi jotain saavuttaakin.

Yrittäjän täytyy olla uskomattoman kärsivällinen ja nöyrä.

Yrittäjällä pitää siis olla haaveita ja tavoitteita, joita kohti hän pyrkii. Tavoitteita ei kuitenkaan saavuteta vuodessa eikä kahdessa, minkä vuoksi yrittäjän täytyy olla myös uskomattoman kärsivällinen ja nöyrä. Työtä pitää jaksaa tehdä, vaikka tavoitteen saavuttaminen näyttäisi välillä kaukaiselta. Yrittäjän pitää myös hyväksyä monenlaisia olosuhteita ja osata kohdata hyvin erilaisia ihmisiä.

Oikeat ihmiset ympärille

Kaikkein haasteellisinta yrittämisessä on oikeiden työntekijöiden löytäminen. Nurmisen mukaan muut asiat hoituvat kyllä, mutta oikeiden ihmisten löytäminen on vaikeaa.

– Pitäisi pyrkiä löytämään itseään parempia apumiehiä ja -naisia. Hyviä ihmisiä, jotka ajattelevat samalla tavalla, kuin sinä, Aarne Nurminen opastaa.

Työntekijät kannattaa valita harkiten, sillä heidän kanssaan vietetään usein enemmän aikaa kuin kotona puolison kanssa. Toinen haaste on, miten saada heidät unelmoimaan samoista asioista? Yrittäjä itse toimii usein moottorina taustalla, mutta sen saman innostuksen tartuttaminen myös alaisiin voi olla hankalaa.

Yritys kehittyy kommunikoimalla.

Työntekijöillä pitää myös olla mielipiteitä ja rohkeutta puhua niistä. Erilaiset kokemukset ja näkemykset ovat tärkeitä siinä vaiheessa, kun yrittäjä miettii toiminnan tai tuotteiden kehittämistä.

– Yritys kehittyy kommunikoimalla. Mikään ei ole arvokkaampaa kuin saada erilaisia näkemyksiä. Yrittäjän tehtävä on tehdä päätöksiä niiden erilaisten näkemysten pohjalta, Aarne Nurminen sanoo.

Tämä blogi on osa Visma Solutionsin Suomi 100 -projektia. Keräämme Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sata vinkkiä yritysten menestymiseen. Jaamme vinkkejä somessa hashtagilla #solutions100


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.