Talouden ennustaminen hyvin tärkeää yritykselle

Hyvin moni suomalaisyritys tekee edelleenkin kirjanpidon vain silmälläpitäen pakollisia verottajalle ja muille viranomaisille tehtäviä ilmoituksia. Menestystä tavoittelevassa yrityksessä tulisi talouslukuja kuitenkin tarkastella syvällisemmin ja pyrkiä niiden kautta ennakoimaan tulevaisuutta.

Gos Consultingin hallituksen puheenjohtajan Jan-Peter Hautaniemen mielestä jokaisen yrityksen pitää pyrkiä ennakoimaan ja mallintamaan tulevaisuutta, jotta ne voivat paremmin reagoida niin positiivisiin kuin negatiivisiinkin tilanteisiin.

– Pitäisi päästä pois siitä, että yhdestä kahteen kuukautta jäljessä tuleva kirjanpito kertoo johdolle ja omistajille, mitä yrityksessä tapahtuu, Hautaniemi sanoo.

Reaaliaikaisuus ei riitä

Nykyaikaisilla taloushallinto-ohjelmilla päästään reaaliaikaiseen taloustietoon, mikä on Hautaniemen mukaan suuri parannus. Mutta se ei riitä. Vaikka sinulla on käytettävissäsi päivittäinen tieto tuloista ja menoista, et pysty ennustamaan mitä ensi kuussa tai kahden kuukauden kuluttua tapahtuu.

– Korkea automaatio karsii inhimillisiä virheitä. Nykyaikaisten ohjelmistojen rooli on ratkaiseva. Ne auttavat eteenpäin katsomisessa, mutta yksin ne eivät riitä. Automaatio ei korvaa ammatti-ihmistä tulkitsemassa lukuja, Hautaniemi pohtii.

Varsinkin pk-yrityksissä eletään paljon mutu-tuntumalla. Päätöksenteko ei pohjaudu tietoon, vaan liian monia asioita päätetään tunteiden pohjalta ja silloin yleensä mennään metsään. Tunteiden pohjalta on vaikea tehdä varsinkin kipeitä ratkaisuja, jotka voisivat vaikuttaa yrityksen kannattavuuteen merkittävästi.

– Voi se asia olla positiivinenkin. Jos esimerkiksi tavoitellaan isoa kauppaa, niin ilman tarkkoja talouslukuja ei pystytä varautumaan kunnolla siihen vaihtoehtoon, että tarjous meneekin läpi. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Onko henkilökuntaa riittävästi? Paljonko tarvitaan materiaaleja? Ja niin edelleen, Hautaniemi sanoo.

Ohjelmistot eivät korvaa talouden ammattilaista

Talouslukujen analysointiin tarvitaan ammattilaista. Jokaisessa yrityksessä pitäisi olla henkilö, joka pystyy mallintamiseen ja yrityksen johdon sparraamiseen talouslukujen kautta. Isommissa yrityksissä sellainen voi löytyä omasta takaa, mutta pk-yrityksissä taloushallinnon ammattilaisiin resurssointi on yleensä niukkaa. Eikä oman talousjohtajan palkkaaminen aina ole järkevääkään, kun palvelun voi nykyään ostaa ulkopuolelta.

– Näitä palveluita on jo jonkin verran tarjolla, mutta ikävä kyllä ei vielä läheskään riittävästi, Hautaniemi arvioi.

Varsinkaan aloittelevan yrittäjän ei Hautaniemen mielestä kannata yrittää tehdä kaikkea yksin, vaan keskittyä siihen missä on hyvä. Yrittäjän pitää etsiä itselleen oikeat kumppanit niihin tukitoimintoihin, mitä hän oman liiketoiminnan kannalta tarvitsee.

– Kumppaniehdokkaat kannattaa kilpailuttaa, jotta näkee millaisia palveluita on tarjolla ja millaisella kokemuspohjalla palveluntarjoajat ovat liikkeellä.

Ulkoistetut palvelut mielletään edelleen kalliiksi, mutta se on vain osatotuus. Hintahaitari on laaja ja juuri sen vuoksi kannattaa tutkia markkinoita ja kysellä tarjouksia useammilta palvelun tarjoajilta.

Tämä blogi on osa Visma Solutionsin Suomi 100 -projektia. Keräämme Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sata vinkkiä yritysten menestymiseen. Jaamme vinkkejä somessa hashtagilla #solutions100


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.