Sähköinen tilintarkastus, kirjanpitäjän helpotus

Kuuntele Podcastina 2’58 min

Sähköinen tilintarkastus helpottaa kirjanpitäjän työtä merkittävästi. Kun asiakastyössä hyödynnetään sähköistä taloushallinto-ohjelmaa, kirjanpitäjän tilintarkastukseen liittyvä työtaakka vähenee. Esimerkiksi aineistoja ei tarvitse etsiä tai toimittaa erikseen eikä tilitietoja päivittää. Tässä viisi syytä, miksi tilintarkastus kannattaa hoitaa sähköisesti.

1. Ei tositemappeja

Kirjanpitoaineisto muodostuu sähköisessä taloushallinto-ohjelmassa pitkälti automaattisesti ja on tilintarkastajan käytettävissä suoraan ohjelmistossa, kun hänelle on annettu käyttöoikeudet. Tilintarkastaja voi tehdä tarkastuksen myös etänä, eikä kirjanpitäjän tarvitse toimittaa hänelle erikseen tositemappeja ja muita aineistoja.

2. Tausta-aineistot järjestelmässä

Kirjanpitäjän työ helpottuu ja työaikaa säästyy, kun hänen ei tarvitse etsiä dokumentteja eikä kysellä sopimuksia ja hallinnon pöytäkirjoja yrittäjältä juuri ennen tilintarkastusta. Kaikki vuoden mittaan ohjelmistoon tallennettu aineisto on sähköisesti tilintarkastajan saatavilla. Esimerkiksi Netvisorissa kaikki tarkastuksessa tarvittava materiaali, joka ei suoraan liity yksittäisiin kirjauksiin, tallennetaan tilikausiarkistoon.

3. Ajantasainen tieto saatavilla

Myös alkaneen kauden aineisto on tilintarkastajan käytettävissä automaattisesti, eikä sitä tarvitse erikseen toimittaa. Tilintarkastaja voi itse suoraan katsoa, kuinka alkanut kausi on yhtiössä sujunut ja hoitaa tarvittavat tarkastustoimenpiteet tilikauden katkon sekä alkaneen kauden tapahtumien osalta.

4. Allekirjoitettu tilinpäätös sähköisenä

Netvisorissa tilinpäätöksen voi myös allekirjoittaa sähköisesti, jolloin papereita ei tarvitse kuljettaa tai postittaa allekirjoittajille. Siten tilinpäätösasiakirjat säilyvät koko ajan tallessa ohjelmistossa, eikä niitä tarvitse etsiä eri tahoilta. Myös tilintarkastaja tekee tilinpäätösmerkinnän sähköisesti.

5. Tietoturva kunnossa

Sähköisesti tehty tilinpäätös on erittäin turvallinen tapa hoitaa tilinpäätös. Kaikki kirjanpidon tositteet ja salaiset dokumentit säilyvät tallessa järjestelmässä, kun niitä ei tarvitse kuljettaa paikasta toiseen tai lähettää sähköpostitse. Myös allekirjoitusta vaativat dokumentit voidaan hoitaa turvallisesti sähköisesti.

Lataa itsellesi opas tilintarkastuksen tekemiseen Netvisorissa.


Marja-Liisa Lohtander työskentelee Visma Netvisorin tuotekehityksessä tehtävänään parantaa käyttäjäkokemusta. Taloudellisen informaation luotettavuus on aina ollut lähellä Marja-Liisan sydäntä.