PUDD -tuotekehityspäivät kokosi Visman kehittäjät yhteen

Kuuntele Podcastina 5’29 min

Visman tuotekehittäjät kokoontuivat viime viikolla vuosittaiseen Product Unit Developer Days -tapahtumaan. Tuttavallisemmin PUDD:na tunnettu tapahtuma järjestettiin tällä kertaa Berliinissä. Tilaisuuden tavoitteena on jakaa osaamista ja kokemuksia Visman eri tuotteiden välillä sekä verkostoitua, jotta yhteistyö tuotelinjojen välillä olisi tulevaisuudessa entistä vaivattomampaa.

Tapahtumaan osallistuivat kaikkien Visman SMB -divisioonan tuotteiden tuotekehitykset – eri tiimejä on peräti 83. Tämä tarkoitti noin 800 osallistujaa, jotka toimivat tuotekehityksen eri tehtävissä mm. suunnittelijoina, testaajina ja koodaajina. Kokoluokasta kertoo jotain myös se, että osallistujat saapuivat paikalle 57 eri lennolla useilta eri toimistoilta ympäri Eurooppaa.

Lensimme Berliiniin jo sunnuntaina, jotta olisimme kaikki paikalla heti maanantaiaamuna, kun ohjelma alkoi. Näin kaikille jäi myös hieman aikaa rentoutumiseen ja kaupunkiin tutustumiseen. Jotkut ehtivätkin käydä läpi kaikki kaupungin olennaisimmat nähtävyydet. Virallinen ohjelma alkoi sunnuntaina yhteisellä illallisella.

Tietoa saatiin ja jaettiin

Maanantaina ohjelmisto käynnistyi heti aamiaisen jälkeen tehokkaana. Ian Massingham Amazonilta kertoi heidän kasvustaan ja kasvutekijöistä pilvipalvelun maailmassa. Tämän jälkeen vuorossa oli Scott Ford, joka kertoi näkemyksiään koodin uudelleenkirjoittamisesta verrattuna koodin hallittuun uudistamiseen. Aihe on hyvin ajankohtainen myös Visma Solutionsin tuotteiden parissa. Inspiroiva puheenvuoro sai hyvää keskustelua aikaan ja sillä on varmasti positiivinen vaikutus myös meidän tuotekehitykseen.

Suomi tulee jatkossakin toimimaan teknologian edelläkävijänä.

Vaikka olemme kaikki tuotekehityksessä töissä, on meillä useita eri työtehtäviä. Kaikki me emme koodaa. Tästä johtuen ohjelmakin oli jaettu teemoittain. Kuuntelin itse mm. Andrea Gouletin kertomana aika-arvoinnista ja sen haasteista. Päivään mahtui myös Visman toimitusjohtajan Øystein Moanin puhe, jossa hän kävi läpi Visman tulevaisuudennäkymiä maittain. Hänen mukaansa Suomi tulee jatkossakin toimimaan teknologian edelläkävijänä.

Tilaisuuden yhtenä tarkoituksena on jakaa tietoa organisaation sisäisesti, joten puhujia oli myös oman konsernin henkilöstöstä. Visma Solutionsilta esiintyivät Tero Kaija ja Rostislav Malevich esitellen Netvisorin järjestelmän sisäistä viestintätyökalua, minä kerroin arvon tuottamisesta asiakkaille ja Anssi Lehtelä, Janne Waren sekä Joakim Antman kävivät läpi kokemuksiaan Maventan “mob” tyylisestä työskentelystä. Voimme olla ylpeitä siitä, että tekemisemme ja tuoreet ratkaisumme kiinnostavat näin paljon myös muualla Vismalla.

Maanantai päättyi yhteisellä illallisella, jossa oli mahdollisuus vaihtaa ajatuksia muiden kanssa ja rentoutua. Suklaaputous jälkiruokana kruunasi illallisen.

Psykologiasta apuja tuotekehitykseen?

Ohjelma jatkui tiistaina yhtä tehokkaana ja mielenkiintoisena kuin se oli maanantaina alkanut. Frans Rosén Detectifyltä avasi silmämme tietoturvasta hakkeroinnin näkökulmasta. Hän toimii ammattilaishakkerina tavoitteenaan löytää virheitä olemassa olevista järjestelmistä.

Viimeisenä ulkopuolisena puhujana Erik Modig kertoi kommunikaatiosta ja pyysi meitä kuvittelemaan tuotteemme ja asiakkaamme pariterapiaan. Jos tuotteemme ja asiakkaamme istuisivat pariterapiassa, voisinko kuvitella kommunikaation olevan avointa ja lämmintä vai etäistä? Olisiko viestintä yhdensuuntaista vai kommunikoivaa?

Näin konkreettisena en ollut koskaan aikaisemmin miettinyt tuotteen ja asiakkaan välistä suhdetta, vaikka nytkin kyse oli mielikuvaharjoituksesta. Toimistolle päästessäni taidan laittaa toisiaan arvostavan pariskunnan kuvan seinälle, jotta tavoite pysyy mielessäni puheen jälkeenkin.

Ainutlaatuinen mahdollisuus vaihtaa ajatuksia, verkostoitua ja oppia alan uusista tuulista.

Minun osaltani kolmas PUDD on nyt takana ja odotan jo kovasti seuraavaa. Tapahtuma on ainutlaatuinen mahdollisuus vaihtaa ajatuksia, verkostoitua ja oppia alan uusista tuulista. Itse kävin todella inspiroivia keskusteluja eri tuotteiden ihmisten kanssa ja sain todella paljon hyödyllisiä vinkkejä puhujilta.

Mielenkiintoinen huomio puhujissa oli se, että tavalla tai toisella kaikkien viesteissä välittyi samoja teemoja: innovointia, automaatiota, kehittymistä ja kommunikointia. Näiden parissa on hyvä jatkaa edelleenkin.


Sini Alamäki työskentelee tiimiesimiehenä Visma Solutionsin taloushallinnon ratkaisun Netvisorin tuotekehityksessä ja on intohimoinen kehittämään arkea tehostavia toimintamalleja.