Pikavinkit pienyrittäjän kirjanpitoon

Täyttääkö pelkkä ajatus oman kirjanpitosi hallinnasta sinut pelolla? Et ole yksin. Harva yrittäjä erityisemmin nauttii kirjanpidosta. Pienyrittäjänä, sinun on kuitenkin varmistettava, että yrityksesi raha-asiat hoidetaan oikein.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä yrityksesi kirjanpidon hallintaan, jotta arki sujuu helpommin ja sinulla jää aikaa muuhunkin kuin numeroiden pyörittelyyn.

1. Kouluta itseäsi

Kirjanpito voi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä, koska et tiedä, miten se tehdään. Monet kansalaisopistot ja kurssikeskukset tarjoavat kohtuuhintaisia kursseja, jotka opettavat tarvittavat perustaidot. Muutaman tunnin kurssi voi osoittautua viisaaksi investoinniksi.

2. Valitse oikea ohjelmisto

Yrityksesi taloushallinnon hoitaminen ilman sopivia välineitä voi olla turhauttava tehtävä. Sähköiset kirjanpito-ohjelmat, kuten Visma Netvisor, auttavat pienyritysten omistajia säästämään aikaa, vähentämään virheitä ja tuottavat automaattisesti varmuuskopion kaikesta. Kirjanpito-ohjelman avulla voit kirjata tapahtumia, laskuttaa asiakkaita ja luoda omia raportteja helposti. Ne sisältävät useita valmiita pohjia, laskuista tase-malleihin. Niiden avulla voit helposti tuottaa ammattimaista ​​yritystietoa ja raportteja.

3. Ole järjestelmällinen

Tehokas kirjanpito edellyttää tarkkoja kirjauksia. Mieti oman yrityksesi toimintatapoja ja työnkulkua ja päätä sen pohjalta, mikä olisi sinulle hyvä tapa koota tiedot kirjanpitoa varten. Jotkut yrittäjät käyttävät paperista tai digitaalista kansiota, johon he keräävät kuitit ja muut tiedot. Toiset käyttävät helposti saatavilla olevaa koria, johon työntekijät voivat tuoda kuitit ja maksetut laskut. Nykyaikaisilla taloushallinto-ohjelmilla myös kuitit on helppo tallentaa ja säilyttää sähköisessä muodossa.

4. Valitse tietty aika viikosta laskujen hoitamiseen

Varmista, että laskutus on osa viikoittaista asialistaasi. Riippuen laskujen määrästä, se on helppo suorittaa 30-90 minuutissa per viikko, varsinkin jos käytät sähköistä kirjanpitojärjestelmää. Laskujen maksu puolestaan kannattaa automatisoida mahdollisimman pitkälle.

5. Tarkista pankkitilit kuukausittain

Vaikka tarkistat säännöllisesti kassavirtalaskelmasi ja pankkitilisi erikseen, ne olisi hyvä silloin tällöin sovittaa myös yhteen. Tämä auttaa sinua havaitsemaan nopeasti poikkeamat, jos niitä tapahtuu.

6. Tarkista kassavirtalaskelma niin usein kuin mahdollista

Useimpien pienyritysten kassavirta vaihtelee jatkuvasti, joten sitä on seurattava säännöllisesti. Jos käytät sähköistä taloushallinto-ohjelmaa, on sen avulla helppo tarkistaa kassavirtalaskelma missä tahansa. Näin voit välttää mahdolliset rahoitusvajeet säästämällä rahaa tai selvittämällä rahoitusvaihtoehdot etukäteen valmiiksi.

7. Tarkista saamiset ja seuraa viivästyneiden laskujen maksua

On turvallista olettaa, että suurin osa asiakkaista maksaa laskunsa ajoissa, mutta aina on muutamia, joilla maksaminen kestää kauemmin kuin oli sovittu. Säännöllinen saamisten seurantaraportti auttaa sinua huomaamaan erääntyneet maksut aikaisemmin ja pystyt lähettämään muistutuksen välittömästi.

8. Palkkaa ammattilainen apuun

Harkitse kirjanpitäjän palkkaamista kirjanpitojärjestelmän perustamiseen. Kun järjestelmä on perustettu voit hoitaa päivittäiset tehtävät itse. Ammattilainen voi myös vastata kaikkiin kysymyksiisi ja tarkistaa kirjanpitosi myöhemmin. Jos ammattilaisen palkkaaminen ei sovi budjettiisi, voit palkata avuksesi kirjanpitoa opiskelevan opiskelijan.

Talouden hoitaminen voi olla pienyrittäjälle haaste, mutta näillä yksinkertaisilla vinkeillä saat pidettyä kirjanpidon hallinnassasi. Tutustu myös Netvisorin kirjanpito-ohjelma -ominaisuuksiin ja ota käyttöösi 96% kirjanpidon automaatio.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.