Pienyrityksen kehittäminen lähtee pienistä oivalluksista
Yrityksen kehittäminen ei ole vain suurten tai kasvuyritysten heiniä. Pientäkin yritystä voi ja kannattaa kehittää. Yksinyrittäjä Hannele Knaapila lähti pari vuotta sitten määrätietoisesti kehittämään omaa yritystään. Hän kertoi Bienespöytä-podcastissa tärkeimmistä havainnoistaan, jotka auttoivat häntä kaksinkertaistamaan liiketoimintansa.
Pukinkulman tilitiimin yrittäjä Hannele Knaaplia on työskennellyt tilitoimistoissa ja eräässä Suomen johtavassa franchise-ketjussa paljon pienyrittäjien parissa. Muutama vuosi sitten hän päätti perustaa oma yrityksen, tilitoimiston, jossa hän haluaa auttaa yrittäjiä muutenkin kuin kirjanpidollisissa asiaoissa. Hän haluaa auttaa muitakin yrittäjiä kasvamaan.
Ole ylpeä siitä mitä teet
Tärkein havainto, jonka Hannele teki oman yrityksensä kehitystyön alkutaipaleella oli omistajuuden ja ylpeyden kasvattaminen omasta yrittäjyydestään. Kun olet ylpeä tekemisestäsi ja seisot vankasti osaamisesi takana, on siitä helppo puhua rinta rottingilla myös muille.
– Itselläni oli tosi vahva sisäänrakennettu ajattelutapa, että olen vain pieni yksinyrittäjä. En oikeastaan ole edes oikea yrittäjä., joten en voi tehdä samoja asioita kuin suuremmissa yrityksissä tehdään. Esimerkiksi hankkia yrityksen logolla varustettuja kyniä tai osallistua Suomen Yrittäjien paikallisosaston tapahtumiin, Knaapila kertoo.
Tänä päivänä hän muistelee noita aikoja jopa hieman huvittuneena. Hän kävi itsensä kanssa asiaa läpi ja huomasi, että oman ajattelun rajoittuneisuus toimi esteenä koko yritystoiminnan kehittämiselle. Kun hän alkoi nähdä oman yrittäjyytensä ylpeyden aiheena ja ymmärsi, että jokainen yritys on tärkeä, pystyi hän myös näkemään kaiken potentiaalinsa.
Ole rinta rottingilla ja usko itseesi, olet sitten ison tai pienen yrityksen omistaja
– Nykyään yritän tuoda kaikkialla esille sitä, ettei ole liian pientä yritystä kehitettäväksi. Jokainen, pienikin yritys on yhtä tärkeä kuin joku suurempi yritys, Knaapila sanoo.
Pienyrittäjien arvostus voisi lähtökohtaisesti olla Suomessa parempaa. Knaapila kertoo kohdanneensa jopa sellaista asennetta, että ellei yrityksen liikevaihto ole vähintään 100 000 euroa, ei voi kutsua itseään edes yrittäjäksi. Hän on pöyristynyt koko ajatuksesta. Hänen mielestään yrittäjyyttä ei voi määritellä liikevaihtoluokilla, vaan se lähtee yrittäjästä itsestään. Tärkeintä on, että luottaa itse itseensä.
– Tämä on asia, jota haluan korostaa kaikin mahdollisin tavoin. Ole rinta rottingilla ja usko itseesi, olet sitten ison tai pienen yrityksen omistaja, Knaapila patistelee.
Hannele Knaapila, Pukinkulman Tilitiimi
Olet oman yrityksesi toimitusjohtaja
Jostain syystä me suomalaiset olemme hyvin vaatimattomia, emmekä mielellämme tuo itseämme esille. Yrittäjälle sellainen asenne tietää hankaluuksia. Ilman markkinointia ei ole myyntiäkään. Hannele Knaapila työstää myös edelleen omaa arkuuttaan.
– Edelleen, joka kerta, kun minun täytyy esitellä yritystäni jossain, tulee minulle sellainen peura ajovaloissa -olo. Joka kerta hoen itselleni mantraa, joka antaa rohkeutta, Knaapila kertoo.
Oman pienen tilitoimistonsa kehittämiseen ja liiketoiminnan kasvattamiseen parhaan buustin Hannele Knaapila on saanut yhdestä ainoasta havainnosta. Hän kertoo kokeneensa eräänlaisen valaistumisen tajuttuaan, että hänhän on oman yrityksensä toimitusjohtaja.
Se on osa sitä omistajuutta ja johtajuutta, että on ylpeä pienistäkin onnistumisista
– Se ei tarkoita titteliä eikä kaupparekisterimerkintää, vaan ainoastaan sen mentaalisen muutoksen omassa pääkopassa. Kun määrittää itsensä johtajaksi, alkaakin yhtäkkiä arvostaa omaa tekemistään eri tavalla. Se oli minulle se, mikä auttoi ja toi rohkeuden kehittää ja kasvattaa yritystä.
Hannele on miettinyt, mikä siinä tittelissä tai itsensä johtajaksi määrittämisessä on vaikuttanut niin paljon. Hän näkee, että titteli konkretisoi asian. Meillä ihmisillä on tapana lokeroida asoita ja esimerkiksi yrittäjä-tittelillä on, aivan turhaan, arvoaan pienempi merkitys.
Kun Hannele lokeroi itsensä johtajaksi ja yrityksen omistajaksi, hahmotti hän selkeämmin, että hänellä on oikeus ja vastuu viedä yritystään eteenpäin.
– Kyllähän palkkatyössäkin saa enemmän vastuuta ja ehkä paremman tittelin, kun kehittää itseään ja parantaa tekemistään. Samaa ajattelua täytyisi yrittäjän soveltaa itseensä, Hannele Knaapila pohtii.
Tuo itseäsi ylpeästi esiin
Knaapilan mukaan rohkeutta tärkeämpää on olla ylpeä omasta yrityksestään. Sekin hänen on pitänyt oppia kantapään kautta.
– Se on osa sitä omistajuutta ja johtajuutta, että on ylpeä pienistäkin onnistumisista ja tuo niitä esiin. Eihän niistä kukaan tiedä, ellet itse niistä kerro.
Se on osa yrittäjän rohkeutta, että tuo itseään esiin. Kaikenlainen pientenkin onnistumisten esiintuonti nostattaa hyvää fiilistä yritystä kohtaan. Knaapila kertoo olleensa aikaisemmin todella ujo ja ihailleensa niitä yrittäjiä, jotka uskaltavat tuoda itseään esiin. Sitten hän vain päätti, että kyllä hänkin voi ja uskaltaa.
– Se oli alkuun vaikeaa, mutta päätin aloittaa pienesti. Eihän sitä heti tarvitse päästä valtakunnallisiin medioihin esille, vaan voi tehdä jotain pientä ja askel kerrallaan tavoitella isompaa näkyvyyttä, Hannele Knaapila neuvoo.
Kuuntele koko minisarja pienyrityksen kehittämisestä Bisnespöytä-podcastin jaksosta 89 alkaen.