logo-Artboard 3

Kuuntele podcastina.

Nopean luoton saaminen yritykselle ei ole tänä päivänä ongelma. Viime vuosina markkinoille on tullut runsaasti sekä koti- että ulkomaisia toimijoita kilpailemaan pankkien kanssa yritysluotoista. Haaste on, minkälaisen luoton valitsen. Luotanko luottoyhtiöön vai valitsenko pankin? Kotimainen vai ulkomainen? Tarvitsenko vakuuksia? Mitä luotonantaja vaatii vastineeksi? Millaiset sopimusehdot ovat? Ja erityisesti, mikä on luoton todellinen korko?

Vaikka puhutaan nopeista luotoista, voi rahojen tilille saaminen kestää. Ensinnäkin luottojen vertailu on hankalaa, kun ehdot ovat hyvin moninaiset; jossain luotossa on korkea aloitusmaksu, toisessa kalliimpi korko ja kolmannessa pitkä maksuaika. Visma Solutionsin tuotejohtajan Janne Lyytikäisen mukaan nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä pikaisemmin rahaa tarvitset, sitä vähemmän sinulla on hyviä vaihtoehtoja tarjolla.

– Yrittäjän pitäisi nähdä rahoitus osana yrityksen arkea. Kun ajattelee, että käyttöpääomaa täytyy joskus rahoittaa ja varautuu siihen jo etukäteen, pystyy myös itse valitsemaan itselleen sopivimman vaihtoehdon, Lyytikäinen muistuttaa.

Varaudu kassavajeisiin etukäteen

Yrittäjän oma kassavirran hallinta korostuu silloin, kun eteen tulee tiukka paikka. Pitkäjänteisesti tulevaisuuttaan suunnitteleva yrittäjä on varautunut potentiaalisiin kassavajeisiin jo ennakkoon, eikä hetkellisestä notkahduksesta synny yritykselle ongelmaa.

– Useinhan tilanne on se, että yritys saa toiselta, isommalta yritykseltä tilauksen ja toimitus pitää hoitaa mahdollisimman nopeasti. Maksuehdoksi he vaativat kuitenkin jopa 60 päivää. Tilauksen toimittaminen syö kassaa koko ajan, mutta katetta tulee vasta myöhemmin. Kun tässä tilanteessa yrityksellä on valmiina mahdollisuus nostaa luottoa, säästyy yrittäjä monelta hikipisaralta, Lyytikäinen muistuttaa.

OP Laskulainalla rahat tilille parissa minuutissa

Nopeasti saatavaa, lyhytaikaista lainaa tarvitseville yrityksille on tullut uusi, riskitön ja erittäin nopea luottomuoto. OP Laskulaina on Suomen ensimmäinen automaatioon pohjautuva yritysluotto. Se toimii Netvisor taloushallinto-ohjelmiston yhteydessä ja saa lainapäätöksen tekoa varten tarvitsemansa tiedon lainahakemuksen tekemisen jälkeen suoraan yrityksen Netvisorissa olevasta kirjanpidosta.

– Lainapäätöksen saa nopeimmillaan muutamassa minuutissa, kertoo OP Laskulainan tuoteomistaja Tero Harjula.

OP Laskulainan periaate on, että voit nostaa lainaa avoinna olevia myyntilaskuja vastaan silloin, kun tarvitset. Se on riskitön sen vuoksi, että lainalla ei ole aloitus- eikä hoitokuluja. Nostat vain tarvitsemasi summan ja maksat siitä korot. Jos olet esimerkiksi lähettänyt Netvisorista asiakkaille 10 000 euron edestä laskuja, voit niitä vastaan saada tietyn osuuden, esimerkiksi 80%, lainaa. Jos tarvitset vain viisi tuhatta, nostat vain sen verran. Velka kuittaantuu heti, kun asiakkaat maksavat laskunsa. Usein siis alle kuukaudessa.

Se on riskitön sen vuoksi, että lainalla ei ole aloitus- eikä hoitokuluja.

OP Laskulaina poikkeaa monille tutusta factoringista muun muassa siten, että se huomioi kaikki lähetetyt laskusi yhteissummana. Kun factoringissa yleensä jokainen lasku on oma luottonsa, OP Laskulainassa lasketaan kaikki lähetetyt laskut yhteen “vakuuskoriin”. Näin kaikki avoimet laskut toimivat lainasi vakuutena. Lisäksi OP Laskulaina on kirjanpidollisesti huomattavasti kätevämpi.

– Netvisorin ja OP Laskulainan yhteistyö mahdollistaa sen, että me voimme automatisoida sekä luoton noston ja hallinnan että laskujen maksun ja kirjanpidon, Tero Harjula kertoo.

Yritysluototuksen tulevaisuus

OP Laskulaina on ensimmäinen automaatiota hyödyntävä yritysluotto. Sen vuoksi se on myös hyvin edullinen lainanottajalle. Automaatio mahdollistaa nopean lainapäätöksen, helpon käytön ja ongelmattoman kirjanpidon.

OP Laskulaina antaa monia mahdollisuuksia liiketoiminnan optimointiin. Koska siinä ei ole käyttöönotto- eikä hoitokuluja, voit käyttää sitä hätävarakassana tai hyödyntää esimerkiksi yrityksesi kasvuvipuna.

Ajatellaan esimerkiksi tilanne, että yritys saa suurehkon tilauksen, joka tyhjentää varaston hetkellisesti. Perinteisesti yritys odottaisi maksun suuresta tilauksesta ennen kuin ryhtyisi täydentämään varastoa ja myisi siis sillä aikaa muille asiakkaille eioota. Tero Harjulan mukaan lyhytaikaisen luoton avulla yrityksesi voi kasvaa nopeammin.

– Kun liiketoimintakonsepti on hyvä ja kauppa käy, niin usein kannattaa ottaa raha heti sisään ja lisätä myytävää, hyvän katteen inventaaria. Sillä tavalla kasvat nopeammin, kuin jos odottaisit 30 päivää saadaksesi maksun ja vasta sitten ostaisit uudet myytävät tuotteet, Harjula laskee.

OP Laskulaina parantaa myös omaa maksukykyäsi ja auttaa sinua tarjoamaan asiakkaillesi parempaa palvelua.

OP Laskulaina parantaa myös omaa maksukykyäsi ja auttaa sinua tarjoamaan asiakkaillesi parempaa palvelua.

– Pystyt hyödyntämään käteisalennukset omilta toimittajiltasi, kun voit lainan avulla maksaa heti. Toisaalta voit tarjota omille asiakkaillesi parempia maksusehtoja, koska saat tarvittaessa rahat heti tilillesi OP Laskulainan kautta. Käytännössä et menetä mitään, koska sinun ei tarvitse antaa käteisalennusta. Näin sekä ostaja että myyjä ovat tyytyväisempiä, Tero Harjula kuvailee.

Lisätietoa OP Laskulainasta löydät sekä OP:n että Netvisorin sivuilta. Jos olet jo Netvisor-asiakas, pääset tutustumaan OP Laskulainaan saman tien klikkaamalla itsesi Netvisor Storeen omasta Netvisor-käyttöliittymästäsi.

Kuuntele lisää yritysrahoituksen uusista mahdollisuuksista Bisnespöytä-podcastista.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.