Yritys nousuun oikeilla rekrytoinneilla

Oikeat ihmiset oikeille paikoille. Siinä on lyhyesti ja ytimekkäästi yrityksen menestyksen kaava Visma Solutionsin toimitusjohtajan Ari-Pekka Salovaaran mielestä.

– Jos onnistuu rekrytoimaan hyviä tyyppejä, pärjää sillä jo aika pitkälle. Ensimmäinen liikeideamme ei toiminut. Toinen toimi ja kyllä se oikea porukka oli se, mikä sen sai toimimaan, Salovaara kertoo.

Ari-Pekka Salovaaran mielestä oikeiden ihmisten löytäminen on haastavaa. Riippuu paljolti yrityksen perustajista ja yrityskulttuurista, minkälainen ihminen kuhunkin yritykseen sopii.

– Avainjuttu on, että uusi ihminen sopii jo olemassa olevaan porukkaan. Vasta sitten tulee osaaminen. Ei kannata palkata sellaista henkilöä, jolla on osaaminen, mutta joka ei kuitenkaan sovi porukkaan.

Salovaaran mielestä hyvä työntekijä on rohkea, oma-aloitteinen ja innokas etsimään itse ratkaisuja asioihin. Pitää olla myös kunnianhimoa nähdä, että tuloksia syntyy. Yrityksen johdon ei pidä opastaa ja ohjata työntekijöitä kaikissa asioissa, vaan työntekijöillä pitää olla vapaus ja myös halu tehdä päätöksiä itse. Johdon tehtävä on vain asettaa tavoitteet, joita kohti pyrkiä.

– Kyllä siinä on sitäkin, että itse haluaa päästä helpolla, Salovaara sanoo hymyillen.

Miten huippuosaajia johdetaan?

Huippuosaajat haluavat kunnianhimoisia tavoitteita. He eivät kuitenkaan halua, että joku muu määrää miten heidän tulee ne saavuttaa. Se vaatii esimiehiltä kykyä antaa alaisilleen tilaa toimia ja johtaa omaa tekemistään.

– Helpompaa on hätyyttää hyvät tekijät pois sanomalla, että näin nämä asiat pitää tehdä. Jos heillä on tarpeeksi tilaa tehdä ja kehittää, niin he pysyvät talossa, Salovaara kertoo.

Avoimuus on myös erittäin tärkeää yrityksessä, jossa työntekijöiltä odotetaan oma-aloitteisuutta ja rohkeutta tehdä itsenäisiä päätöksiä. Jos heillä on riittävästi tietoa, on hyvin epätodennäköistä, että he tekisivät yritystä vahingoittavia ratkaisuja.

– Aika harvoin on tarvinnut puuttua alaisten päätöksiin. Jos on tehty jotain todella väärin, niin joku ei ole nähnyt koko kontekstia ja päätynyt siksi tekemään väärän ratkaisun. Tällaisissa tilanteissa on vain huolehdittava, että kaikilla on riittävästi tietoa, Ari-Pekka Salovaara muistuttaa.

Vääristä henkilöistä pitää osata luopua

Visma Solutionsilla on aina ollut kunnia-asia huolehtia henkilökunnasta hyvin. Yksi helppo tapa pitää henkilöstö tyytyväisenä ovat henkilöstöedut. Niistä kuitenkin yleensä karsitaan ensimmäisenä, kun firmalla on tiukkaa. Ari-Pekan mielestä se ei välttämättä ole kuitenkaan oikea tapa.

– Eduista nipistämällä firma ei välttämättä säästä juuri mitään. Sillä saa vain pahaa fiilistä aikaan. Tärkeintä on reilu kohtelu.

Vaikka henkilöstöön pystyy parhaiten vaikuttamaan rekrytoinneilla, pitää Salovaaran mukaan muistaa myös se toinen puoli, josta puhutaan paljon vähemmän.

– Henkilöitä, jotka eivät sovi porukkaan, ei pitäisi pitää talossa väkisin. Se aiheuttaa kaikille tyytymättömyyttä ja henkilöstö voi olla toisilleen myös aika julma. Pahimmillaan tilanteet voivat kehittyä esimerkiksi työpaikkakiusaamiseen.

Tavoitteet liiketoimintasuunnitelmaa tärkeämpiä

Visma Solutionsilla ei ole koskaan ollut liiketoimintasuunnitelmaa. Ari-Pekka Salovaaran mielestä liiketoimintasuunnitelma on nykyaikaan liian jäykkä tapa pyörittää yritystä. Pahimmillaan se sitoo kädet vuosiksi eteenpäin ja rajoittaa yrityksen kehittymistä.

Sen sijaan, että yrittäjä yksin tai pienen porukan kanssa laatii liiketoimintasuunnitelman, on parempi kirjata ylös vain tavoitteita. Silloin toimenpiteitä pystytään hienosäätämään nopeasti ja myös työntekijöille jää tilaa kehittää toimintaa.

– Kasvun kannalta hyvä tiimi ja kunnianhimoiset tavoitteet ovat paljon tärkeämpiä kuin hyvä liiketoimintasuunnitelma. Tiukka suunnitelma voi jopa rajoittaa tekemistä ja heikentää työntekijöiden sitoutumista, Salovaara sanoo.

Ainakaan Visma Solutionsilla liiketoimintasuunnitelmaa ei ole kaivattu. Yritys on kasvanut merkittävästi koko olemassaolonsa ajan. Viime vuosina se on ollut joka vuosi Deloitten Technology Fast 50 -listauksessa kahdenkymmenen nopeimmin kasvavan yrityksen joukossa. Lisäksi se on päässyt Great Place to Work -listalle kuutena vuonna peräkkäin.

Tämä blogi on osa Visma Solutionsin Suomi 100 -projektia. Keräämme Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sata vinkkiä yritysten menestymiseen. Jaamme vinkkejä somessa hashtagilla #solutions100

Tämä blogi on osa Visma Solutionsin Suomi 100 -projektia. Keräämme Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sata vinkkiä yritysten menestymiseen. Jaamme vinkkejä somessa hashtagilla #solutions100


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.