Nopea rahankierto, kätesi ulottuvilla

Kuuntele Podcastina 3’30 min

Yrittäjillä on usein asiakaskunnassaan yrityksiä, jotka eivät maksa laskuja eräpäivinä. Nämä asiakkaat myös tietävät yritysten toimintatavat ja hyödyntävät velkojan pitkämielisyyttä maksamalla tarkoituksella myöhässä – ilman korkoja ja kuluja. Tällä välin velkojan on täytynyt rahoittaa oma toimintansa muulla tavoin, mikä on velkojalle kallista tai vähintäänkin työlästä, kun joudutaan sopimaan maksujärjestelyjä omien laskujen maksamisesta.

Maksuaikojen venyminen rasittaa erityisesti PK-yrityksiä

Pitkittyvät maksuajat ovat Suomessa ja koko Euroopan alueella paitsi yritysten päivittäistä toimintaa vaikeuttava ilmiö myös suoranainen kasvun ja työllistämisen tulppa. Ongelma lienee jokaiselle yrittäjälle ja yrityspäättäjälle ainakin jollakin tasolla tuttu oman yhtiön arjesta.

Selkeät ja yhtenäiset laskutuksen käytännöt ovat avainasemassa, kun yritys pyrkii kotiuttamaan saatavansa tehokkaammin ja nopeammin. Ennalta määritellyn aikataulun mukaan saapuvat lasku ja maksumuistutus luovat asiakkaalle kuvaa prosessinsa hallitsevasta yrityksestä, ja myös tahto maksun suorittamiseksi kasvaa merkittävästi.

Jokaisen yrityksen olisi hyvä viimeistään tätä kirjoitusta lukiessaan miettiä seuraavia kysymyksiä: tukeeko nykyinen laskutusprosessimme yrityksen ydinliiketoimintaan keskittymistä, ja voidaanko henkilöresursseja käyttää tuottavampaan työhön?

Tehokas maksuvalvonta osana laskutusprosessia

Tehokas maksuvalvonta muodostuu ajantasaisesta myyntireskontrasta sekä oikea-aikaisista ja tehokkaista toimenpiteistä erääntyneisiin laskuihin. Tästä syystä maksumuistutus- ja perintäpalvelut nivoutuvat kiinteäksi osaksi laskutusprosessia.

Parhaiden tulosten saavuttamiseksi nopeus on tärkeimmässä asemassa, kun erääntyneen laskun perintä aloitetaan. Laskutuksen ja perinnän automaatio varmistaa nopean kassakierron, mikä puolestaan vähentää yrityksen tarvitseman käyttöpääoman määrää.

Miten tehostat yrityksesi laskutusprosessia?

Laskutusprosessin alkupäässä tietojen oikeellisuus ja ehdot on oltava kunnossa sekä lasku tulee lähettää mahdollisimman nopeasti laskutusperusteen syntymisen jälkeen. Jos maksua ei kuulu eräpäivään mennessä, huomautuksen lähettämisessä ei kannata odotella. Huomautuksen yritys voi lähettää heti, kun lasku on erääntynyt. Perintä puolestaan voidaan aloittaa yhden huomautuksen jälkeen.

Usein ulkoistaminen on helpoin tapa saada asia kuntoon. Visma PPG:n laskutus- ja maksuvalvontapalveluiden avulla yritys voi keskittää resurssinsa täysin omaan liiketoimintaansa ja siirtää laskujen lähetykseen ja maksuvalvontaan liittyvät toimenpiteet tehtäväksemme.

Voit ottaa laskutus- ja maksuvalvontapalvelun käyttöösi Netvisor ohjelmistoon. Täytä yhteydenottolomake ja kysy lisää!


Vieraskynä: Kristian Lindén, Markkinointijohtaja Visma PPG. Kristian vastaa Visma PPG:n markkinoinnista ja viestinnästä.


Visma Solutions Oy on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää Suomessa jo yli 35 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.