Otin syksyksi itselleni haasteen. Opettelen käyttämään Netvisoria. Olen työskennellyt ohjelmiston markkinoinnissa yli kolme vuotta, mutta joudun edelleen hyvin usein tarkistuttamaan ohjelmistoa käsitteleviä yksityiskohtia asiantuntijoiltamme. Päätin, että on aika ottaa ohjelmisto-osaaminen omiin käsiin.

Netvisor kirjanpito

Olen täysi ummikko kirjanpidossa. Äitini yritti aikanaan opettaa minulle kahdenkertaista kirjanpitoa, mutta edelleen minulla menevät debetit ja kreditit iloisesti sekaisin. Kun Netvisor-kouluttajat ilmoittivat järjestävänsä tänä syksynä meille mahdollisuuden oppia yrittäjän taloushallinnon perusteet Netvisoria käyttäen, ilmoittauduin heti mukaan.

Uuden oppiminen saa minut aina jotenkin syttymään. Olen intoa täynnä, kun tulee vastaan mahdollisuus oppia tai kokea jotain uutta. Tällä kertaa minua kuitenkin oikeasti jännitti tämä uusi haaste. Mietin ennen ensimmäistä oppituntia, pysynkö ollenkaan kärryillä? Nolaanko itseni työkavereiden silmissä? Opinko vieläkään todella ymmärtämään kirjanpidon koukeroita?

Blogisarjan toinen jakso:
Kerran nähty vaiva säästää paljon aikaa jatkossa

Ensimmäinen oppitunti

Ensimmäisen oppitunnin aluksi kouluttaja Jenni Saastamoinen kertoi koulutuksen etenemisestä ja helpotti hieman jännitystäni lupaamalla, että asiat tullaan käymään läpi alkeista alkaen.

Ja niinhän me teimmekin. Kalvoilla pyöri debet ja kredit ruudukoita ja teimme esimerkkien avulla myös muutamia harjoituksia. Ihan pikkasen aloin jo ymmärtää, milloin summa tulee kirjata debet- ja milloin kredit-puolelle.

Hankalaahan siitä tekee se, että voidakseen päätellä kummalle puolelle summa milläkin kirjanpidon tilillä kuuluu, täytyy ymmärtää syvemmin, mistä raha tulee ja mihin se menee. Se, että kirjanpidossa voi olla käytössä jopa satoja tilejä, hankaloittaa asiaa entisestään.

Se, että kirjanpidossa voi olla käytössä jopa satoja tilejä, hankaloittaa asiaa entisestään.

Minusta tuntui jopa hieman helpommalta käsitellä asiaa Netvisorin logiikalla. Ohjelmistossa on oletustilejä valmiina ja se asettelee tilit tositteelle alekkain. Summat tulevat myös samaan sarakkeeseen alekkain. Erottavana tekijänä on se, että toisen luvun eteen tulee – välimerkki.

Vaikka se ei tarkoitakkaan kirjanpidossa miinusta, on minun aivojeni jotenkin helpompi käsitellä asiaa niin, että jostain rahaa poistuu ja johonkin sitä tulee lisää.

Yrityksen perustaminen

Kirjanpidon perusteiden jälkeen lähdimmekin jo tutustumaan itse ohjelmistoon. Parhaiten tuollaista laajaa kokonaisuutta oppii käyttämään, kun perustaa sinne yrityksen ja tekee samoja asioita kuin oikea yrittäjäkin tekisi. Niinpä perustimme jokainen oman leikkiyrityksen. Minun yritykseni on Anin Asu -niminen naisten vaatteita myyvä nettikauppa.

Jo pelkästään yrityksen perustaminen Netvisoriin vaatii taloushallinnon osaamista. Jotta yrityksen maksuliikenteen saa toimimaan, täytyy tehdä maksuliikennesopimukset, kirjata pankkitilit, täydentää verotiedot, määritellä kirjanpidon ja velvoitteiden asetukset, tehdä tililuettelo ja paljon muuta.

Alkuasetuksien tekemisessä täytyy olla erityisen tarkka, jotta kirjanpito lähtee alusta alkaen menemään oikein. Jos asetuksissa tekee virheitä, voi kirjanpidossa tapahtua isoja virheitä, joiden korjaaminen vaatii paljon aikaa ja pahimmassa tapauksessa voi myös maksaa paljon.

Kirjanpidon ummikkona on täysin mahdotonta tehdä sitä kaikkea itse. Jos et erota pankkitiliä kirjanpidon tileistä tai verkkolaskuosoitetta yrityksen osoitteesta, kannattaa jo perustamisvaiheessa pyytää kouluttajan apua tai mielellään jättää koko homma tilitoimiston hoidettavaksi.

Ensimmäiset tositteet kirjanpitoon

Kouluttajan avustuksella jokainen kurssilainen onnistui luomaan oman leikkiyrityksen Netvisoriin ja jopa tekemään ensimmäiset tositteet kirjanpitoon. Aluksi kirjasimme jokainen 10 000 euron alkupääomasijoituksen ja jo vähän kuvitteellista myyntiä. Sen jälkeen teimme muutamia tavanomaisia hankintoja, jotta saimme tehtyä useampia debet ja kredit -kirjauksia eri tileille.

Oli yllättävän hieno tunne, kun näki, miten tositteen luominen näkyi heti tuloslaskelmalla.

Oli yllättävän hieno tunne, kun näki, miten tositteen luominen näkyi heti tuloslaskelmalla. Näki, miten myynti ja hankinnat vaikuttavat käytettävissä olevan rahan määrään ja pystyi heti suunnittelemaan, mitä investointeja pystyisi vielä tekemään olemassa olevilla varoilla.

Vaikka kyseessä on leikkiyritys ja kuvitteellinen raha, alkoivat ajatukset jo pyöriä myynnin kasvattamisessa ja potentiaalisissa säästökohteissa. Olen aina ollut tarkka rahoistani.

Jännittäväähän tästä tekee se, että kurssin tavoitteena ei ole pelkästään kirjanpidon ja Netvisorin käytön opettelu, vaan parhaiten menestynyt yritys palkitaan joulukuussa. Saapa nähdä, miten Anin Asun käy. Uskallanko rohkeasti kasvattaa yritystä, vai iskeekö pihiys ja jään pyörittelemään nappikauppaa?


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.