Syksyn yrittäjäopinnot tulivat päätökseensä marraskuun lopulla. Kolmen kuukauden pikakurssi yrityksen talousasioihin ja niiden hoitamiseen Netvisorilla oli monella tapaa silmiä avaava kokemus. Kunnioitukseni yrittäjien rohkeutta sekä kirjanpitäjien ja palkanlaskijoiden ammattitaitoa kohtaan kasvoi huomattavasti.

Netvisor-harjoittelu päättyi.

Kurssin viimeisellä oppitunnilla katsoimme sekä menneeseen että tulevaan; tarkastelimme tuloslaskelmalta ja taseelta yrityksen menestystä ja laadimme budjetin seuraavalle vuodelle.

Kassavirran ajantasainen seuranta piti tuloksen plussalla

Tuloslaskelman tarkastelu oli hyvin mielenkiintoista ja paljasti, miten paljon erilaisia menoeriä yrityksessä on. Leikkiyrityksissämme menoja kertyi tietysti pääasiassa kollegoiden lähettämistä laskuista, mutta olihan syksyn aikana maksettu myös palkkoja, ostettu toimistotarvikkeita, maksettu puhelinlaskuja, vuokria jne.

Kun laski pelkästään kuukausittaiset säännölliset kulut yhteen huomasi, miten paljon kukkamekkoja ja jakkupukuja todella pitää myydä kattaakseen pelkästään peruskulut. Tietysti joka kuukausi tuli myös yllättäviä kuluja, joten näinkin lyhyessä ajassa kävi hyvin selväksi, että yrityksen alkutaipaleella täytyy tehdä todella paljon töitä pitääkseen toiminnan edes nollatuloksessa.

Kassavirtanäkymä piti koko ajan hereillä.

Yksi tärkeä oppi syksyn yrittäjäharjoittelussa oli, kuinka tärkeää ajantasainen kassavirran seuraaminen on. Joka kerta, kun avasin Netvisorin, näin heti etusivulta, oliko kassavirta vihreällä vai punaisella. Jos se näytti punaista tiesin, että nyt on tehtävä jotain ja nopeasti. Se piti tavallaan koko ajan hereillä.

Anin Asu Oy:n kolmesta toimintakuukaudesta yksi jäi miinukselle. Onneksi sentään kahden kuukauden tulos kipusi plussan puolelle ja kaikkineen jäin jopa hieman voitolle. Pystyin myös maksamaan itselleni palkkaa, joten kaikkineen pitäisin kokeellista piipahdustani yritysmaailmassa hienoisena menestyksenä.

Toki moni kollega teki selkeästi parempia tuloksia leikkiyrityksissään kuin minä, mutta olen tyytyväinen, kun sain pidettyä yritykseni hengissä edes sen kolme kuukautta.

Blogisarjan aikaisemmat osat:
Näin minä opin käyttämään Netvisoria – Noviisina yritystä perustamaan
Näin minä opin käyttämään Netvisoria – Kerran nähty vaiva säästää paljon aikaa jatkossa
Näin minä opin käyttämään Netvisoria – Rahan meno varmistettu
Näin minä opin käyttämään Netvisoria – Onneksi kirjanpidon voi automatisoida!
Näin minä opin käyttämään Netvisoria – Kuinka monta automaatiosääntöä Netvisorilla voi tehdä?

Budjetilla suunta seuraavalle vuodelle

Näin vuoden vaihteen lähestyessä jokaisessa yrityksessä laaditaan budjetteja. Niin mekin teimme. Käytimme budjetin laadintaan Netvisoriin integroitua Financial Overviewia, joka on pk-yritysten tarpeisiin suunniteltu budjetointi- ja raportointiohjelmisto. Uudelle yritykselle budjetin laatiminen on hankalaa, mutta koska meillä oli toimintaa pohjalla jo muutaman kuukauden verran, auttoi se merkittävästi antamaan suuntaa seuraavan vuoden budjetin suunnittelulle.

Financial Overviewiin voi hakea pohjaksi kuluvan vuoden tiedot Netvisorin tuloslaskelmalta. Sinne siirtyvät kaikki tiedot tuloista ja menoista, jolloin tulevan vuoden suunnittelua ei tarvitse aloittaa puhtaalta pöydältä.

Yksinkertaisimmillaan budjetti on valmis, kun olet siirtänyt kuluvan vuoden tiedot budjettipohjalle. Ihan niin vähällä itseään ei kuitenkaan kannata päästää. Vuodet eivät todellakaan ole veljiä keskenään, joten budjetin suunnitteluun kannattaa käyttää tovi jos toinenkin. Budjetti on myös yksi yrityksen tärkeimmistä päätöksenteon ohjenuorista, joten sen laadinnassa kannattaa pohtia asioita myös numeroita syvemmällä tasolla.

Budjettirungon laadinta vei vain muutamia minuutteja.

Itse kaavailin tulevalle vuodelle pientä kasvua. Financial Overviewssä kasvutavoitteen voi asettaa joko joka kuukaudelle erikseen tai saman tavoitteen koko vuodelle. Koko vuoden kasvutavoitteen asettaminen tapahtuu ykisnkertaisesti kirjaamalla kasvuprosentti ja yhdellä napin painalluksella ohjelmisto jakaa sen tasaisesti kaikille kuukausille.

Jos toiminta on kausiluonteista, voi kasvun myös jakaa eri suuruisena eri kuukausille. Itse arvioin tasaista kasvua sekä tuloihin että menoihin, joten budjettirungon laadinta vei vain muutamia minuutteja.

Mitä yrittäjäharjoittelusta jäi taskuun?

Olen koko ikäni pohtinut yrittäjyyttä yhtenä uravaihtoehtona. Jo pienenä tyttönä haaveilimme isän kanssa yhdessä oman perhemotellin perustamisesta. Haaveet ovat aina kuitenkin kaatuneet rohkeuden puutteeseen. Joitakin vuosia sitten kävin jopa yrittäjyyskurssin, mutta sen anti oli, että pelkoni vain kasvoivat entisestään. Kurssilla ehkä painotettiin liikaa velvollisuuksia suhteessa yrittämisen hyviin puoliin.

Yksi suurimmista peloistani on liittynyt juuri yrityksen talouden hallintaan. Yrityksen perustaminen vaatii yleensä ulkopuolista rahoitusta, eikä takaisinmaksukyvystä ole takeita. Lisäksi yrittämiseen liittyy paljon velvollisuuksia, joiden laiminlyönnistä voi seurata vuosien ongelmat.

Ehkä tällä asenteella ja näiden talousoppien kanssa vielä joskus uskaltaudunkin ottamaan yrittäjyyshaasteen vastaan.

Anin Asun pyörittäminen on ainakin osittain vähentänyt pelkojani. Netvisor hoitaa monet velvoitteet automaattisesti ja ammattitaitoisen kirjanpitäjän tuella niissä mokaamista tuskin tarvitsee pelätä.

Monipuolinen taloushallinto-ohjelmisto tuo myös monella tapaa varmuutta yrityksen talouden hallintaan. Kuten edellä kerroin, esimerkiksi ajantasainen kassavirtanäkymä pitää yrittäjän todellakin hereillä. Sitten on vain itsestä kiinni, miten tulo- ja menovirtojen suhteeseen pystyy vaikuttamaan.

Netvisor -yrittäjäharjoittelun päätteeksi kouluttajamme palkitsivat muutamia opinnoissaan onnistuneita kurssilaisia. Minä sain kunniamaininnan parhaasta asenteesta! Ehkä tällä asenteella ja näiden talousoppien kanssa vielä joskus uskaltaudunkin ottamaan yrittäjyyshaasteen vastaan.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.