Moni tilitoimiston omistaja miettii tällä hetkellä, miten tilitoimistojen käy tulevaisuudessa. Perinteiset kirjanpidon ohjelmat jäävät pois ja automaatio laajenee hurjaa vauhtia niin tilitoimistojen kuin yritysten taloushallintoon.

Mitä tehtäviä jää tilitoimistolle?

Tilitoimistoille jää paljonkin tekemistä. Pitää nimittäin muistaa, että ensisijaisesti automatisoidaan kirjanpidon perustyöt, joista yritykset eivät halua maksaa eikä niiden tekeminen ole oikeasti tilitoimistoille kannattavaa.

Yrityksille hyödyllisempiä tietoja ovat, miten yrityksen taloudella menee ja miten tulee menemään. Tilitoimistoille nämä controller- tai talouspäällikköpalvelut ovat huomattavasti kannattavampia sekä tuottavat oikeasti lisäarvoa asiakkaille.

Kallis vai sittenkin halpa automaatio?

Kyllä, automatisointi on kalliimpaa ohjelmiston kannalta kuin perinteinen kirjanpito. Mutta tällöin säästyy aikaa niin tilitoimistossa kuin yrityksessä.

Yritys tekee myyntilaskut, seuraa myyntireskontran ja hallitsee ostot. Työntekijä kirjaa tunnit ja matkakulut samaan ohjelmaan, jossa tilitoimisto tarkistaa ja hallinnoi kirjanpidon sekä laskee ja maksaa palkat. Tätä kutsutaan reaaliaikaiseksi taloushallinnoksi.

Reaaliaikaisen taloushallinnon ansiosta tilitoimisto pystyy tarjoamaan lisäarvopalveluita ja hankkimaan uusia asiakkaita, ilman että henkilökuntaa tarvitsee näitä varten kasvattaa. Tällöin tilitoimisto pystyy myös varmistamaan, etteivät asiakkaat lähde kilpailijalle, kun heille tullaan tarjoamaan automatisoitua taloushallintoa.

Alun kysymykseen vastaus on siis, että hyvin käy, kun uudistaa toimintaa ja automatisoi peruskirjanpidon. Jos ei tee mitään ja pitäytyy perinteisessä kirjanpidossa, ei käy niin hyvin.


Visma Solutions Oy on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää Suomessa jo yli 175 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.