logo-Artboard 3

Yksi kasvuyrityksen alkutaipaleen suurimpia haasteita on saada rahat riittämään siihen asti, kunnes yritys alkaa tuottaa enemmän kuin se kuluttaa. Tuotteen kehittäminen, markkinointi, henkilöstön palkat ja muut kulut voivat nousta huikeisiin summiin jo ennen kuin ensimmäistäkään tuotetta on myyty. Usein rahoitusta täytyy pyytää sijoittajilta, jotka ovat hyvin tarkkoja siitä, että taloutta seurataan ja tavoitteissa pysytään.

Kysyin kahdelta talouden ja taloushallinnon asiantuntijalta neuvoja kasvuyrityksen talouden hallintaan. Tässä Visma Solutionsin product director Janne Lyytikäisen ja business controll director Antti Wariksen tärkeimmät tärpit.

1. Seuraa ja ennakoi kassavirtaa.

Koko kasvuyrityksen menestys kulminoituu siihen, riittääkö kassassa rahaa. Varsinkin yrityksen alkuvaiheessa rahaa kuluu paljon ja tuloja on vähän, joten on tärkeää seurata kassavirtaa reaaliajassa ja etupainotteisesti. Ellet ole selvillä tarkasta kassan tilanteesta, teet vääriä asioita väärään aikaan; investoit tai rekrytoit liian aikaisin tai haet rahoitusta liian myöhään.

2. Data järjestykseen.

Menestystä tavoittelevan yrityksen hallinto, kirjanpito ja raportointi pitää olla koko ajan hoidettu siten, kuin yritystä oltaisiin myymässä. Datan pitää olla erinomaisella tasolla ja helposti saatavilla. Sillä on suora vaikutus yrityksen arvoon. Jokainen päätös pitää perustaa reaaliaikaiseen dataan ja kassan tilanteeseen. Erinomaisen datan avulla on myös helpompi neuvotella pankin tai rahoittajien kanssa.

3. Ennakoi rahoitustarpeesi.

Rahan hinta on halvempi, kun pystyt perustelemaan, miksi tarvitset ja koska tarvitset. Jos aloitat rahoitusneuvottelut vasta, kun kassa on tyhjä, et välttämättä saa lainaa/rahoitusta laisinkaan tai ainakin korko on huomattavasti korkeampi. On todella tärkeää neuvotella itselleen puskurirahaa jo ennen kuin tilanne on kriittinen.

4. Ulkoista kaikki mahdollinen.

Heti alusta alkaen yrittäjän ja toimitusjohtajan täytyy keskittyä tekemään niitä asioita, jotka tekevät yrityksestä kasvuyrityksen. Kaikki muu kannattaa ulkoistaa tai palkata oma tekijä niihin tehtäviin. Yrittäjän ei kannata käyttää aikaansa kirjanpidon tai palkkahallinnon lukuisten säännösten opetteluun, koska ne eivät ole kasvun kannalta keskeistä toimintaa.

5. Valitse taloushallinnon kumppanisi huolella.

Kasvuyrityksellä pitää olla alusta alkaen tukenaan tilitoimisto, jolla on jo kokemusta saman alan kasvuyrityksistä. Tilitoimiston tulee pystyä tarjoamaan skaalautuvia palveluita, jotta sitä ei tarvitse kasvun jatkuessa vaihtaa. Jos kaavailet kansainvälistymistä, pitää kumppanilla olla myös ymmärrys globaaleista bisneskuvioista ja kansainvälisistä määräyksistä. Lisäksi kirjanpitäjäsi täytyy olla hyvin perillä kasvuyritysten tarpeista. Hänen täytyy pystyä antamaan proaktiivisesti neuvoja ja kertomaan, miten tehdyt päätökset vaikuttavat yrityksen tulevaisuuteen.

6. Oma talousjohtaja?

Alkuvaiheessa kasvuyrityksen ei kannata palkata omaa talousjohtajaa, jos työtä on esimerkiksi vain yhdeksi päiväksi viikossa. Useilta tilitoimistoilta voi ostaa talousjohtajan palveluita. On lähes mahdotonta sanoa, minkä kokoisessa yrityksessä pitäisi olla oma talousjohtaja, koska tarve riippuu hyvin paljon toimialasta, liiketoimintastrategiasta, järjestelmistä ja niin edelleen. Jos yritys toimii useilla eri toimialoilla ja käyttää monia erilaisia järjestelmiä, tulee oman talousjohtajan tarve vastaan nopeammin kuin sellaisessa yrityksessä, jossa toimitaan selkeästi yhdellä alalla ja käytetään vain muutamia järjestelmiä. Se perinteinen talousjohtaja/henkilöstöjohtaja/it-vastaava -kombinaatio on yleensä aina huono vaihtoehto.

7. Ota sähköiset järjestelmät heti avuksi.

Kasvuyhtiössä on lähtökohtaisesti oltava modernit tavat tehdä töitä. Se tarkoittaa, että sinulla on käytössäsi uusimmat järjestelmät ja moderneimmat prosessit. Sähköisiä järjestelmiä valitessa kannattaa varmistaa, että ne skaalautuvat yrityksen mukana. Näin sinun ei tarvitse vaihtaa järjestelmää heti, kun kasvupyrähdys lähtee käyntiin. Sähköiset järjestelmät takaavat sinulle ajantasaisen datan päätöksenteon tueksi.

8. Perusta suunnitelmat ja päätökset dataan.

Pohjaa strategia ja suunnitelmat mahdollisimman pitkälle käytössä olevaan dataan ja järjestelmistä saataviin ennusteisiin. Kasvuyrityksessä ei voida perustaa päätöksiä mutu-tuntumaan, vaan toiminnan taustalla pitää olla tarkka tieto taloustilanteesta. Strategia ja tulevat suunnitelmat pitää pohjata olemassa olevaan tietoon ja järjestelmistä saataviin talousennusteisiin. Esimerkiksi pääomasijoittajille pitää myös pystyä tuottamaan pätevää raportointia.

9. Laske järjestelmäkustannukset heti mukaan budjettiin.

Kun tiedät järjestelmien hinnan per työntekijä, tiedät yrityksesi rakenteiden kokonaishinnan alusta asti, eikä esimerkiksi rahoitusta hakiessa tule vastaan yllätyksiä.

10. Valitse riittävän monipuolinen ja skaalautuva taloushallinto-ohjelmisto.

Netvisor taloushallinto-ohjelmisto tukee kasvuyritystä erinomaisesti. Se tuo yrityksen talouteen reaaliaikaisen seurannan ja ennen kaikkea ajantasaisen kassavirran. Sen avulla pystyt ennakoimaan kuluja ja palkkoja niin pitkälle eteenpäin kuin sinulla on osto- ja myyntilaskuja sekä tarjouksia sisällä. Uusi budjetointiosio, Financial Overview on erittäin helppokäyttöinen. Sillä yrittäjä pystyy itse laatimaan budjetin ja seuraamaan sen toteutumista. Netvisor myös skaalautuu erittäin hyvin eri kokoisten yritysten tarpeisiin, pienen yrityksen kirjanpito-ohjelmasta kymmenien miljoonien liikevaihtoa pyörittävän kansainvälisen konsernin taloushallinto-ohjelmistoksi. Ja myöhemmin, kun yritys tarvitsee tukea liiketoiminnan kehittämiseen, Netvisorista saat tarvitsemasi datan päätöksenteon tueksi. Ohjelmistosta näkee muun muassa, mitkä tulovirrat kasvavat ja mitkä laskevat, mitkä tuotteet ovat kannattavia ja mitkä eivät.

Ota haltuusi myös Jussi Pekkalan 10 vinkkiä skaalautuvaan kasvuun.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.