logo-Artboard 3

Ennakkoveron täydentämisen muutos laajeni marraskuussa 2018 koskemaan osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen lisäksi myös toiminimiyrittäjiä ja henkilöyhtiöitä. Tämä tarkoittaa, että kaikkien kalenterivuotta tilikautena käyttävien yrittäjien, jotka ovat maksaneet liian vähän ennakkoveroa, kannattaa hoitaa verotuksensa kuntoon mielellään tammikuun aikana.

Edelleen yrityksen verotusta on mahdollista täydentää neljän kuukauden ajan. Muutoksen myötä puuttuvista veroista aletaan kuitenkin periä korkoa jo yhden kuukauden kuluttua tilikauden päättymisen jälkeen.

Puuttuvista veroista aletaan periä korkoa jo yhden kuukauden kuluttua tilikauden päättymisen jälkeen.

Koska korkoa aletaan periä entistä aikaisemmin, on yrittäjän yhä tärkeämpää huolehtia, että maksettavan ennakkoveron määrä vastaa verojen todellista määrää. Tässä auttaa sähköinen taloushallinto-ohjelmisto. Sen ansiosta sinulla on koko ajan ajantasainen tieto yrityksen tuloista ja menoista, eikä maksettavan veron määrä pääse yllättämään tilinpäätöksen teon aikaan.

Ympärivuotinen tilinpäätöskelpoisuus pitää kärryillä myös veroista

Sähköisessä taloushallinto-ohjelmistossa pystyt tekemään tilinpäätöskelpoista kirjanpitoa joka kuukausi. Sen ansiosta pysyt myös koko ajan kärryillä siitä, onko ennakkoveroja maksettu riittävästi, liian paljon tai liian vähän. Tilinpäätösvalmius tosin vaatii, että kaikki tapahtumat kirjataan kirjanpitoon koko ajan ajantasaisesti. Esimerkiksi kaikki osto- ja myyntilaskut täytyy jaksottaa oikein sekä matkalaskut ja luottokorttiostot kohdistaa mahdollisimman oikea-aikaisesti.

Tarkan kirjanpidon ansiosta pystyt myös ennakoimaan, mihin suuntaan yrityksen tulos on kehittymässä ja onko verottajan määräämän ennakkoveron määrä oikea myös tulevina kuukausina.

Netvisorin raporteilla pysyt helposti ajantasalla

Esimerkiksi Netvisor taloushallinto-ohjelmistossa tuloksen kehittymistä ja ennakkoverojen määrää on kätevää seurata Tuloslaskelma ja budjettivertailu -raportilta. Sieltä näkee aina sen hetkisen kumulatiivisen tuloksen, jota on helppo verrata viereisessä sarakkeessa olevaan budjettiin. Budjettivertailu antaa hyvän käsityksen tuloksen muutoksista ja siitä, onko ennakkoverotusta tarpeen muuttaa.

Muita raportteja, joilta ajantasaista tuloskehitystä voi seurata ovat esimerkiksi Tuloslaskelma ja muutosvertailu- sekä Tilikauden tulos kuukausittain -raportit. Tuloslaskelma ja muutosvertailu -raportilta näkee vertailun edelliseen vuoteen. Sitä on hyvä seurata siksi, että verottaja on määrittänyt ennakkoverot aikaisempien vuosien tuloksen perusteella. Jos tulos muuttuu radikaalisti aikaisempiin vuosiin verrattuna, on ehkä aika tarkastella ennakkoverojakin uudelleen. Tuloslaskelmalta puolestaan on helppo seurata kuukausivaihtelua, jolloin pystyy reagoimaan nopeasti jos kuukausitasolla on tapahtunut esimerkiksi jotain virhekirjauksia tai muutoksia tuloissa ja menoissa.

Verottajalle ei myöskään kannata antaa liian suurta lainaa vuoden aikana, ainakaan oman kassavirran kustannuksella.

Ennakkoverotuksen muutokselle voi tulla tarvetta, jos tulos muuttuu radikaalisti suuntaan tai toiseen. Muutosta ennakkoverotukseen voi hakea milloin tahansa Verottajan Omavero -palvelussa. Siellä voi myös tarkastaa ennakkoveron määrän, jos on epävarma.

Ennakkoverojen kanssa on hyvä olla tarkka, ettei tilikauden päätyttyä tule vastaan ikävää yllätystä. Toisaalta verottajalle ei myöskään kannata antaa liian suurta lainaa vuoden aikana, ainakaan oman kassavirran kustannuksella.

Tutustu Netvisor taloushallinto-ohjelmistoon täällä.


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.