Digitalisoituva taloushallinto – kasvumahdollisuuksia tilitoimistoille

Kilpailuympäristön muuttuessa kansainvälisemmäksi tiedolla johtaminen korostuu entisestään. Yritykset muuttavat omia johtamisjärjestelmiään ja tarvitsevat siihen mahdollisimman reaaliaikaista tietoa sekä työkaluja, joilla tuottaa sitä. Siksi myös taloushallinnon työvälineet kehittyvät nopeasti ja tämä vaikuttaa suoraan tilitoimiston rooleihin. Kirjanpitäjä on yrityksen asiantuntija, neuvoja ja sparraaja.

Paljon hyödynnettävää tietoa

Tilitoimistojen on uudistettava palvelunsa tukemaan yritysten tarpeita. Strateginen johtaminen tarvitsee kilpailija-analyysejä, talouden analyyseja ja ennusteita sekä uusien mahdollisuuksien etsimiseen tarvittavaa tietoa. Mitä yritykselle tärkeää tietoa voidaan johtaa suoraan taloustiedoista? Mikä tieto hyödyttää asiakkaan liiketoimintaa tai parantaa henkilöstön hyvinvointia?

Tilitoimistot istuvat todellisen kultakimpaleen päällä, sillä heillä on se tieto ja tiedon analysointiin tarvittava asiantuntemus, jota nykypäivän yritykset kipeästi tarvitsevat. Uusi palvelualue tilitoimistoille tulee olemaan taktinen talousjohtaminen, jolla tuetaan yrityksen budjettijohtamista, taloustavoitteita ja näiden kytköstä strategisiin tavoitteisiin.

Mene askel pidemmälle

Automatisoitu taloushallinto auttaa pitkälle, mutta se on vain yksi askel kohti digitalisoitua, kokonaisvaltaista taloushallinnon palvelua. Digitalisaation tarkoituksena on helpottaa vuorovaikutusta niin ihmisten kuin järjestelmienkin välillä sekä tehdä monista eri toiminnoista ketterämpiä. Hyvänä esimerkkinä ovat yhteiskäyttöiset talousjärjestelmät, joissa tilitoimiston talousasiantuntijat ja yrityksen henkilöstö toimivat yhteisesti ja reaaliaikaisesti saman järjestelmän kautta.

Digitalisaation avainsanoja ovat mm. avoimet rajapinnat ja avoin lähdekoodi. Taloushallinnossa tämä tarkoittaa sujuvuutta tiedon käsittelyssä ja liikkuvuudessa. Digitalisoitu taloushallinto ei ole pelkästään tehokkaampia järjestelmiä tai nopeampaa tiedon tuottamista, vaan se käsittää koko tarjottavan palvelukokonaisuuden. Myynti, markkinointi, vuorovaikutus, tuotteistetut palvelut ja uudet toimintatavat kuuluvat kokonaisuuteen.

Alla olevan listan avulla voit tarkistaa, oletko valmis markkinoiden vaatimuksiin. Jos et ole aivan valmis, älä huoli – tie menestykseen syntyy askel kerrallaan.

  • Huolehdi, että henkilöstö osaa ja haluaa kehittää itseään
  • Suunnittele ja tuotteista palvelut
  • Tee tarjontasi kokeilemisesta asiakkaalle helppoa
  • Älä keksi pyörää uudelleen: opi ulkopuolisilta osaajilta
  • Luo mittarit edistymiselle ja seuraa kehitystä numeroin
  • Kehitä asiakasprosesseja automaattisemmiksi
  • Ole rohkea ja uskalla uudistua

Ota ensimmäinen askel jo tänään, ja kohta huomaat olevasi menestyksen tiellä.

Tilitoimisto, haluatko hyödyntää kasvumahdollisuudet? Tutustu kumppaniohjelmaamme!


Visma Solutions Oy on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää Suomessa jo yli 35 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.