Danske Bankin pääekonomisti yrittäjille: Pitäkää itsenne ajan tasalla

Yritysmaailmassa menestyminen riippuu siitä millaisen strategian yritykselle valitsee ja että ymmärtää minkälaisessa toimintaympäristössä toimii, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. Hänen mielestään on erittäin tärkeää tiedostaa, että kilpailu on muuttunut globaaliksi. Vaikka et tekisikään ulkomaankauppaa, on sinulla todennäköisesti kilpailijoita ulkomailla. Tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat selkeästi vertailtavissa yritysten nettisivuilla ja tavaran voi tilata suoraan netistä.

– Yrittäjän pitää valita kilpaileeko hän hinnalla vai panostaako mieluummin osaamiseen ja laatuun, Kuoppamäki opastaa.

Kummallakin tavalla voi menestyä. Kuoppamäki nostaa esimerkiksi Ikean, joka on selkeästi ilmoittanut haluavansa kilpailla hinnalla. He myyvät massatavaraa edulliseen hintaan ja menestyvät sillä konseptilla. Toinen keino on tarjota jotain niin uniikkia, että asiakkaat ovat valmiita maksamaan siitä korkeampaa hintaa.

– Siihen väliin ei kannata pudota. Jos tarjoaa massatavaraa kalliilla hinnalla, ei voi pärjätä kovin pitkään.

Pidä rahoittajiin yhteyttä säännöllisesti

Yrityksen rahoitusasioihin Pasi Kuoppamäellä on selkeät ohjeet.

– Katso, että tase on kunnossa. Siellä ei saa olla mitään, mikä ei liity yrityksen toimintaan. Esimerkiksi yritysjärjestelyiden kannalta on hyvä pitää tase puhtaana.

Sen lisäksi Kuoppamäki neuvoo pitämään rahoittajiin jatkuvaa keskusteluyhteyttä. Vaikka sinulla ei olisikaan tarvetta rahoitukselle juuri nyt, on sitä tarpeen tullen helpompi hakea, kun on hyvät kontaktit olemassa.

Omalle pankinjohtajalle tai rahoitusneuvojalle kannattaa soitella säännöllisesti.

– Omalle pankinjohtajalle tai rahoitusneuvojalle kannattaa soitella säännöllisesti. Häneltä voi saada hyviä vinkkejä, mihin suuntaan rahoituskuviot ovat menossa ja miten korot ovat muuttumassa.

Esimerkiksi tällä hetkellä kannattaa kysellä rahoitus- ja korkoriskeiltä suojautumisesta. Kuoppamäen mukaan se on juuri nyt edullista.

Muutos on jatkuvaa, koeta pysyä kärryillä

Olemme jo tottuneet siihen, että muutosvauhti vain kiihtyy, mutta muutoksetkin voivat olla erilaisia. Tällä hetkellä automaatio ja digitalisaatio ovat tulossa sellaisillekin aloille, joilla ne eivät aikaisemmin ole juurikaan vaikuttaneet.

Kuoppamäki neuvoo yrittäjiä pysymään ajantasalla ja panostamaan automatisaatioon ja digitalisaatioon kaikilla toimialoilla. Monia yrityksen tehtäviä voi jo automatisoida ja laatu voi jopa parantua sen myötä. Kuoppamäki ei kuitenkaan ole huolissaan, että uudet tekniikat veisivät ihmiseltä kaiken työn.

– Edelleen on paljon asioita, joissa inhimillisellä kontaktilla on suuri merkitys ja sen merkitys varmasti vain kasvaa tietyissä asioissa.

Yrityksen pitää pystyä kommunikoimaan asiakkaan kanssa oikealla tavalla. Kohteliaisuudella pärjää paremmin kuin töykeydellä. Kuoppamäki kertoo esimerkin Yhdysvalloista, jossa on huomattu oikeanlaisen kommunikaation merkitys liike-elämässä.

Jatkuva oppiminen on yritysmaailmassa elintärkeää.

– Yhdysvalloissa yritykset etsivät tällä hetkellä erityisesti tietojenkäsittelyn ja kommunikaation ammattilaisia ja näiden alojen osaajille maksetaan myös kovaa palkkaa.

Kehitys menee koko ajan eteenpäin ja sitä myötä syntyy koko ajan uudenlaisia toimenkuvia ja vanhoja katoaa. Ympäröivän maailman ja asiakkaiden tarpeiden muutoksessa mukana pysyminen vaatii kouluttautumista. Sekä yksilön että yrityksen kompetenssia pitää kasvattaa suunnitelmallisesti.

– Jatkuva oppiminen on yritysmaailmassa elintärkeää, Kuoppamäki tiivistää

Tämä blogi on osa Visma Solutionsin Suomi 100 -projektia. Keräämme Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sata vinkkiä yritysten menestymiseen. Jaamme vinkkejä somessa hashtagilla #solutions100


Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.